Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ / ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ / ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ Η ΣΥΝΤΑΞΗ

 Α. Δραγανίγος, Δ. Κουτσούμπα*
 Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως πλέον διαμορφώνεται, με βάση τις «γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, αποτελεί κατεδάφιση του όποιου κοινωνικού/αναδιανεμητικού χαρακτήρα είχε απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, ενοποιεί τους ασφαλισμένους στην εξαθλίωση και μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση. Πρόκειται για έναν καταιγισμό μέτρων και σαρωτικών αλλαγών στις συντάξεις, στις εισφορές και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, που στο σύνολό τους αποτελούν μια βίαιη, μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού συστήματος.

 Το κυβερνητικό νομοσχέδιο αφήνει άθικτο και «χτίζει» πάνω στο αντιδραστικό μνημονιακό πλαίσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (Νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη κλπ). Θεωρεί δεδομένα το καταστροφικό PSI και δεν έχει καμία απολύτως πρόνοια για την «ανακεφαλαιοποίηση» των αποθεματικών των ταμείων, την ώρα που το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε με δεκάδες δισ. την «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Δεν αναφέρεται καθόλου στις πληγές του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή την τρομακτική ανεργία, την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, την εισφοροδιαφυγή και ειφοροαποφυγή.

 Εξίσου επικίνδυνος είναι και ο πολιτικός λόγος που εκφέρουν τα κυβερνητικά στελέχη και ο αρμόδιος υπουργός γύρω από το ασφαλιστικό. Mιλάνε για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σαν να είναι ένα απλό «λογιστικό θέμα», που θα λυθεί με μια σειρά από μαθηματικές πράξεις, δικαιώνοντας εκ των υστέρων τον Γιαννίτση! Aντιμετωπίζονται οι συντάξεις, δηλαδή η ζωή και η επιβίωση όσων είναι σε ηλικία ή κατάσταση που δεν μπορούν πλέον να δουλέψουν, ως «πληγή» για τα δημοσιονομικά της χώρας! Είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται κανείς ότι θα «λύσει» το
ασφαλιστικό σύστημα και να επικαλείται τις επόμενες γενιές, όταν δεν μιλάει καν για:

1. Το 1/3 του ενεργού εργασιακού δυναμικού που βρίσκεται σε καθεστώς μακροχρόνιας ανεργίας ή μισο-απασχόλησης ή έχει μεταναστεύσει. Δεν υπάρχει «λύση» του ασφαλιστικού με 60% ανεργία στους νέους εργαζόμενους.

2. Τα «κλεμμένα» των ασφαλιστικών ταμείων, τα χρήματα που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι επί δεκαετίες και «έκαναν φτερά» από τα θαλασσοδάνεια μέχρι το PSI και την πρόσφατη αρπαγή των αποθεματικών για να πληρωθούν δόσεις στο ΔΝΤ! Η κυβέρνηση που ανακεφαλαιοποίησε τις ιδιωτικές τράπεζες με τα χρήματα όλων μας και με τεράστια χασούρα για το δημόσιο, αντιμετωπίζει τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία ως «χρεοκοπημένα» -διαγράφοντας μάλιστα τα χρήματα που χρωστάει το ίδιο το κράτος στους ασφαλισμένους!

3. Είναι απαράδεκτη η προσπάθεια τόσο να βάλει τους σημερινούς συνταξιούχους απέναντι στους μελλοντικούς, όσο και να νομιμοποιεί εκ των υστέρων τον Γιαννίτση και τον Σημίτη. Και δεν είναι τυχαίο ότι η «ταξικά μεροληπτική» πολιτική της κυβέρνησης θέλει να εμφανίσει ως «πρόβλημα» τη μεγαλύτερη νίκη του εργατικού κινήματος εδώ και μια εικοσαετία, που ήταν η εξαφάνιση του Γιαννίτση μαζί με το τερατούργημά του.

Όλο το «σύστημα» που οικοδομεί το σχέδιο Κατρούγκαλου βασίζεται στον εξατομικευμένο υπολογισμό των ποσών που έχει πληρώσει στην διάρκεια του εργασιακού / ασφαλιστικού του βίου ο κάθε εργαζόμενος, ανεξάρτητα από τα διαστήματα της ανεργίας, της μαύρης και ελαστικής εργασίας, για την οποία η κυβερνητική επιχειρηματολογία τον καθιστά υπεύθυνο.  Μέσα από αυτό τον τρόπο υπολογισμού και τα χαμηλότερα ποσοστό αναπλήρωσης οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.

-Συνεχίζει και επεκτείνει την αύξηση των χρόνων συνταξιοδότησης (40 χρόνια εργασίας ή 67 ετών) επιτείνοντας στο έπακρο την ανεργία.

-Περιορίζει την κρατική συμμετοχή στην «εθνική σύνταξη πείνας» των 384 ευρώ μικτά,  (που το τελικό ύψος και τις προϋποθέσεις απόδοσής της θα εξαρτηθεί από την κωμωδία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς).

-Κατοχυρώνει με νόμο την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν προεκλογικά ότι στο τέλος του 2015 θα επαναφέρει της 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξούχους.

-Η γενικευμένη μείωση των συντάξεων θα ανοίξει τον δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση την οποία η κυβέρνηση προωθεί. Το σχέδιο της κυβέρνησης θα οδηγήσει –ειδικά τους νέους εργαζόμενους- στη  μαύρη και αδήλωτη εργασία και θα δώσει «πελατεία» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς όταν διαλύεται η κοινωνική ασφάλιση και δεν υπάρχει καμία προσδοκία για σύνταξη (ποιος θα μπορέσει να συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης με τέτοια διαστήματα μακροχρόνιας ανεργίας;) η μαύρη εργασία δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται δραματικά!

Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό είναι η αφετηρία της «διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο». Η κυβέρνηση τα έβαλε για να πάει ακόμα πιο πίσω. Δεν πρόκειται να εξαντληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Θα περιλαμβάνονται ειδικές ρήτρες, που θα μεταβάλουν το ύψος των συντάξεων αυτόματα και χωρίς να απαιτούνται κάθε φορά νέες νομοθετικές ρυθμίσεις!

Ορισμένες από τις αλλαγές σοκ που προωθούνται με την κυβερνητική πρόταση είναι οι παρακάτω:

1.            Η πρόταση προβλέπει μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Τόσο στις νέες για τις οποίες θα εφαρμοστεί νέος τρόπος υπολογισμού όσο και στις ήδη καταβαλλόμενες, οι οποίες θα επανυπολογιστούν με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Η μείωση των συντάξεων προκύπτει α) από την πολύ χαμηλότερη βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών, καθώς ενώ μέχρι τώρα, «οι συντάξιμες αποδοχές» υπολογίζονταν με βάση τα 5 καλύτερα χρόνια της τελευταίας 10ετίας, τώρα υπολογίζονται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τα δώρα, (για τα οποία εντούτοις υπάρχουν κρατήσεις).

Λαμβάνοντας υπόψη τα εκτεταμένα διαστήματα ανεργίας, ελαστικής και μαύρης εργασίας της πλειοψηφίας των νέων κυρίως εργαζόμενων καταλαβαίνει κανείς πού οδηγούμαστε β) από το χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο προβλέπεται 46% για την αναλογική σύνταξη στα 40 χρόνια δουλειάς γ) από την κατάργηση όλων των ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους με την ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο φορέα με κορμό το ΙΚΑ
, πράγμα που θα φέρει και την εξίσωση όλων των παροχών τους σε χαμηλότερα επίπεδα.


2.            Κατάργηση των κατώτατων συντάξεων. Το κράτος θα δίνει, υπό προϋποθέσεις (15ετία, 67 χρόνια) την «εθνική σύνταξη» των 384 ευρώ.

3.            Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το ψαλίδι θα ξεκινά από 8% και θα φτάνει το 15% ή και το 30% ώστε να  εξοικονομηθούν περίπου 200 εκατ. ευρώ.

4. Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 δικαιούχοι, ύψους 223 εκατ. ευρώ και αυτό μεταβατικά μέχρι την οριστική κατάργησή του το 2019.

5. Συντριπτικά μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με μπλοκάκι.  Αθροιστικά το άθροισμα των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι αυτοί ανέρχεται σε 20% για την κύρια σύνταξη, 7,5% για επικουρική,  6,95% για υγειονομική περίθαλψη, 4% για εφάπαξ παροχή, δηλαδή σύνολο ασφαλιστικών κρατήσεων κοντά στο 40%! Σε συνδυασμό με τα σφαγιαστικά φορολογικά μέτρα (26% από το πρώτο ευρώ και 100% προκαταβολή φόρου) είναι προφανές ότι οι νέοι επιστήμονες που δουλεύουν με ΔΠΥ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και οι αγρότες (με τον τριπλασιασμό των εισφορών), οδηγούνται σε καταστροφή.

6. Μεγάλες πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου. Μείωση έως  40% στα μερίσματα του Δημοσίου που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων ώστε να  μειωθεί το ποσό κατά 146 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 10% ως 15% στο νέο εφάπαξ  που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ώστε να μειωθεί η δαπάνη κατά 87 εκατ. ευρώ.

7. Αυξήσεις σε τρεις δόσεις στις εισφορές των αγροτών που θα πάνε από το 7% στο 20% του ποσού της ασφαλιστικής τους κατηγορίας.

8. Κατάργηση των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης από το Δημόσιο. Θα βλέπουμε καθηγητές και νηπιαγωγούς 70 ετών στις τάξεις, νοσηλεύτριες 70 χρονών στα νοσοκομεία!

9.         Αύξηση των εισφορών υπέρ επικουρικής σύνταξης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα (0,5 μονάδα για εργοδότες και 0,5 μονάδα για εργαζόμενους) για να εξασφαλιστούν πόροι  346 εκατομμύρια ευρώ.
Οι εργοδότες θυσιάζουν προσωρινά ένα μικρό μέρος της τεράστιας μείωσης 4,9% των εργοδοτικών εισφορών της κυβέρνησης Σαμαρά προκειμένου να στηρίξουν πολιτικά την κυβέρνηση στο πέρασμα του ασφαλιστικού.

Για όλους αυτούς τους λόγους το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να περάσει. Δεν πρέπει καν να έρθει στην Βουλή ως σχέδιο. Σε πλήρη αντίθεση με αυτή την λογικά παλεύουμε για ένα δημόσιο, αξιοπρεπές ασφαλιστικό σύστημα, με αιχμές:
1.            Να ηττηθεί η αντιδραστική ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των αστικών μνημονιακών κομμάτων και των ΕΕ-ΕΚΤ-ΕΜΣ-ΔΝΤ. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και τα μνημόνια.
2.             Η ασφάλιση είναι δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα. Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, με δικαίωμα πρόσβασης σε όλους χωρίς προϋπόθεσες.
3.            Κατώτερη σύνταξη ίση με το βασικό μισθό.  Ανατροπή όλων των περικοπών από το 2009 και μετά σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
4.             Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες (55 για τις γυναίκες), ή στα 30 χρόνια εργασίας. Σύνταξη στα 55 (50 για τις γυναίκες)  για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Μόνο με την μείωση των ορίων συνταξιοδότησης  μπορεί να υπάρξει άμεση μεγάλη άμεση μείωση της ανεργίας.
5.            Πλήρης ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη για κάθε άνεργο, ή εργαζόμενο με οποιαδήποτε μορφή ελαστικής εργασίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης. Κατάργηση όλων των μορφών ευέλικτης και ελαστικής εργασίας.
6.            Το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει τους εργοδότες και το κράτος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους. Κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.
7.            Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος.
8.            Προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών. Όχι στα μέτρα εξόντωσής τους.
9.            Νομιμοποίηση και ίσα ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα για τους μετανάστες.
10.         Ενιοποίηση των δικαιωμάτων όλων προς τα πάνω! Όχι στην διάλυση / κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων για την εξαθλίωση όλων μας!
11.         Όχι στην τραπεζική / επιχειρηματική κλεψιά των αποθεματικών. Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο». 

  Δέσποινα Κουτσούμπα, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και ο Αντώνης Δραγανίγος, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΑΠΟ  .stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...