Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

«Προσωρινό» πάγωμα των προστίμων Θα βεβαιώνονται αλλά δεν θα επιβάλλονται γιατί θα γίνουν προσεχώς ευνοϊκότερα

Picture 0 for «Προσωρινό» πάγωμα των προστίμων
«Κενό» προστίμων υπάρχει στην αγορά, με τον ελεγκτικό μηχανισμό να έχει σηκώσει τα «χέρια ψηλά», αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η προχειρότητα των σχεδιασμών οδηγεί σε αδιέξοδο φορολογούμενους και φορολογικές αρχές.
  Ειδικότερα σύμφωνα με την εφημερίδα Nαυτεμπορική, οι ελεγκτικές αρχές έλαβαν εντολή χθες, οπότε και έληγε η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ από τις μεγάλες επιχειρήσεις, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις να καταγραφούν, αλλά να μην επιβληθούν τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία πρόστιμα!
  Το «πάγωμα» των εξοντωτικών προστίμων, που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου
2014, παραδέχθηκε και κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, που τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση οι παραβάσεις θα βεβαιώνονται, όμως τα πρόστιμα δεν θα επιβάλλονται, αφού σύντομα θα αλλάξουν προς το ευνοϊκότερο.
  Το σκεπτικό των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην προσθέσουν στο πρώτο «λάθος», των «εξωφρενικών» προστίμων, και δεύτερο με την εφαρμογή στην αγορά προστίμων «δύο ταχυτήτων» μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.
  Λογικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι κάποιοι μπορεί για μια τυπική παράβαση με βάση τα ισχύοντα να οδηγούνταν στην «πυρά», ενώ σε μια εβδομάδα κάποιοι άλλοι για την ίδια παράβαση απλώς να καλούνται να καταβάλουν ένα μικρό - συμβολικό πρόστιμο αφού, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν» (φ. 11.2.2014, σελ.1), η μείωσή τους θα είναι γενναία, υπό την προϋπόθεση πάντως ότι η
τρόικα που καταφθάνει εκ νέου στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα θα δώσει το «πράσινο φως»!
 
Το επιχείρημα προς την τρόικα
 
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι βασικό επιχείρημα των στελεχών του υπουργείου κατά τις συζητήσεις με τους δανειστές θα είναι ότι τα «παράλογα» πρόστιμα δεν εξυπηρετούν κανέναν, αφού οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και βρίσκονται, ακόμη και για τυπικές μη ουσιαστικές παραβάσεις, υπόλογοι έναντι των φορολογικών αρχών και με τον κίνδυνο των αναγκαστικών μέτρων, ενώ από την άλλη πλευρά το Δημόσιο δεν εισπράττει και η «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων χρεών «φουσκώνει»!
 
Για το λόγο αυτό εξάλλου και υπάρχουν προτάσεις για εντυπωσιακή μείωση των προστίμων, με τη βασικότερη εισήγηση να προβλέπει ότι το πρόστιμο για κάθε απόδειξη που δεν έχει κοπεί να μειωθεί στα 100 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπιασμού του παραβάτη να φθάνει τα 400 και 800 ευρώ, αλλά και να θεσπιστεί και ένα χαμηλό πλαφόν.
 
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις δεν υπάρχει πλαφόν, αφού για κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών αξίας μέχρι 5.000 ευρώ που η εφορία θα διαπιστώνει ότι δεν εκδόθηκε, δηλαδή ακόμη και για απόδειξη ενός ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία (πρώην Β’ κατηγορίας) ή 2.500 ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (Γ’ κατηγορίας).
 
Αν, μάλιστα, ο παραβάτης εντοπιστεί να έχει διαπράξει το ίδιο «αδίκημα» εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού, δηλαδή 2.000 ευρώ, για κάθε απόδειξη που δεν έχει εκδοθεί, ενώ σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού, δηλαδή 4.000 ευρώ για κάθε απόδειξη!
 
O ΦΠΑ
 
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι παράλληλα εξετάζεται όπως μειωθούν και έως 50% τα πρόστιμα που αφορούν τη μη έγκαιρη καταβολή του ΦΠΑ.
 
Η εντολή άλλωστε που έχει δοθεί προς τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως είχε αποκαλύψει η «Ν», όσον αφορά τα πρόστιμα, είναι σαφής και ξεκάθαρη να υπάρξει σημαντική μείωση και να μην είναι εξοντωτικά όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά και να δημιουργείται περαιτέρω «ασφυξία» στην αγορά.
 
Οι τόκοι που πρέπει να δηλωθούν
 
Ξεδιαλύνει το τοπίο όσον αφορά το ποσό των τόκων που θα πρέπει να δηλωθεί στη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Πριν από λίγες ημέρες οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανακάλυψαν και νέο «κενό», που αφορά τους τόκους που θα πρέπει να δηλωθούν φέτος, με δεδομένο ότι από το 2015 η απόφαση για το ύψος τού εν λόγω ποσού θα καθορίζεται κάθε έτος από το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και πέρυσι υπήρχε η πρόβλεψη για δήλωση των τόκων που υπερβαίνουν τα 250 ευρώ.
 
Το επικρατέστερο σενάριο, χωρίς φυσικά να αποκλείονται και οι «εκπλήξεις», προβλέπει επαναφορά της διάταξης του Ν. 4170/2013 που προβλέπει πως «ειδικά, για τα εισοδήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ΚΦΕ του οικονομικού έτους 2013 δεν υφίσταται υποχρέωση δήλωσής τους, εφόσον το συνολικό καθαρό ποσό αυτών δεν υπερβαίνει τα 250 ευρώ». Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη για τη μη αναγραφή των τόκων στο Ε1, εφόσον το συνολικό καθαρό ποσό αυτών δεν υπερβαίνει τα 250 ευρώ, ίσχυσε με το Ν. 4170/2013 και μόνο για το φορολογικό έτος 2013 (χρήση 2012).
 
Από φέτος, με βάση τα σημερινά δεδομένα, προβλέπεται η υποχρεωτική αναγραφή όλων των εισοδημάτων, αυτοτελώς φορολογούμενων όπως είναι οι τόκοι ή μη, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
 
Αυτό όμως σημαίνει ότι όσοι έχουν μόνο εισόδημα από τόκους, το οποίο φορολογείται αυτοτελώς, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 300 ευρώ, αφού με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τους συγκεκριμένους υπόχρεους ισχύει τεκμήριο 3.000 ευρώ και φορολόγηση με συντελεστή 10%, καθώς έχουν εισόδημα μόνο από κινητές αξίες. Για το λόγο αυτό και προκειμένου οι φορολογούμενοι να αποφύγουν το τεκμήριο και να μην καταβάλουν υψηλό φόρο για το ελάχιστο εισόδημα που έχουν από τόκους, σχεδιάζουν να επαναφέρουν το περυσινό καθεστώς.

ΑΠΟ http://www.forologikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...