Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΦΠΑ: πώς θα γίνεται η απόδοση, όλες οι αλλαγές. Ανατροπή

Ποιες οι μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με την απόδοση του ΦΠΑ; Διαβάστε τη νέα ανατροπή του συστήματος απόδοσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας
Σε νέα ανατροπή του συστήματος απόδοσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Οι αλλαγές που έγιναν πέρυσι δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και πλέον το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τρόπους προκειμένου να κλείσει την πληγή της είσπραξης αλλά μη απόδοσης Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2013 το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε τα εξής;
- θέσπισε την υποχρέωση πληρωμής μόλις 10 ευρω ΦΠΑ με την κατάθεση της περιοδικής δήλωσης αντί για 40% που έπρεπε να καταβληθεί με το προηγούμενο σύστημα.
- θεσπίστηκαν δυο δόσεις για την εξόφληση του ΦΠΑ με την πρώτη έως το τέλος του μήνα μέσα στον οποίο υποβλήθηκε η περιοδική ΦΠΑ και η δεύτερη στο τέλος του επόμενου μήνα. Η προηγούμενη ρύθμιση προέβλεπε τρεις δόσεις. Η πρώτη, όπως αναφέρθηκε, με την καταβολή του 40% μαζί με την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο με δυο δόσεις, 30% η καθεμιά.
Στόχος αυτή της αλλαγής είναι να έρθουν περισσότεροι στο δημόσιο ταμείο καθώς αυτοί που υποβάλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ ανέρχονται, σύμφωνα με
στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε 20%. Με άλλα λόγια ένας στους πέντε δεν υποβάλει περιοδική δήλωση και κατ’ επέκταση δεν αποδίδει τον ΦΠΑ που έχει εισπράξει. Με δεδομένο ότι δεν υπήρξε σημαντική βελτίωση στην απόδοση του ΦΠΑ, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν νέους τρόπους για την καταπολέμηση του προβλήματος και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Υπάρχουν μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί και άλλα που εξετάζονται σοβαρά.
Ειδικότερα, έχει αποφασιστεί:
- η πλήρης αποδέσμευση της πληρωμής ΦΠΑ από την καταβολή οποιουδήποτε ποσού φόρου. Ο φόρος βεβαιώνεται και θα μπορεί να πληρωθεί σε δυο δόσεις με την δεύτερη δόση να επιβαρύνεται με προσαύξηση 2%.
- η θέσπιση τσουχτερών προστίμων σε όσους δεν υποβάλλουν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Για μη υποβολή δήλωσης θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 έως 2.500 ευρώ ανάλογα με το είδος των βιβλίων που τηρεί ο φορολογούμενος. Στην περίπτωση «υποτροπής» εντός πενταετίας τα πρόστιμα θα πολλαπλασιάζονται.
Επανέρχεται το… όπλο των πιστωτικών καρτών
- Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε εντολή από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να επανεξετασθεί σοβαρά η δυνατότητα άμεσης απόδοσης του ΦΠΑ στο δημόσιο μέσω της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Συγκεκριμένα, έχει συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων στο ΥΠΟΙΚ η οποία θα μελετήσει και θα προτείνει μέτρα άμεσης εφαρμογής για την καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ μέσω καρτών. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν κίνητρα να πληρώνουν στις συναλλαγές τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και το μέρος της αξίας της συναλλαγής που αφορά σε ΦΠΑ να παρακρατείται από την τράπεζα και να αποδίδεται σε τραπεζικό λογαριασμό του δημοσίου.
Ο επαγγελματίας στη συνέχεια θα υποβάλει την περιοδική δήλωση ΦΠΑ και εφόσον δικαιούται επιστροφής του φόρου θα τον εισπράττει. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της χρήσης του ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης από τις επιχειρήσεις. Ο ΦΠΑ δεν θα φθάνει στο ταμείο των επιχειρήσεων αλλά θα επιστρέφει μετά από έλεγχο.
απο tinosvoice.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...