Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Αλλάζουν ξανά όλα: 22 «φοροπαγίδες» στις νέες δηλώσεις

Picture 0 for Αλλάζουν ξανά όλα: 22 «φοροπαγίδες» στις νέες δηλώσεις

18/2/14
 Φοροεκπτώσεις τέλος για τόκους στεγαστικών, ενοίκια, δίδακτρα και ασφάλιστρα - Υποχρεωτική η δήλωση για 18άρηδες με εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ - Κινδυνεύουν με επιπλέον φόρο οι μισθωτοί με μπλοκάκια
Αλλάζουν και πάλι όλα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να υποβάλλουν από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Το νέο έντυπο που επεξεργάσθηκε το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες «κρύβει» 22 παγίδες, σύμφωνα με το Έθνος.
  Ειδικότερα, καταργούνται 12 κωδικοί-κλειδιά που αφορούν στις αφορολόγητες δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα κ.α, που πλέον δε θα δηλώνονται αφού δεν αναγνωρίζονται από την εφορία. Από τη στιγμή που καταργούνται οι κωδικοί αφαιρείται και η δυνατότητα έκπτωσης από τον φόρο που αυτόματα αυξάνεται για τους πολίτες.
  Επίσης στο νέο έντυπο υπάρχουν προσθήκες και αλλαγές σε 10 σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η μη συμπλήρωση τους η τυχόν λάθη θα στερήσουν τους φορολογούμενους από ελαφρύνσεις και θα φουσκώσουν το τελικό φόρο στο εκκαθαριστικό σημείωμα.
  Πρόκειται για όσους έκαναν έναρξη επαγγέλματος την 1-1-2013, είναι μισθωτοί και αμείβονται με μπλοκάκια, είναι άνω των 18, νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα, εισέπραξαν τόκους από καταθέσεις σε τράπεζες, είχαν αμοιβές από εργόσημο, είχαν ένσημα και αυτασφάλιση και είναι προστατευόμενα τέκνα ή συγγενείς με αναπηρία.
Οι παραπάνω μεταβολές φέρνουν:
-έξτρα φόρους λόγω κυρίως της κατάργησης των φοροαπαλλαγών
-υψηλότερα
τεκμήρια διαβίωσης καθώς στην επιφάνεια των κατοικιών για ιδιοκατοίκηση θα προσμετράται και η έκταση των αυθαίρετων κτισμάτων που νομιμοποιήθηκαν πέρυσι.
-φορολόγηση των νέων άνω των 18 ετών που δεν είναι προστατευόμενα τέκνα ή έχουν εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ.
-χαμηλότερη φορολογία σε σχέση με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, των μισθωτών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και είχαν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη
-απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ για 5 χρόνια
-φακέλωμα των φορολογουμένων με καταθέσεις στις τράπεζες ή εισόδημα από εργόσημο καθώς και εκείνων που είχαν οικοδομικά ένσημα και προχώρησαν σε αυτασφάλιση.
Ποιοι κωδικοί έρχονται και ποιοι φεύγουν

Καταργούνται οι κωδικοί για:

-το στεγαστικό επίδομα

-όσους γεννήθηκαν πριν από την 1/1/1982

-μισθωτούς ή συνταξιούχους που διαμένουν σε παραμεθόρια περιοχή

-τον αριθμό των ανήλικων τέκνων

-τους τόκους στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας

-τα ποσά των δανείων

-τα ασφάλιστρα ζωής

-τις δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων

-τις δαπάνες αποκατάστασης ακινήτων

-τα φροντιστήρια των παιδιών

-τις υποχρεωτικές εισφορές σε Ταμεία ασφάλισης

-την επιχειρηματική αμοιβή για ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες ή κοινωνικές κληρονομικού δικαίου

-τις ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση


Την ίδια ώρα επέρχονται αλλαγές και προσθήκες στους κωδικούς που αφορούν:

-όσους έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1-1-2013

-το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρου επαγγέλματος για μέχρι 3 εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...