Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Όταν ο Έρικ Κλάπτον τραγουδούσε στην Τερψιθέα

Ο Eric Clapton στο Κινηματοθέατρο ΤΕΡΨΙΘΕΑ
 παίζει στην θέση του κιθαρίστα Καρακαντά
Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του '60, όταν σε κάθε γειτονιά του Πειραιά υπάρχουν τοπικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα, αποτελούμενα κυρίως από μαθητές του τοπικού γυμνασίου ενώ την ίδια περίοδο εμφανίζονται και οι πρώτοι ραδιοερασιτέχνες που εξέπεμπαν τα γνωστά "πειρατικά" προγράμματα κάτω από αντίξοες συνθήκες που δημιουργούσαν τα γνωστά ραδιογωνιόμετρα της αστυνομίας που τους εντόπιζαν και προχωρούσαν σε κατασχέσεις των μηχανημάτων. 
Τα ερασιτεχνικά αυτά τοπικά συγκροτήματα, έδιναν παραστάσεις γνωστές ως "κυριακάτικα μουσικά πρωινά" σε αίθουσες κινηματοθεάτρων. Για να είναι μια τέτοια αίθουσα κατάλληλη, θα έπρεπε να διαθέτει πρωτίστως υπερυψωμένη σκηνή κάτω από την οθόνη. Κατάλληλες αίθουσες για τον σκοπό αυτό στον Πειραιά ήταν οι κινηματογράφοι Αρμονία και Δελφοί στην Καλλίπολη αλλά κυρίως ο κινηματογράφος Τερψιθέα στην ομώνυμη πλατεία.
Μερικά συγκροτήματα μέσα από αυτά τα "μουσικά πρωινά" κατάφεραν να
αποκτήσουν κοινό που τους ακολουθούσε διαρκώς σε όποια σκηνή και αν παρουσιάζονταν.
Ένα από τα ελληνικά συγκροτήματα της πρώιμης αυτής φάσης ήταν και οι αθηναίοι Juniors που αποτελούνταν από τους Αλέκο Καρακαντά (κιθάρα) τον Παρίτση (κιθάρα και φωνητικά), τον Τζίμη Νταή (κρουστά), τον Γιώργο Τσίκνη (φωνητικά), τον Λάκη Βλαβιανό (πιάνο), τον Πέτρο Κολάτο (σαξόφωνο) και τον

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Εισήγηση στην Επιτροπή Διαχείρισης Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εισήγηση στην Επιτροπή Διαχείρισης Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων 
 Η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που έχει χτυπήσει βάρβαρα την Ελληνική κοινωνία και τη κοινωνία των νησιών μας, δεν είναι κάποιου είδους τυχαία θεομηνία ή κακοτυχία. Έχει συγκεκριμένα αίτια που πηγάζουν μέσα από το βαθειά ριζωμένο καπιταλιστικό σύστημα, τις επιλογές των κυβερνήσεων να συντηρούν αυτό το σύστημα άκριτα, εξυπηρετώντας μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, την εδραιοποίηση του μονόδρομου των επιλογών της ευρωπαϊκής οικονομικής ελίτ  και φυσικά την διάχυση αυτών των πολιτικών μέσα στην κοινωνία μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η συγκρότηση και λειτουργία ενός δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου φαντάζει ανήμπορη να επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στις ζωές των πολιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης μιας και δεν ακουμπά τα αίτια δημιουργίας του προβλήματος, παρά μονάχα  κοιτάζει να

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΑΠΑΣ ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ - ΝΑΞΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΩΛ ΚΑΜΠ 22 /6/15 ΕΩΣ 3/7/15

ΝΑΞΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΩΛ ΚΑΜΠ  22 /6/15 ΕΩΣ 3/7/15
ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑΞΟΥ.

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΙΣ 22 / 06 / 2015
( ΕΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗΣ 2004, 05 ,06 ΚΑΙ 07. )
ΑΠΟ ΤΙΣ 10:30 ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ
ΕΩΣ ΤΙΣ 14:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
ΕΚΤΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗΣ  

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
6945 433256 (Γ. ΜΑΝΙΑΚΟΥΔΑΚΗΣ )
6972 027731 (Δ. ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ )

ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ
ΤΟΥ ΑΠΑΣ ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ.

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Πως παράγεται το νόμισμα – Πως λειτουργεί το Τραπεζικό σύστημα

money-1c946181Το νόμισμα έχει 2 βασικές ιδιότητες: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανταλλακτικό μέσο για απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών και ως μέσο για αποταμίευση της αξίας της τρέχουσας παραγωγής του παραγωγού. Ως μέσο αποταμίευσης μπορεί να δανείζεται έναντι τόκου. Ο τόκος  είναι βασικά η αποζημίωση του δανειστή για την αναβολή της άμεσης κατανάλωσής του στο μέλλον,  σταθμισμένης με τον κίνδυνο μη επιστροφής του δανείου, της εκτιμώμενης μελλοντικής αξίας του χρήματος (πληθωρισμός) και της  προσφοράς και ζήτησης χρήματος.
Πέραν των παραπάνω το σύγχρονο νόμισμα είναι από τον νόμο υποχρεωτικά αποδεκτό μέσο διευθέτησης συναλλαγών κάθε είδους.
Το χαρτονόμισμα όπως το βιώνουμε σήμερα χωρίς αντίκρισμα σε χρυσό και εκτυπούμενο αποκλειστικά από μια Κεντρική  Τράπεζα (fiat money) δεν είναι παρθενογένεση. (Να σημειώσουμε για την ιστορία  ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από την Μογγολική Αυτοκρατορία του Τζεγκινγκς Χαν και των επιγόνων του). Προέρχεται από ένα ιστορικό συνεχές που ξεκίνησε με τις πρώτες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ και εντός ανθρωπίνων κοινοτήτων εδώ και χιλιάδες χρόνια κυρίως με την καθιέρωση της Γεωργίας που δημιουργούσε περισσεύματα προϊόντων προς ανταλλαγή.

  Η εξέλιξή του επιγραμματικά είναι:
• Χρήση ως νομισμάτων υλικών που είχαν και αυτά αξία χρήσης, επικράτηση των πολυτίμων μετάλλων –βασικά του χρυσού-, (λόγω μεγάλης αξίας σε  μικρό όγκο, αφθαρσίας, ευκολίας διαμόρφωσης σε κέρμα κτλ )  για νομισματική  χρήση (αυτό του προσέδωσε και επιπλέον αξία απ’αυτή που είχε ως αξία χρήσης)
•    Εμφάνιση αργυραμοιβών που δεχόταν (έναντι τόκου) και δάνειζαν (με μεγαλύτερο τόκο)  χρυσό.
•  Εμφάνιση αποδεικτικών κατάθεσης που λειτουργούσαν ως νομίσματα (τραπεζογραμμάτια) και ήταν ανά πάσα στιγμή εξαργυρώσιμα σε χρυσό από τον εκδότη-Τραπεζίτη (Εδώ εμφανίστηκε για πρώτη φορά και το fractional reserve banking, δες παρακάτω)
•  Ίδρυση Κεντρικής Τράπεζας (για πρώτη φορά στην Αγγλία του 17ου Αιώνα) με κύριο στόχο την δανειοδότηση του κράτους έναντι κρατικών ομολόγων και

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...