Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ - Από την Αγγελική Γ. Φουστάνα, Διδάκτορα Ειδικής Αγωγής, Διδάσκουσα και επιστημονική συνεργάτη του Παν/ίου Αθηνών̽

Τα γνωρίσματα των ευφυών μαθητών και η εκπαίδευσή τους
 Απαραίτητο στοιχείο είναι η διακρίβωση των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους και η κάλυψη των εκπαιδευτικών και κοινωνικών τους αναγκών.
  Οι ευφυείς μαθητές χαρακτηρίζονται από την υψηλή διανοητική τους ικανότητα. Μακροχρόνιες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ευφυείς μαθητές έχουν πρώιμα ανεπτυγμένη γλώσσα και σκέψη, υψηλή σχολική επίδοση, αναβαθμισμένη κατανόηση, σύνθετο λεξιλόγιο και ανώτερη μαθηματική ικανότητα. Αρκετές έρευνες επικεντρώνονται στην ύπαρξη ισχυρών κινήτρων, αυξημένων δεξιοτήτων επικοινωνίας, ικανότητας επίλυσης γνωστικών έργων και ασυνήθιστων ενδιαφερόντων. Διαθέτουν δημιουργικότητα, ισχυρή μνήμη, οξυδέρκεια, λογική σκέψη και χιούμορ.
  Οι ευφυείς μαθητές είναι μικροί ερευνητές. Αναλαμβάνουν ένα γνωστικό έργο – συνήθως του ενδιαφέροντός τους – και προσπαθούν να το φέρουν εις πέρας συστηματικά και διεξοδικά. Κοινός τόπος, επίσης, σε διεθνές επίπεδο είναι η ερευνητική διαπίστωση ότι οι ευφυείς μαθητές χαρακτηρίζονται από υψηλή ταχύτητα στην επεξεργασία των πληροφοριών και ευελιξία στη χρήση εναλλακτικών τρόπων επίλυσης γνωστικών έργων. Είναι επιδεκτικοί στην εκμάθηση νέων στρατηγικών και γνωρίζουν πως και πότε να τις χρησιμοποιήσουν προσαρμοστικά. Διακρίνονται από ιδιαίτερο μαθησιακό ύφος γεγονός που πρέπει

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Υπ. Παιδείας: Χωρίς προβλήματα η έναρξη της σχολικής χρονιάς στα φροντιστήρια της επικράτειας

frontistirio
Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε χθες η νέα σχολική χρονιά για χιλιάδες φροντιστήρια σε ολόκληρη την επικράτεια, όπως επισήμανε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Παιδείας. Τα φροντιστήρια άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχθηκαν χιλιάδες μαθητές όλων των ηλικιών, έτοιμα να τους προετοιμάσουν για τις πανελλήνιες εξετάσεις, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κριθεί το μέλλον τους.
Όπως είθισται, την πρώτη ημέρα του νέου ακαδημαϊκού έτους ανακοινώθηκε και το ακαδημαϊκό ημερολόγιο της χρονιάς 2014-2015, το οποίο όπως συνήθως προβλέπει μαθήματα μόνο τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων των μαθητών τα πρωινά.
 Σε επίσκεψή του σε φροντιστήριο Θεωρητικής Κατεύθυνσης στη Νίκαια, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «τα φροντιστήριά μας είναι άριστα προετοιμασμένα και θα λειτουργήσουν άψογα», εκτίμησε ότι η χρονιά θα κυλήσει ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί «καλή δύναμη σε όλους». «Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι τα φροντιστήριά μας είναι καλά στελεχωμένα, λειτουργούν σε χώρους που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και είμαστε βέβαιοι ότι όλα θα πάνε καλά» σημείωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που είχαν κατακλύσει τη γραμματεία του φροντιστηρίου.
«Αναγνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως αισιοδοξούμε ότι το ελληνικό φροντιστήριο θα τα καταφέρει. Για τους πιο αδύναμους, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια ώστε να προβούμε στην παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας για την πληρωμή των διδάκτρων κατά τη διάρκεια του έτους» κατέληξε ο υπουργός.
Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης με δική του ανακοίνωση σημείωσε πως παρά τις ελλείψεις, τα μέλη του θα προσπαθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις για την προετοιμασία των παιδιών για τις πανελλήνιες εξετάσεις και την εν γένει ενδυνάμωση του θεσμού του φροντιστηρίου, το οποίο χαρακτήρισε «κοινωνικό αγαθό».
 Τέλος, εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η στάση της αντιπολίτευσης καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι με την υποταγή της στις απαιτήσεις της τρόικας έχει ισοπεδώσει τα ελληνικά φροντιστήρια, με αποτέλεσμα να επωφελούνται οι προνομιούχοι που μπορούν να πληρώσουν για ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι. «Η καταστροφική πολιτική του μνημονίου πρέπει να σταματήσει, πρέπει να προστατέψουμε με κάθε τρόπο το φροντιστήριο και την δωρεάν, δημόσια προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλήνιες» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Οι προγραμματικοί «κόμποι» που έχει να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ


Η κρίση της ΝΔ του Σαμαρά κάνει την πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών να θεωρεί ως δεδομένη την πολιτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ –αλλά και όλη η Αριστερά στην Ελλάδα– βρίσκεται μπροστά στο κρίσιμο σταυροδρόμι του σκληρού ερωτήματος: τι πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο θα έχει η ανατροπή που σηματοδοτεί η συγκρότηση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς;
Οι καθεστωτικές δυνάμεις δεν παρακολουθούν παθητικά αυτήν την πορεία. Αντίθετα επεμβαίνουν δυναμικά: επιχειρούν –κυρίως μέσω των ΜΜΕ– να αποκλείσουν ή να απομακρύνουν το ενδεχόμενο πολιτικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούν να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα δίχτυ «συμμαχιών» που θα τον ξεδοντιάζει πολιτικά σε κεντροαριστερή κατεύθυνση, επιχειρούν –ταυτόχρονα– να πιέζουν δυνάμεις στο εσωτερικό του, συνιστώντας μια «ρεαλιστική» προγραμματική προσαρμογή στα δεδομένα που θέτουν οι ντόπιες επιχειρήσεις και οι δανειστές.
Αντιστροφή
Η μακρά περίοδος κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού έχει δημιουργήσει μιαν «αφήγηση» που παρουσιάζεται ως μονόδρομος, ως κοινή λογική, έξω από την οποία υπάρχει μόνον η «περιπέτεια» με σχεδόν σίγουρα τα καταστροφικά αποτελέσματα. Η «αφήγηση» αυτή συνιστά την υποταγή όλων των αποφάσεων της κοινωνίας στο συμφέρον των επιχειρήσεων. Των επιχειρήσεων που –όταν αναπτυχθούν– θα αυξήσουν την απασχόληση, που –όταν απογειώσουν την κερδοφορία τους– θα αυξήσουν τους μισθούς, των επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας «αγοράς» που σήμερα μεν κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος, αλλά –αύριο– θα το αντικαταστήσει με ένα καλύτερο: στηριγμένο στην ιδιωτικοποίηση και την εξατομικοποίηση που είναι, τάχα, το αντίδοτο στις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά του «κρατισμού» που εγκατέστησαν οι κοινωνικοί αγώνες του ’60 και του ’70. Τα αποτελέσματα αυτής της λογικής τα

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...