Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Οι 10 προτάσεις της ΕΣΕΕ για το ασφαλιστικό

Δέκα προτάσεις προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο για το ασφαλιστικό, κατέθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο.


Οι προτάσεις είναι οι εξής:

1. Επαναφορά της κοινής πρότασης για την μόνιμη και ουσιαστική τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, ώστε να επαναδιατυπωθεί στο νόμο το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικός χρόνος.
2. Η αναλογικότητα των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα να υπολογίζεται στο «μετά φόρον εισόδημα».
3. Να μην συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές με λογιστικές διαφορές που μπορεί να προκύπτουν μετά από φορολογικούς ελέγχους.
4. Να αναθεωρηθεί ο αυθαίρετος δεκαπλασιασμός για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν και να εξεταστεί μια νέα κλίμακα πολλαπλασιαστή από 4 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας).
5. Να επανεκτιμηθεί το ποσοστό 6,95% για τη περίθαλψη, καθώς επίσης το 7,5% για επικουρικές και το 4% για προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές.
6. Να καταργηθούν όλες οι έκτακτες εισφορές και τα 20 ευρώ ως βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων, που δεν χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο σκοπό.
7. Να επεκταθεί το εργόσημο και σε άλλες εργασίες πέρα των αγροτικών δραστηριοτήτων.
8. Να υπολογισθεί η δυσανάλογη επιβάρυνση των νέων συνταξιούχων και να αναλυθεί το ποσοστό αναπλήρωσης.
9. Να μην υπάρξουν εξαιρέσεις επαγγελματικών κλάδων και ομάδων στο νέο ασφαλιστικό.
10. Να κωδικοποιηθεί απλά και κατανοητά η ασφαλιστική νομοθεσία.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ / ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ / ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ Η ΣΥΝΤΑΞΗ

 Α. Δραγανίγος, Δ. Κουτσούμπα*
 Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως πλέον διαμορφώνεται, με βάση τις «γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, αποτελεί κατεδάφιση του όποιου κοινωνικού/αναδιανεμητικού χαρακτήρα είχε απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, ενοποιεί τους ασφαλισμένους στην εξαθλίωση και μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση. Πρόκειται για έναν καταιγισμό μέτρων και σαρωτικών αλλαγών στις συντάξεις, στις εισφορές και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, που στο σύνολό τους αποτελούν μια βίαιη, μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού συστήματος.

 Το κυβερνητικό νομοσχέδιο αφήνει άθικτο και «χτίζει» πάνω στο αντιδραστικό μνημονιακό πλαίσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (Νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη κλπ). Θεωρεί δεδομένα το καταστροφικό PSI και δεν έχει καμία απολύτως πρόνοια για την «ανακεφαλαιοποίηση» των αποθεματικών των ταμείων, την ώρα που το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε με δεκάδες δισ. την «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Δεν αναφέρεται καθόλου στις πληγές του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή την τρομακτική ανεργία, την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, την εισφοροδιαφυγή και ειφοροαποφυγή.

 Εξίσου επικίνδυνος είναι και ο πολιτικός λόγος που εκφέρουν τα κυβερνητικά στελέχη και ο αρμόδιος υπουργός γύρω από το ασφαλιστικό. Mιλάνε για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σαν να είναι ένα απλό «λογιστικό θέμα», που θα λυθεί με μια σειρά από μαθηματικές πράξεις, δικαιώνοντας εκ των υστέρων τον Γιαννίτση! Aντιμετωπίζονται οι συντάξεις, δηλαδή η ζωή και η επιβίωση όσων είναι σε ηλικία ή κατάσταση που δεν μπορούν πλέον να δουλέψουν, ως «πληγή» για τα δημοσιονομικά της χώρας! Είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται κανείς ότι θα «λύσει» το

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...