Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Τι μέρες «πέφτουν» οι αργίες του 2014;

Η αλήθεια είναι ότι οι αργίες είναι η χαρά του κάθε εργαζόμενου, του μαθητή, του φοιτητή, με απλά λόγια εκατομμυρίων ανθρώπων. Για να ξέρετε λοιπόν από νωρίς (ίσως και πάρα πολύ νωρίς, εδώ που τα λέμε) τι μας επιφυλάσσει το 2014, πάρτε χαρτί και στυλό και ξεκινήστε να υπολογίζετε τις…επόμενες μέρες άδειας που θα πάρετε.
Αρχίζουμε στις 3 Μαρτίου που είναι Καθαρά Δευτέρα για το πρώτο μετά των Φώτων επίσημο τριήμερο. Ακολουθεί η 25η Μαρτίου που για το 2014, «πέφτει» ημέρα Τρίτη και χαλάει λίγο τα πράγματα.
Επόμενη…στάση το Πάσχα, που φέτος θα το γιορτάσουμε 20 Απριλίου (άρα από Μ.Παρασκευή 18 Απριλίου μέχρι Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου, υπολογίστε χαλάρωση και οικογενειακά φαγοπότια).
Η Πρωτομαγιά είναι μέρα Πέμπτη ενώ για την απόδραση του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος (την πρώτη επίσημη του καλοκαιριού) κλείστε δωμάτια και εισιτήρια για το σ/κ 7 και 8 Ιουνίου και τη Δευτέρα φυσικά στις 9 του μήνα.
Ο Δεκαπενταύγουστος μας επιφυλάσσει ένα εκπληκτικό τριήμερο καθώς πέφτει Παρασκευή ενώ η 28η Οκτωβρίου, όπως και η άλλη εθνική επέτειος γιορτάζεται ημέρα Τρίτη για το 2014. «Τυχεροί» φέτος είναι οι καθηγητές, δάσκαλοι, σπουδαστές και μαθητές καθώς η 17η Νοέμβρη είναι Δευτέρα.
Και τέλος τα Χριστούγεννα του 2014 είναι ημέρα Πέμπτη (με Παρασκευή αργία, εκτός από τα εμπορικά καταστήματα βέβαια) και Πρωτοχρονιά επίσης Πέμπτη. c
 
ΑΠΟ lickatlife.gr

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Οι φορολογικές υποχρεώσεις το 2014 - Όλες οι προθεσμίες



Τις προθεσμίες υποβολής όλων των δηλώσεων, των εκκαθαρίσεων καθώς και των δόσεών τους για το 2014 ανακοίνωσε παραμονή Πρωτοχρονιάς το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα ξεκινήσει στις 20 Μαρτίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2014.
Η πρώτη δόση για το φόρο εισοδήματος θα καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2014, η δεύτερη δόση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 και η τρίτη δόση έως τις

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Σοκ! Θερμαίνουν παράνομα τις πισίνες με χρήση τζακιού!

Σχέδια ενός αυτοσχέδιου συστήματος θέρμανσης πισίνας με χρήση τζακιού.
Σχέδια ενός αυτοσχέδιου συστήματος θέρμανσης πισίνας με χρήση τζακιού.


ΤΟΥ Νίκου Ζαχαριάδη 
Ένα ακόμα φαινόμενο κοινωνικής αναλγησίας αποκάλυψε το υπουργείο Oικονομικών: Χρήστες τζακιών θερμαίνουν με ξύλα το νερό στις πισίνες τους, εντείνοντας έτσι το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, για να εκβιάσουν την κυβέρνηση, ώστε να μειώσει τον φόρο του πετρελα

Μέχρι και αυτοσχέδια συστήματα θέρμανσης πισίνας με χρήση τζακιού έχουν κατασκευάσει οι επιτήδειοι, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν τον φόρο στο πετρέλαιο που τους αναλογεί και να θερμάνουν την πισίνα τους με υψηλό κόστος, όπως περιμένει από αυτούς το οικονομικό επιτελείο.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε χθeς ο υπουργός Οικονομικών, δικαιολογώντας έτσι την απόφασή του όχι μόνο να μη μειώσει τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης (αφού, όπως διευκρίνισε, το φτηνό πετρέλαιο θα το εκμεταλλευθούν οι πλούσιοι για να θερμάνουν τις πισίνες τους), αλλά να επιβάλει τελικά φόρο και στα καυσόξυλα! «Επιτέλους, οι κάτοχοι θερμαινόμενης πισίνας θα αναγκαστούν να πληρώσουν, ό,τι κι αν σκαρφιστούν», δήλωσε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας. Στην παρατήρηση μάλιστα των δημοσιογράφων, ότι ο φόρος αυτός θα πλήξει κυρίως όσους δεν έχουν χρήματα και χρησιμοποιούν το τζάκι, ο υπουργός απάντησε ότι λυπάται, αλλά αν δεν φορολογηθούν υπερβολικά τα καυσόξυλα, τότε θα ωφεληθούν οι κάτοχοι θερμαινόμενων πισίνων και όσοι ψήνουν στο barbeque – πράγμα που προέχει, όπως τόνισε. Μάλιστα στα σχέδια του υπουργείου, είναι να επιβληθεί φόρος πολυτελείας στα μπρίκια και στους βραστήρες, δεδομένου ότι και τα δύο αυτά σκεύη είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για να ζεστάνει κάποιος προνομιούχος νερό και να το ρίξει μετά στην πισίνα του.
Τέλος, σύμφωνα με τις γνωστές καθιερωμένες πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την έκπληξή για το μέτρο του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα, δεν γνώριζε!
 
(Σημείωση: Το κείμενο αυτό και η φωτογραφία που το συνοδεύει, αποτελούν προϊόν επινόησης με στόχο τη σάτιρα και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καταναλώστε τα υπεύθυνα)
 
ΑΠΟ  Moufanet

Γιατί φτιάχνουμε βασιλόπιτα και της βάζουμε φλουρί;

Κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς ετοιμάζουμε τη βασιλόπιτα, τη στολίζουμε με τον αριθμό της νέας χρονιάς και μέσα της κρύβουμε ένα φλουρί...
το οποίο πιστεύεται ότι φέρνει γούρι σε όποιον το κερδίσει. Γιατί συντηρούμε χρόνια τώρα αυτό το έθιμο με πίστη και πραγματική αφοσίωση; Κι από πού μας έρχεται;
Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο αποδίδεται εξ ολοκλήρου στον αφιλοχρήματο και ανθρωπιστή επίσκοπο της Καισάρειας στην Καππαδοκία Μέγα Βασίλειο, ο οποίος υπήρξε θρησκευτικός άρχοντας με πρότυπο φιλανθρωπικό έργο, πραγματική συμπόνια και μέριμνα για τους συνανθρώπους του, καθώς και λάτρης της ελληνικής φιλοσοφίας. Κατά μία εκδοχή της σχετικής παράδοσης ο επίσκοπος βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, όταν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τον θρασύ και άρπαγα έπαρχο της Καππαδοκίας: Ο σκληρόψυχος άντρας απαίτησε από τον Μέγα Βασίλειο να του παραδώσει άμεσα όλο το χρυσάφι της πόλης, αλλιώς θα την πολιορκούσε με σκοπό την κατάκτηση και τη λεηλασία της. Ο Μέγας Βασίλειος προσευχόταν στον Θεό όλη τη νύχτα παρακαλώντας τον να σώσει την πόλη και τους ανθρώπους. Όταν ξημέρωσε, ο έπαρχος κύκλωσε με τον στρατό του την πόλη και ζήτησε από τον επίσκοπο – ο οποίος βρισκόταν ακόμα στον ναό και προσευχόταν – να ικανοποιηθεί η απαίτησή σου, αλλά έλαβε την απάντηση ότι οι φτωχοί και πεινασμένοι κάτοικοι δεν είχαν τίποτα να του δώσουν. Τα λόγια του Μεγάλου Βασιλείου θύμωσαν περισσότερο τον έπαρχο, ο οποίος

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Ηλιούγεννα - Το αρχαίο Ελληνικό έθιμο των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα η εορτή της ανάμνησης της γεννήσεως του Ιησού Χριστού δηλαδή, αποτελούν την μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού, αποτελώντας ημέρες χαράς για όλον τον Χριστιανικό κόσμο. Λόγω βέβαια της «οικονομικής εκμετάλλευσης» και του τεράστιου «οικονομικού τζίρου της εορτής» τα Χριστούγεννα εορτάζονται πλέον σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Ιχνηλατώντας την ιστορικότητα της εορτής ανακαλύπτουμε ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την ημερομηνία της εορτής, αλλά και συσχετίσεις με συνήθειες στον αρχαίο κόσμο. Αναζητώντας την ακριβή ημερομηνία γενέσεως του Ιησού ανακαλύπτουμε ότι αφενός στην καινή Διαθήκη δεν γίνεται αναφορά για την εορτή Χριστουγέννων και αφετέρου ότι κανείς από τους Αποστόλους δεν τήρησε την 25η Δεκεμβρίου ως γενέθλια ημέρα του. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, (υπολογίζεται πως γεννήθηκε μεταξύ του 6 - 2 π. X.) Υπάρχουν όμως ενδείξεις που συνηγορούν στην Φθινοπωρινή γέννηση του, και όχι στην χειμερινή.Το εδάφιο από το Ευαγγέλιο του Λουκά παραδείγματος χάριν αναφέρει:
«Οι ποιμένες ήσαν κατά το αυτό μέρος διανυκτερεύοντες εν τοις αγροίς, και φυλάττοντες φύλακας της νυκτός επί το ποίμνιον αυτών» (2: 8). Η φράση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις πρακτικές των βοσκών καθώς τον χειμώνα λόγω του ψύχους οι ποιμένες δεν διανυκτερεύουν στους αγρούς. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η γέννηση του Ιησού δεν έγινε το Δεκέμβριο αλλά το Φθινόπωρο εφόσον τα κοπάδια δεν ήταν στις στάνες. Γνωρίζουμε επίσης ότι η γέννηση συνέπεσε, με την απογραφή, που συνήθως γινόταν μετά την συγκομιδή, κατά τις αρχές Οκτωβρίου. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης επίσης συσχετίζει την γέννηση του Ιησού Χριστού με την εορτή της «Σκηνοπηγίας», η οποία γινόταν τον Οκτώβρη.
Στην Αγία Γραφή γενέθλιες και ονομαστικές εορτές δεν συνιστούνται. Στην πραγματικότητα τα Χριστούγεννα δεν συμπεριλαμβάνοντα στις αρχαίες γιορτές της Χριστιανικής Εκκλησίας, και μάλιστα η τήρηση των γενεθλίων καταδικάζονταν σαν ένα αρχαίο Ελληνικό "ειδωλολατρικό" έθιμο απεχθές στους Χριστιανούς. Ημέρα μνήμης των αγίων και μαρτύρων όριζαν αυτή του θανάτου. Η Καθολική Εγκυκλοπαίδεια αναφέρει σχετικά : «Τα Χριστούγεννα δεν ήταν ανάμεσα στις πρώτες εορτές της Εκκλησίας. Ο Ειρηναίος και ο Τερτυλλιανός την παραλείπουν από τους καταλόγους των εορτών» Έτσι Τα Χριστούγεννα ως εορτή των γενεθλίων του δεν γιορτάζονταν τα πρώτα 300 χρόνια. Η καθιέρωση της 25ης Δεκεμβρίου ως ημέρα των Χριστουγέννων έγινε στη Ρώμη από τον Πάπα Ιούλιο τον Α, τον 4ο μ.χ. αιώνα, μετά από έρευνα που έγινε στα αρχεία της Ρώμης για την χρονιά επί Αυγούστου απογραφής, και κατόπιν υπολογισμών βάση των Ευαγγελίων. Ένα στοιχείο που λήφθηκε υπόψιν είναι το η φράση από το κατ’ Ιωάννη γ’30«Εκέινον δει αυξάνειν, εμέ ελατούσθαι»
Στην πραγματικότητα όμως αυτό συνέβη διότι η συγκεκριμένη ημερομηνία

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...