Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Προσοχή : Κυκλοφορούν πολλά προϊόντα με μία τετράγωνη Ελληνική σημαία και την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν». Αυτά τα προϊόντα παρασκευάζονται στην Ελλάδα αλλά οι πρώτες ύλες τους είναι ως επί το πλείστον εισαγόμενες.


 Η Ε.Φ.Χ.Ε. καλεί τους Έλληνες καταναλωτές με τις επιλογές τους να στηρίξουν την Ελληνική κτηνοτροφία, αγοράζοντας γαλακτοκομικά προϊόντα αποκλειστικά Ελληνικής προέλευσης! 
 Με αυτόν τον τρόπο βοηθούμε στην διατήρηση περίπου 100.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, συμβάλλουμε στην Εθνική οικονομία, στην εξασφάλιση μιας ελάχιστης διατροφικής αυτάρκειας και κυρίως είμαστε σίγουροι για την ποιότητα ενός τόσο βασικού τροφίμου για εμάς και τα παιδιά μας.Συνεπώς αγοράζουμε μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα που αναγράφουν «100% Ελληνικό γάλα» όταν πρόκειται για γάλα ή «από 100% Ελληνικό γάλα» όταν πρόκειται για γαλακτοκομικά προϊόντα.  
Μερικές χρήσιμες παρατηρήσεις:
Α) Υπάρχει το Ελληνικό σήμα. Οι δύο χιαστί Ελληνικές σημαιούλες που παρατηρείτε στις
εικόνες. Όσα προϊόντα έχουν το Ελληνικό σήμα είναι από 100% Ελληνικό γάλα.
Θέλει προσοχή όμως διότι κυκλοφορούν πολλά προϊόντα με μία τετράγωνη Ελληνική σημαία και την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν». Αυτά τα προϊόντα παρασκευάζονται στην Ελλάδα  αλλά οι πρώτες ύλες τους είναι ως επί το πλείστον εισαγόμενες και κάθε άλλο παρά νωπό γάλα.
Β) Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν προϊόντα, π.χ. γιαούρτια, όπου με μεγάλα γράμματα αναγράφεται η προέλευση του γάλακτος (π.χ. 100% γάλα Φλωρίνης ή Πέλλας ή Σερρών) αλλά στα ψιλά γράμματα ο καταναλωτής διαπιστώνει με έκπληξη ότι το 100% αναφέρεται στο ποσοστό του γάλακτος που συμμετέχει στην παρασκευή του προϊόντος. Δηλαδή ο παρασκευαστής εννοεί ότι το γάλα που συμμετέχει, και μπορεί να είναι 5%, είναι Ελληνικό ή και της συγκεκριμένης περιοχής ενώ όπως αναγράφει και ο ίδιος στην σύνθεση του προϊόντος (με μικρά πάντα γράμματα) το υπόλοιπο 95% μπορεί να είναι ορός γάλακτος, πρωτεΐνες γάλακτος κλπ, πάντα φυσικά εισαγόμενα.
Πρόκειται για μία περίπτωση συγκεκαλυμένης εξαπάτησης του καταναλωτή. Νομίζουμε ότι ο ΕΦΕΤ πρέπει να πάρει επιτέλους θέση για τα προϊόντα αυτά.
Γ) Η χρήση τοπωνυμίων στα γαλακτοκομικά προϊόντα μερικές φορές γίνεται με στόχο να δημιουργήσει το τοπωνύμιο την ευνοϊκή προδιάθεση του καταναλωτή αλλά οι πρώτες ύλες του προϊόντος είναι εισαγόμενες. Άρα προϊόντα που έχουν μεν τοπωνύμια αλλά όχι την ένδειξη «από 100% Ελληνικό Γάλα» πρέπει να αποφεύγονται παραδειγματικά.
Το παρόν συνιστά το πρώτο μια σειράς ενημερωτικών άρθρων του καταναλωτή. Σε επόμενη αρθρογραφία μας θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε, όσον αφορά τον κλάδο μας, το πώς η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ στοχεύει στην πλήρη εξαφάνιση του παραγωγικού ιστού.
Τα πάντα όμως είναι στο χέρι μας. Είναι στο χέρι των ΕΛΛΗΝΩΝ καταναλωτών. Μόνο εμείς μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη την κάθε εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Μόνο εμείς μπορούμε να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε τον παραγωγικό μας ιστό. Μόνο εμείς μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον των παιδιών μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...