Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση επιχειρήσεων που θα αφορούν αυτή την φορά συνολικά την επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι μόνο τη μεταποίηση προετοιμάζει διυπουργική επιτροπή με συμμετοχή 15 γενικών γραμματέων υπουργείων και με τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα ενώ αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τον Ιούνιο.

Θα διατηρηθεί η βασική φιλοσοφία του ισχύοντος νόμου 4262/2014 (που προβλέπει τη λειτουργία της πλειονότητας των δραστηριοτήτων με αυτοδέσμευση των επιχειρήσεων ως προς την τήρηση της νομοθεσίας και δειγματοληπτικούς ελέγχους εκ των υστέρων από το Δημόσιο και πιστοποιημένους φορείς),θα υπάρξει ωστόσο δραστικός περιορισμός των δικαιολογητικών που απαιτούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις. 
Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ.Ζαφείρης χθες, από την καταγραφή της νομοθεσίας που έγινε σε τέσσερις σημαντικούς κλάδους για την ελληνική οικονομία (τρόφιμα-ποτά, τουρισμός, εστίαση και ορυχεία) διαπιστώθηκε ότι ο όγκος της νομοθεσίας για κάθε έναν από αυτούς υπερβαίνει τις 80 σελίδες. Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, τα προγράμματα ενίσχυσης της βιομηχανίας που επιδιώκει η ΓΓΒ να προωθήσει ως φορέας διαχείρισης αποσκοπούν κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της δημιουργίας συνεργατικών σχηματισμών (clusters) μεταξύ παραγωγών, μεταποιητών, μεταφορέων που θα δημιουργούν τις λεγόμενες αλυσίδες αξίας. 
Η κρίση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Ζαφείρης απαιτεί αλλαγή της νοοτροπίας που εμπόδιζε ως τώρα τις συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων. Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ επιδιώκεται να προκηρυχθούν μέσα στο καλοκαίρι. Τέλος, για την ΕΒΖ είναι υπό διαμόρφωση επιχειρηματικό σχέδιο που θα οδηγεί

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 4-2 ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΩΡΑΣ ΝΑΞΟΥ - Κείμενο-παρέμβαση για το αγροτικό ζήτημα


«Είμαι σοσιαλιστής, όνομα και πράγμα, φέρω τον τίτλο μου πιστώς και υπερηφάνως. Πιστεύω ως Παντοκράτορα, ποιητή ορατών τε και αοράτων, την εργασίαν, και ως ομοούσιον και αχώριστον τριάδα της ευτυχίας και της ειρήνης, την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφότητα»

Μαρίνος Αντύπας  

Τα νέα μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα δώσουν τη χαριστική βολή στα φτωχά και μικρομεσαία αγροτικά στρώματα. Το ξερίζωμα όμως των μικρών αγροτών από την ύπαιθρο έχει ξεκινήσει πριν πολλές δεκαετίες, χάρη στις πολιτικές που υιοθέτησε το ελληνικό κράτος από τη μεταπολίτευση και μετά. Η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και,

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Τουλάχιστον 47 τρομοκρατικές ενέργειες απετράπησαν μετά το «κατέβασμα» της παράστασης «Ισορροπία του Nash» στο Εθνικό Θέατρο

Μπορεί να μην έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ώρες απ' την στιγμή που ελήφθη η απόφαση να κατέβει η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Ισορροπία του Nash», ωστόσο τα ευεργετικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης ενέργειας έχουν ήδη αρχίσει να αποκαλύπτονται.
Το «Κουλούρι», δίχως να σπαταλήσει δευτερόλεπτο, έσπευσε να μιλήσει με τον ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας, καθηγητή Έκτορα Πράο, ο οποίος μας εξήγησε τα πολλαπλά οφέλη της ματαίωσης της παράστασης της πειραματικής σκηνής, η οποία βασιζόταν στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού, «Η Μέρα Εκείνη - 1.560 ώρες στην εντατική - Μια μαρτυρία για το δικό μας Γκουαντάναμο».
«Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς αστυνομικές πηγές αλλά κι έπειτα από προσωπική μου έρευνα, απ' τη στιγμή που η παράσταση κατέβηκε, έχουν αποτραπεί κοντά στις 50 τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες αφορούσαν βομβαρδισμούς, ληστείες, δολοφονίες και εκτεταμένη χρήση των λέξεων Λουίζα Ριανκούρ. Γλιτώσαμε από θαύμα, καθώς αν η παράσταση είχε κατέβει μερικές ημέρες αργότερα, ο απολογισμός των θυμάτων θα ήταν πρωτοφανής», περιγράφει και σοκάρει ο κ. Πράος.
Τέλος, στο «Κουλούρι» έκανε μια σύντομη διευκρινιστική δήλωση και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος σημείωσε: «Ζητάμε συγγνώμη που ανεβάσαμε μια παράσταση χωρίς να πάρουμε άδεια απ' όλες τις μεριές της κοινωνίας. Στο εξής, μετά το πέρας κάθε παράστασης θα μοιράζουμε ένα ερωτηματολόγιο, ώστε να εξασφαλίσουμε πως κανένας θεατής δεν έχει ιδεολογικές ενστάσεις. Αλίμονο αν η τέχνη σοκάρει. Γι' αυτό άλλωστε στην επόμενη παράσταση της πειραματικής σκηνής θα παρακολουθήσετε μια γάτα να γλείφεται για τέσσερις ώρες». 

ΑΠΟ  tokoulouri.com

Υπουργείο Οικονομικών προς Περιφέρειες: Ελέγξτε τις παραχωρήσεις των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού (εγκύκλιος)

Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών προς Περιφέρειες της χώρας με θέμα «Παραχώρηση απλής χρήσης κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού και παραλίας – Λήψη μέτρων προστασίας».
Αναλυτικά, τονίζεται:
Στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς παρακολούθησης της εφαρμογής της νομοθεσίας από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας ( εδάφιο ββ΄ της παρ. 3 του άρθρου 101 του ΠΔ.111/2014 (178 Α΄) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών» θα πρέπει να ενημερώσετε την υπηρεσία μας τα παρακάτω :
  • Εάν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των μισθώσεων των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού και παραλίας, τόσο από την υπηρεσία σας, όσο και από τους Ο.Τ.Α., που ανήκουν στην χωρική σας αρμοδιότητα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του ./. -2- άρθρου 13 του ν. 2971/2001 και τις διατάξεις της υπ΄ αριθ. ΔΔΠ0005159/586Β΄ ΕΞ2015/7-4-2015 κοινής υπουργικής απόφασης περί απευθείας παραχώρησης, με αντάλλαγμα του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει, για το έτος 2015.
  • Αν εκκρεμούν αιτήσεις για μίσθωση των προαναφερομένων κοινοχρήστων χώρων και σε καταφατική περίπτωση τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν οι εκκρεμότητες αυτές.
  • Αν έχουν γίνει αυτοψίες για τυχόν αυθαίρετη χρήση ή χρήση των χώρων

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΣΜ, Δημοτολόγιο, Ληξιαρχείο, όλα ένας αριθμός- Ο κάθε πολίτης θα έχει ένα και μοναδικό μητρώο

Στην κατάργηση των διαφόρων μητρώων των πολιτών, τα οποία θα συγχωνευτούν σε ένα που θα καταχωρηθεί σε μία βάση δεδομένων, όπου θα έχουν πρόσβαση όλες οι υπηρεσίες τόσο του Δημοσίου όσο και της Αυτοδιοίκησης προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών. 
Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα διαδικτυακή ιστοσελίδα, και έχει ήδη πάρει την έγκριση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Μεγάρου Μαξίμου, το αμέσως επόμενο διάστημα μητρώα όπως το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, το ΑΣΜ και ληξιαρχικές πράξεις θα συγχωνευτούν σε ένα και μόνο μητρώο, το οποίο θα ονομάζεται Μητρώο Πολιτών. Στο συγκεκριμένο μητρώο θα έχουν πρόσβαση οι δημόσιοι λειτουργοί μετά από σχετική αίτηση του πολίτη, η οποία θα μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά. Θα υπάρχει, έτσι, η δυνατότητα όλες οι υπηρεσίες να ανταλλάσσουν πιστοποιητικά, φορολογικές ενημερότητες και λοιπές πληροφορίες μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται στο σχέδιο, «δεκάδες φορείς της Δημόσιας Διοίκησης (ΚΕΠ, υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΛ.ΑΣ., Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κ.λπ.) θα αντλούν, αυτοματοποιημένα και με άμεσο τρόπο, έγκυρα στοιχεία

Εχω κάνει την ρύθμιση των 100 δόσεων , πότε υπάρχει κίνδυνος να την χάσω;

Με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν με τον νόμο 4337 γίνονται αυστηρότερα τα κριτήρια για να παραμείνει η ρύθμιση σε ισχύ. 

Συγκεκριμένα η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:

 α) δεν καταβάλλει δύο (2) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης ή μετά την πάροδο του οκταμήνου δεν καταβάλλει τρεις (3) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών (3) τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,
β) δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
γ) Έχει ενταχθεί στη ρύθμιση με εσφαλμένες βεβαιώσεις.
δ) δεν εξοφλεί τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος νόμου, οφειλές του, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

 Κατ' εξαίρεση, και όχι πέραν της 31.12.2017, η ρύθμιση δεν απόλλυται, εάν οι

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Δίνεται σε διαβούλευση ο πρώτος αναπτυξιακός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ – Τι προβλέπει για τις δημοτικές επιχειρήσεις

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, προσχέδιο του οποίου παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.», δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση μικρομεσαίων και νεοσύστατων εταιρειών, στην κοινωνική οικονομία και τους συνεταιρισμούς, τις δημοτικές επιχειρήσεις, κ.α , ενώ διατηρεί το καθεστώς ενισχύσεων για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων που είχε και ο νόμος του 2011.
Κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή με κεντρικό πυλώνα τις φοροαπαλλαγές και σε δεύτερο πλάνο τις απευθείας χρηματικές επιδοτήσεις,
Θα επιχορηγεί πλέον πολύ μικρότερες επενδύσεις σε σχέση με τον προηγούμενο καθώς το κατώφλι πέφτει στις 150.000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις, στις 250.000 για τις μεσαίες και στις 500.000 για τις μεγάλες (ήταν 1 εκατ. ευρώ), ενώ θα παρέχει συνολικά εννέα διαφορετικές μορφές ενισχύσεων, μεταξύ των οποίων 100% φοροαπαλλαγή για τα κέρδη, επιδότηση θέσεων εργασίας, συμψηφισμό οφειλών με φόρους, επιδότηση επιτοκίου κ.ά.
Το μέγιστο ποσοστό επιχορηγήσεων φτάνει στο 45% με βάση τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ωστόσο στην πράξη είναι σημαντικά μικρότερο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Όπως γράφει η «Εφ.Συν.», η κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά τον πήχη προσδοκώντας ότι το μοντέλο των αυξημένων φοροαπαλλαγών θα κινητοποιήσει σημαντικά επενδυτικά σχέδια. Η μείωση των επιχορηγήσεων θα περιορίσει τους δικαιούχους του νέου αναπτυξιακού νόμου σε εκείνους που αφενός διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια και αφετέρου σε όσους μπορούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν αποδοτικό επενδυτικό σχέδιο.
Είδη ενισχύσεων
Εννιά διαφορετικές κατηγορίες ενισχύσεων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά ή μεμονωμένα θα προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος παράλληλα βάζει πλαφόν ενίσχυσης στα 10 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση ή στα 20 εκατ. ευρώ για συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, στο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση προβλέπονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:

Άνοιξε και επίσημα το Μητρώο για την Οικοτεχνία - Ολόκληρη η απόφαση

Κοντονής Γιώργος
Σε εφαρµογή και επίσηµα µπήκε η διαδικασία εγγραφής των αγροτών στο καθεστώς της οικοτεχνίας για την απευθείας διάθεση αγροτικών προϊόντων στην τοπική αγορά, καθώς σε λειτουργία πλέον βρίσκεται το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνών (ΚΗΜΟ) µέσα στο οποίο µπορούν να προχωρήσουν οι ενδιαφερόµενοι για να κάνουν τις αιτήσεις τους.
Η εγγραφή γίνεται µέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ όποιος προχωρήσει σε αυτήν θα πρέπει εντός 10 ηµέρων να πάει στις κατά τόπους ∆ΑΟΚ τα εξής δικαιολογητικά, σύµφωνα µε τη σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 2468/Β’/2015):
α) βεβαίωση από τα Τµήµατα Αγροτικής Ανάπτυξης για το ίδιο έτους µε το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ, που να αποδεικνύει ότι είναι ο ενδιαφερόµενος κατά κύριο επάγγελµα αγρότη
 β) αντίγραφο ∆ήλωσης Καλλιέργειας του ΟΣ∆Ε, του ίδιου έτους µε το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ
γ) απόδειξη πληρωµής e−παραβόλου για την εγγρα− φή στο ΚΗΜΟ, σύµφωνα µε την περ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 56 του Ν. 4235/2014
δ) ∆ήλωση συµµόρφωσης προς τις απαιτήσεις υγιε νής της παρ.1 του άρθρου 4. 2. Το προσωπικό της µονάδας τροφίµων οικοτεχνικής παρασκευής διαθέτει πιστοποιητικά υγείας τα οποία φυλάσσονται στην επιχείρηση και είναι στη διάθεση των ∆ΑΟΚ κατά τον έλεγχο.

Το κείμενο της Υπουργικής Απόφασης
Ολόκληρη η απόφαση

ΑΠΟ  agronews.g

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...