Ένα …τσουβάλι γεμάτο μετρητά θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι που θα θελήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. - Δες τι έχεις να πληρώσεις -Oι τρεις "ελληνικοί" λόγοι που φρενάρουν τη ρύθμιση στα Ταμεία

19-11-14
Ένα …τσουβάλι γεμάτο μετρητά θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι που θα θελήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Μπορεί τα κίνητρα ένταξης –διαγραφή προσαυξήσεων, χαμηλότερο επιτόκιο, πολλές δόσεις- να φαίνονται πολύ δελεαστικά ωστόσο, όταν θα έρθει η ώρα υποβολής της αίτησης θα γίνει αντιληπτό ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολα. Από τη στιγμή που ακυρώθηκε η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών, συσσωρεύεται ένα «βουνό» υποχρεώσεων που πρέπει να εξοφληθούν ή –στην καλύτερη περίπτωση- να ρυθμιστούν σε 12 δόσεις. Να πως έχει η κατάσταση:
 1. Η ρύθμιση θέτει όρο να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Οκτωβρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρωθούν ΠΡΙΝ την αίτηση ένταξης στη ρύθμιση (ή εναλλακτικά να ρυθμιστούν με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων) οι ακόλουθες υποχρεώσεις:
 • Η δόση του ΕΝΦΙΑ για τον μήνα Οκτώβριο. Αν δεν έχετε πληρώσει, θα πρέπει να το κάνετε άμεσα καθώς η δόση έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη. Με το που θα διαπιστώσει το γεγονός το ηλεκτρονικό σύστημα, δεν θα σας εγκρίνει την αίτηση ένταξης στη ρύθμιση. Προσοχή: Ακόμη και αν ο ΕΝΦΙΑ σας έχει καταλογιστεί από λάθος το οποίο προτίθεστε να διορθώσετε, δυστυχώς για να μπείτε «εδώ και τώρα» στη ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώσετε ένα ποσό που γνωρίζετε ότι μπορεί να διαγραφεί. Ότι εμφανίζεται στο taxisnetως ληξιπρόθεσμο, μπορεί να σας πετάξει εκτός ρύθμισης.
 • Τον Οκτώβριο έληξε και η προθεσμία για την πληρωμή του ΦΠΑ τρίτου τριμήνου. Προς το παρόν, έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη από τις δύο δόσεις με τις οποίες έχετε δυνατότητα να πληρώσετε. Και αυτή η οφειλή πρέπει να τακτοποιηθεί. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, στο τέλος Οκτωβρίου κατέστη ληξιπρόθεσμη η δήλωση ΦΠΑ του μηνός Σεπτεμβρίου.
 1. Αν υποβάλλετε την αίτηση ένταξης στη ρύθμιση άμεσα (σ.σ πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφαρμογή θα ανοίξει σήμερα ή αύριο) να ξέρετε ότι θα έχετε χρονικό περιθώριο μόλις τριών ημερών για να καταβάλλετε την 1η δόση της ρύθμισης.  Αν δεν πληρώσετε στο τριήμερο, η ρύθμιση δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί. Γι’ αυτό κρατήστε χρήματα και γι’ αυτό. Το επόμενο ραντεβού, θα είναι για τις 31 Δεκεμβρίου καθώς ο νόμος της ρύθμισης ορίζει ότι η δόση θα πρέπει να πληρώνεται στο τέλος κάθε μήνα.
 2. Βάσει του νόμου της ρύθμισης, κατά το πρώτο εξάμηνο δεν πρέπει να καθυστερήσετε ούτε για μια ημέρα τις υποχρεώσεις. Κι αυτό διότι κατά το πρώτο εξάμηνο, δεύτερη ευκαιρία δεν υπάρχει. Όποιος δεν πληρώσει εγκαίρως είτε τη δόση, είτε τα τρέχοντα, βγαίνει εκτός χωρίς δικαίωμα επανένταξης. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να ξεπεράσετε τον «γολγοθά» των πρώτων ημερών ο οποίος περιλαμβάνει:
  1. Την πληρωμή της 3ης δόσης του ΕΝΦΙΑ μέχρι τις 28 Νοεμβρίου (ΠΡΟΣΟΧΗ στην ημερομηνία. Τον Νοέμβριο η δόση του ΕΝΦΙΑ λήγει νωρίτερα)
  2. Την πληρωμή της 2ης δόσης του ΦΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του 2014
  3. Την πληρωμή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που πρέπει να καταβληθεί επίσης την τελευταία εργάσιμη του Νοεμβρίου.
  4. Την πληρωμή της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ έως το τέλος Δεκεμβρίου
  5. Την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έως το τέλος Δεκεμβρίου      ΑΠΟ http://www.fpress.gr
 3.  
 4.  ----------------------------------------------------------------
 5. Oι τρεις "ελληνικοί" λόγοι που φρενάρουν τη ρύθμιση στα Ταμεία
 6.  
  Του Δημήτρη Κατσαγάνη 
  Δεν είναι μόνο στην τρόικα που υπάρχουν ενστάσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αυτές καθορίστηκαν από το άρθρου 54 ν.4305/2014, αλλά και στο… Υπουργείο Εργασίας.

  Όχι, δεν υπάρχει κανείς στην οδό Σταδίου που να «διαφωνεί» επί της ουσίας με εν λόγω νόμο, αλλά υπάρχουν εκείνοι που «αμφισβητούν», σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τη " βιωσιμότητα" της σε βάθος εξαμήνου, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου του 2015 οπότε λήγει η διορία που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας για να ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση.

  Σε τρία σημεία εντοπίζονται αυτές οι «αμφιβολίες»:

  To μέχρι τώρα «κακό προηγούμενο»
  Η προηγούμενη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ν. 4152/13, «Νέα Αρχή»)έφτασε στα όρια της γύρω στο Δεκέμβριο του 2013, δηλαδή πέντε μήνες μετά τη θεσμοθέτησή της. Τότε κορυφώθηκε ουσιαστικά το πλήθος των οφειλετών που εντάχθηκαν και από εκεί και έπειτα έμεινε στάσιμο (67.000 επί συνόλου 1.200.000 οφειλετών περίπου).

  Έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας εκτιμούν πως το πλήθος των οφειλετών που θα ενταχθεί στη ρύθμιση μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου του 2014-αρχές Ιανουαρίου του 2015 θα είναι πάνω – κάτω το τελικό.

  Ακόμα και αν υπερβαίνει το πλήθος των οφειλετών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση της «νέας αρχής», τα μηνιαία έσοδα δεν θα είναι αισθητά περισσότερα λόγω του μεγαλύτερου αριθμού των δόσεων που θα πληρώνουν. Αναβλητικό ρόλο, επίσης παίζει η υποχρέωση να πληρώνονται οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές ενώ «τρέχουν» οι δόσεις της ρύθμισης, αλλά και το γεγονός ότι ένα μεγάλο πλήθος των οφειλετών χρωστάνε ταυτόχρονα στο ΙΚΑ αλλά και στον ΟΑΕΕ.

  Η «ονομαστική» ύφεση συνεχίζεται
  Η οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων οι οποίοι είναι οι βασικοί οφειλέτες των δύο ασφαλιστικών ταμείων τα οποία συγκεντρώνουν σε συντριπτικό βαθμό τις ληξιπρόθεσμες οφειλές 19 δις. ευρώ (11,4 δισ. ευρώ βρίσκονται στα «χέρια» του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών) δεν έχει μεταβληθεί συνολικά σε τέτοιο βαθμό προς το καλύτερο ώστε να υπάρξει ένα “rebound” στις πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών, τρεχουσών και ληξιπροθέσμων.

  Για του λόγου το αληθές, οι ασφαλιστικές εισφορές στο εννιάμηνο του 2014 μειώθηκαν κατά 1,7%. Το α’ εξάμηνο του 2013 το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές μειώθηκε σχεδόν κατά 4%. Η πτώση αυτή αναχαιτίστηκε στο γ’ τρίμηνο λόγω της έξωθεν τουριστικής κίνησης. Ωστόσο το ρεκόρ δεκαπενταετίας στο έλλειμμα του ισοζυγίου στην απασχόληση (προσλήψεις μείον απολύσεις) τον περασμένο Οκτώβριο πιθανόν να δικαιώσει εκείνους τους τραπεζικούς αναλυτές που πιστεύουν πως η ανάπτυξη δεν είναι ακόμα «πειστική».

  Η επιστροφή της πολιτικής αβεβαιότητας
  Οι πιέσεις πάνω στο ΑΕΠ, εκτιμούν τραπεζικοί αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr, θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την προεδρική εκλογή, δηλαδή μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2015. Σ’ αυτό θα συντείνει, αν μη τι άλλο, η αναβλητικότητα που έχει ήδη διαφανεί σε ξένους επενδυτές υπό το φόβο πολιτικής ταραχής στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι το νέο ΕΣΠΑ θα αρχίσει εκτός απροόπτου να «τρέχει» από τα μέσα του 2015 και έπειτα.

  Η πολιτική αβεβαιότητα είναι, σύμφωνα με αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας, ο «χειρότερος εχθρός» των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, όχι μόνο από τις ρυθμίσεις αλλά και από τις τρέχουσες εισφορές. Και αυτό όχι μόνο γιατί αναχαιτίζει τις αναπτυξιακές τάσεις της οικονομίας αλλά και γιατί κάνει συντηρητικούς όλους τους πολίτες στις πληρωμές τους, είτε αυτές αφορούν την κατανάλωση είτε την τήρηση υποχρεώσεων τους προς τα ταμεία, την εφορία, την τράπεζα κλπ.


  Πηγή:

Σχόλια

* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ερασιτεχνικό ψάρεμα -Τί προβλέπει ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία και το υποβρύχιο ψάρεμα.

Η οικολογική καταστροφή και το μαύρο χρήμα από την πώληση ψαριών ερασιτεχνών αλιέων

Επικίνδυνα ψάρια εισβάλλουν στο Αιγαίο Σε μερικές δεκαετίες θα αναγνωρίζουμε τη Μεσόγειο όπως την ξέρουμε σήμερα;

*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *