Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Μία τρύπα στο νερό...Τo τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών .

24 Οκτ 2014 
Μία τρύπα στο νερό...
Το να κάνει μια τρύπα στο νερό κανείς  είναι  εύκολο , πετώντας  μια πέτρα λόγου χάριν στην θάλασσα και έτσι κάνεις παράλληλα  και απόνερα... Ξέρετε αυτά τα δαχτυλιδάκια αναταραχής.  Μόνο που λόγω βαρύτητας η πέτρα σε χρόνο μηδέν θα πάει στον πάτο και θα χαθεί μαζί με τα σύντομα απόνερα της .  Η δε θάλασσα θα έρθει τάχιστα στην προτεραία κατάσταση της .     
Κάπως έτσι το με πολλούς τρόπους διαφημιζόμενο νομοσχέδιο «διάσωσης»  των πολιτών από τα κόκκινα δάνεια και τις φορολογικές υποχρεώσεις θα βυθιστεί άπατο όχι σε 72 μηνιαίες δόσεις αλλά σε 2μόλις μηνιαίες δόσεις.  Λογικό εάν κανείς σκεφτεί ότι οι ασφαλιζόμενοι δυσκολεύονται ήδη να πληρώσουν το ποσό που τους αντιστοιχεί κάθε μήνα. Ταυτόχρονα   η Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι να εξυπηρετούνται οι τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, δηλαδή του Οκτωβρίου και εξής κάτι που είναι ανέφικτο πρακτικά. 
Περιττός  βέβαια κάθε σχολιασμός για το εφυολόγημα των 100 δόσεων κάτω από 15,000 οφειλές  72 δόσεων σε πάνω από 15,000 οφειλές .
ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κόκκινα δάνεια ή δάνεια σε Οριστική καθυστέρηση ( Ο/Κ ) , είναι τα δάνεια των
οποίων οι συμβάσεις τους  έχουν καταγγελθεί, και το σύνολο της οφειλής είναι άμεσα απαιτητό και ληξιπρόθεσμο ( δηλ. με το που έρχεται  ένα δάνειο σε Ο/Κ,  η Τράπεζα απαιτεί το σύνολο του δανείου, ανεξάρτητα αν υπάρχουν δόσεις που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ).
Εκτιμάται ότι συνολικά ανέρχονται σε € 77 δισεκ.  αποτελώντας το 36% του συνολικού ιδιωτικού δανεισμού ( € 214,8 δισεκ. τον 6Ο  του ’14 ) τα οποία κατανέμονται ως εξής :       
  • € 10 δισεκ. από τα δάνεια σε Ο/Κ είναι  καταναλωτικά δάνεια ( αποτελώντας το 36% του συνόλου των καταναλωτικών δανείων, που ανέρχονται σε € 27,7 δισεκ. )
  • € 25 δισεκ. είναι στεγαστικά δάνεια ( αποτελώντας το 35% του συνόλου των στεγαστικών δανείων , ήτοι € 71 δισεκ. ) και τέλος
  • € 42 δισεκ. είναι επιχειρηματικά δάνεια ( το 36,5% των επιχειρηματικών δανείων, ήτοι  € 115 δισεκ. ). Σημαντικό είναι το πρόβλημα στα επιχειρηματικά  δάνεια  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα λεγόμενα επαγγελματικά δάνεια ή SBL ( small business loans ),  που εκτιμάται ότι συνολικά ανέρχονται σε € 23 δισεκ. Από αυτά τα € 10,8 εκατ. ( 47% ) έχουν έρθει  ήδη σε οριστική καθυστέρηση.
Το πρόβλημα όμως είναι ακόμα πιο μεγάλο, καθώς στα κόκκινα δάνεια  περιλαμβάνονται μόνο τα δάνεια των οποίων οι συμβάσεις τους έχουν καταγγελθεί.
Δεν περιλαμβάνονται σε αυτά δάνεια τα οποία ουσιαστικά έχουν πάψει να εξοφλούνται και οι τράπεζες στην προσπάθεια τους να μην επιδεινώσουν τους ήδη βεβαρυμένους ισολογισμούς τους δεν τα  έχουν καταγγείλει. Απεναντίας προσπαθούν με διάφορους τρόπους να συνεχίσουν να τα εμφανίζουν ως ενήμερα  ( όπως λένε να  μην παρουσιάζουν καθυστέρηση πάνω από  90 ημέρες ).
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ 
 Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:
• Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 ανήλθαν σε 9,683 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αποδεικνύει την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο.
 • Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών έως το τέλος του 2013 και νέων από τις αρχές του 2014) ανέρχεται σε 70,133 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 17,6 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2013.
• Οι μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, ενοικίων, πληρωμών προμηθευτών για χρέη προς το Δημόσιο καθώς και οι ποινικές διώξεις κυρίως μεγαλοοφειλετών έχουν σημαντικά αποτελέσματα σε σχέση με το παρελθόν. Ειδικότερα τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο 9μηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 2,692 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,336 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη δηλαδή αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και 1,356 δισ. ευρώ από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα έχουν διαγραφεί χρέη συνολικού ύψους 833 εκατ. ευρώ.
ΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Το αναμενόμενο σχέδιο αναγκαστικά θα αποτύχει παταγωδώς λόγω αδυναμίας πραγματικής της κοινωνίας να ανταποκριθεί σε επαχθή φορολόγηση αλλά και την διασπάθιση επί σειρά ετών της πολιτικής διοίκησης σε συνεργασία με την Δημόσια διοίκηση.
Ας σημειωθεί ότι ενώ περιμένουμε μέχρι τέλος του μηνός τα νέα αποτελέσματα από τα Stress Test η με δηλώσεις πρωθυπουργού η ανάγκη προστασίας των Τραπεζών προέχει .Προέχει από τον πολίτη που πρέπει να ζεί πρωτίστως για να υπάρχει Τραπεζικό Σύστημα . Αλλά αυτό είναι αδιάφορο για τους κυβερνώντες.
Στην πράξη η ανάγκη μέχρι 15/3/20153 να έχουν ρυθμιστή οι ανείσπρακτες οφειλές από το Τραπεζικό σύστημα λόγω εντολής Ε.Ε. είναι που έχει προκαλέσει αυτό το παραλήρημα συμπόνιας της συγκυβέρνησης προς τον πολίτη .
Όμως αυτό σημαίνει διαγραφή χρεών άρα αλλαγή ισολογισμού των Τραπεζών . Αναγκαστικά η όποια καθυστέρηση  διεκπεραίωσης του ζητήματος εξυπηρετεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ μόνο την εύρυθμη λειτουργία των Τραπεζών γιατί λογικά δεν μπορούν με έλλειμμα ξαφνικά 72δις να κάνουν προϋπολογισμό αλλά ούτε και είναι ζωντανές.
 Η δε νομική διευθέτηση του ζητήματος των ανείσπρακτων οφειλών πρέπει να νομοθετηθεί με αλλαγή του Πτωχευτικού δικαίου κάτι που πονοκεφαλιάζει εξίσου το ίδιο τους συγκυβερνώντες.
Και σαν μην έφταναν όλα αυτά έχουμε και την ανάγκη θεσμοθέτησης της β΄ ευκαιρίας για τους επαγγελματίες που είναι σε διαδικασία πτώχευσης πολύ μακριά από τον απαράδεκτο νόμο 99 περί πτωχεύσεων .
Η σχεδιαζόμενη τρύπα στο νερό έχει φανεί γλαφυρά με πρόσφατη διαδυκτιακή δημοσκόπηση του Γ.Φλωρα όπου κατά 95% οι 1000 περίπου συμμετέχοντες δήλωσαν την αδυναμία συμμετοχής στο μέτρο.
Τελικά εκείνο που κατ επανάληψη έχουμε πει σαν ΜμΕ είναι ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το κλειδί της ανάπτυξης και όχι η λήψη μέτρων που αφορά το 5% των πολιτών .
Και η ανάπτυξη της οικονομίας ξεκινά από εκεί που άρχισε η πτώση. Από την στήριξη με αντίστροφη φορά από ότι έχει γίνει μέχρι πρότινος των ΜμΕ και όχι των πολυεθνικών ομίλων και των Τραπεζικών Επιχειρήσεων .

ΑΠΟ-marketnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...