Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Δύο εκατομμύρια αγόρασαν e-books για πρώτη φορά στη Βρετανία

Η σταδιακή στροφή των αναγνωστών προς τα e-books έχει απτές συνέπειες στην αγορά συμβατικών βιβλίων σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, όπου από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς δύο εκατομμύρια καταναλωτές αγόρασαν για πρώτη φορά τίτλους σε ηλεκτρονική μορφή.
 Κατά 117 εκατ. ευρώ –ή 6,5%– μειώθηκαν τα έσοδα από τις πωλήσεις τυπωμένων βιβλίων στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2013 σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με την εταιρεία συλλογής δεδομένων Nielsen BookScan.
Για την ακρίβεια, ο συνολικός αριθμός τυπωμένων βιβλίων, που πωλήθηκαν το 2013, ανήλθε σε 183,9 εκατ., σημειώνοντας σχεδόν 10% μείωση σε σχέση με το 2012, όμως οι απώλειες των βιβλιοπωλών αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση στις τιμές των βιβλίων, που κυμάνθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών. Hδη, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sainsbury’s έχει ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει οριστικά την αγορά έντυπων βιβλίων μέσω της ιστοσελίδας της για να εστιάσει αποκλειστικά στα e-books. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο BBC, η απόφαση ευθυγραμμίζεται με τη στροφή των διαδικτυακών καταναλωτών προς τα ψηφιακά προϊόντα.
Πάντως, το περιοδικό Bookseller εκτιμά πως η πτώση στην αγορά βιβλίων οφείλεται και στο γεγονός ότι το μπεστ σέλερ της E. L. James «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» απέφερε στον εκδότη του μόλις 1,68 εκατ. ευρώ το 2013. Το 2012, η επιτυχημένη τριλογία είχε σημειώσει ρεκόρ πωλήσεων και συνολικό τζίρο της τάξεως των 57 εκατ. ευρώ. Ο πιο δημοφιλής τίτλος του 2013 στη Μεγάλη Βρετανία ήταν η αυτοβιογραφία του σερ Αλεξ Φέργκιουσον, η οποία πούλησε περισσότερα από 800.000 αντίτυπα, ενώ τη δεύτερη θέση στη λίστα καταλαμβάνει το «Inferno» του Νταν Μπράουν με σχεδόν 641.000 αντίτυπα.

απο http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...