Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ - του Γιάννη Μπαλτογιάννη

του Γιάννη Μπαλτογιάννη
από το πρώτο τεύχος του
Τόπος και Κοινωνία   
Οι συζητήσεις και οι αναλύσεις για το ποια μορφή θα έπρεπε να έχει ο μεγαλύτερος οικισμός της Νάξου λαμβάνουν χώρα καθημερνά στο νησί, μεταξύ των κατοίκων της και των επισκεπτών της. Κάθε μέρα βρισκόμαστε σε κουβέντες που αφορούν τη λειτουργία της πόλης, τα προβλήματά της αλλά και την αισθητική που προβάλει στην καθημερινότητά μας. Η Χώρα εισβάλει στους προβληματισμούς μας γιατί αποτελεί το ζωτικό μας χώρο, τον τόπο που κινούμαστε, δουλεύουμε, τον χώρο στον οποίο επικεντρώνεται η γραφειοκρατική καθημερινότητα αλλά και χώρο εμπορίου και τουρισμού.
Οι συζητήσεις μας περιλαμβάνουν πολύ συχνά προβληματισμούς για συγκεκριμένα ζητήματα της λειτουργίας του οικισμού, όπως είναι η παρουσία των αυτοκινήτων, η παραβατικότητα στους νόμους που ορίζουν τη δόμηση και την επέκτασή της, η διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουμε και το σύνολο των απαραίτητων δικτύων της λειτουργίας της (φωτισμός, ύδρευση, όμβρια ύδατα, πεζόδρομοι, δρόμοι, δημόσιος χώρος).
Ο προβληματισμός αυτός, που είναι βασικό στοιχείο της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης για τον ζωτικό μας χώρο, έχει πολύ συχνά αποσπασματικό χαρακτήρα και στοχεύει σε προβλήματα ή ζητήματα που έχουν ήδη λάβει υλική υπόσταση (μορφή) γύρω μας, για παράδειγμα η αισθητική των φωτιστικών σωμάτων της παραλίας, η μορφή των κάδων απορριμμάτων, κάποιου είδους τοπική πλακόστρωση ή ακόμα και η φύτευση.
Γύρω από κάθε τέτοιο προβληματισμό μας, υποβόσκει πάντα ένα τεράστιο ερώτημα που αποφεύγουμε συστηματικά να δοκιμάσουμε να απαντήσουμε: «Τι είναι η Χώρα της Νάξου;» Ο καθένας από εμάς έχει στο μυαλό του μία διαφορετική πόλη. Συνήθως τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν αυτήν τη πόλη στο μυαλό μας στηρίζονται σε βιώματα της παιδικής ή εφηβικής ηλικίας και σε άλλα γεγονότα (σταθμούς) βιωματικού χαρακτήρα όπως είναι προσωπικές στιγμές ευτυχίας ή θλίψης. Συνδυάζοντας αυτά τα βιώματα με συγκεκριμένες εικόνες της μνήμης μας, αναζητούμε στην καθημερινότητά μας αυτήν την πόλη που υπάρχει μόνο στο νου μας. Το σύνολο αυτών των πόλεων του μυαλού μας συνθέτει τη συλλογική αντίληψη για τη Χώρα.
Για κάθε έναν από εμάς που επιδιώκει την αλλαγή της Χώρας της Νάξου και το μετασχηματισμό της σε κάτι καλύτερο από αυτό που είναι σήμερα, επιβάλλεται η επικέντρωση της δουλείας μας πρωτίστως στην ανάλυση της ουσίας ύπαρξής της

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

14 επίσημοι κατάλογοι των ελληνικών αρχαιολογικών μουσείων δωρεάν

Σε ηλεκτρονική μορφή, από το ίδρυμα Λάτση, όλοι οι οδηγοί των αρχαιολογικών μουσείων της Ελλάδας για ηλεκτρονικό ξεφύλλισμα στα Ελληνικά και Αγγλικά
Η ονομασία κάθε μουσείου είναι ενεργό link. 

Πατήστε πάνω.
Το Μουσείο Ακροπόλεως
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Η Ελλάδα του Μουσείου Μπενάκη
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
Ο Μαραθών και το Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Δήλος
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Ελευσίνα: Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο
Σάμος: Τα Αρχαιολογικά Μουσεία
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών
Αιγές: Η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων

Τι κρύβει ο «πόλεμος» γύρω από τα 500ευρώ - Η έμμεση κατάργηση του χαρτονομίσματος βρίσκεται επί θύραις. - Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ



H έμμεση κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ φαίνεται να βρίσκεται επί θύραις μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Υπέρ λοιπόν της απόσυρσης από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ τάχθηκε δυο μέρες πριν από το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ο κ. Κερέ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ εξετάζει ενεργά και θα αποφασίσει σύντομα για το θέμα αυτό.
 «Βρίσκω όλο και λιγότερο πειστικά τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ», δήλωσε ο Κερέ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ. «Ιστορικά, τα χαρτονομίσματα αυτά επέτρεπαν στους ιδιώτες να κάνουν μεγάλες πληρωμές με βολικό τρόπο. Αλλά αυτό το επιχείρημα γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικό με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών», τόνισε ο κ. Κερέ, προσθέτοντας: «Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές υποψιάζονται όλο και περισσότερο ότι χρησιμοποιούνται (τα 500ευρα) για παράνομους σκοπούς, ένα επιχείρημα που δεν μπορούμε να αγνοούμε πλέον, με δεδομένη τη σημασία της μάχης κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος χρήματος».
  Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει πρόβλημα στην απόσυρση των 500ευρων λόγω του άγχους που υπάρχει στη Γερμανία για την κατάργηση των πληρωμών με μετρητά, ο Κερέ σημείωσε ότι πρόκειται για ένα δικαιολογημένο επιχείρημα, προσθέτοντας: «Θέλω να τους καθησυχάσω ότι δεν πρόκειται για απόσυρση των


Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Κατάφεραν να βρουν στη Νορβηγία τους πρόσφυγες που έχασαν την γάτα τους στη Λέσβο φεύγοντας από το Ιράκ

DiasProsfygesMosouliLesvos-117 Φεβ, 2016
Μετά από τέσσερις μήνες συνεχούς αναζήτησης εκείνοι που φρόντιζαν τον Δία, τον λευκό γάτο που έφθασε μαζί με πρόσφυγες τον Νοέμβριο του 2015 στη Λέσβο από την Τουρκία μέσα σε μια πλαστική βάρκα, κατάφεραν να εντοπίσουν την οικογένεια του στη Νορβηγία και να τους φέρουν κοντά και πάλι.
Η οικογένεια του Δία – που το πραγματικό του όνομα είναι Kunkush – έφτασε από την Μοσούλη του Ιράκ μέσω Τουρκίας στη χώρα μας στις βόρειες ακτές της Λέσβου κοντά στην Σκάλα Συκαμιάς. Όμως το κλουβί μεταφοράς με το οποίο οι άνθρωποι μετέφεραν το ζώο διαλύθηκε με το που βγήκαν από την πλαστική βάρκα και ο γάτος κατατρομαγμένος εξαφανίστηκε.
Οι αφίσες ήταν γραμμένες στα Αγγλικά, τα Αραβικά, τα Κουρδικά και τα Φαρσί.
Η γυναίκα με τα πέντε παιδιά της τον αναζήτησε αλλά στάθηκε αδύνατον να τον βρει και έπρεπε να συνεχίσει το μακρύ ταξίδι. Επόμενος σταθμός τους ήταν η Αθήνα. Με βαριά καρδιά, συντετριμμένοι όλοι, άφησαν το ζώο πίσω και έφυγαν με το καράβι για τον Πειραιά. Αυτό το διαπίστωσαν δύο γυναίκες εθελόντριες που βοηθούν πρόσφυγες στη Λέσβο η Ashley Anderson και η Amy Shrodes καθώς είχαν βοηθήσει στον ανεπιτυχή εντοπισμό του ζώου.
Ο Δίας – όπως τον ονόμασαν – τελικά εμφανίστηκε καταταλαιπωρημένος στον οικισμό της περιοχής λίγες μέρες μετά την αναχώρηση της οικογένειας του από

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΑΞΟΥ Προβολή της ταινίας ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ (2010) του Ντενίς Βιλενέβ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΑΞΟΥ
Προβολή της ταινίας 
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ (2010) του Ντενίς Βιλενέβ  
Πέμπτη  στις 8:30 μ.μ 
Στο κτήριο της Σχολής Ουρσουλινών, στο Κάστρο.  
Λίγα λόγια για το έργο:
Το στόρι βασίζεται στο οµότιτλο θεατρικό του Βαζντί Μουαβάντ, ενός προικισµένου θεατρικού συγγραφέα που γεννήθηκε στον ταραγµένο Λίβανο το 1968 και ύστερα από ένα σύντοµο πέρασµα από το Παρίσι κατέληξε στον Καναδά όπου µε τα έργα του και ειδικά µε αυτό αποθεώθηκε από την κριτική και το κοινό.
Τουτέστιν ο Ντενίς Βιλενέβ στηρίχτηκε σε ένα άρτιο και εξαιρετικών προδιαγραφών αφήγηµα, πληρέστατο δραµάτων και αναφορών στη σύγχρονη ιστορία του Λιβάνου και των εµφύλιων ταραχών. Το εναρκτήριο λάκτισµα της ιστορίας προέρχεται από τη διαθήκη της µάνας διδύµων (αδελφή και αδελφός) όπου από τον τάφο της ζητάει, σχεδόν απαιτεί, από τα δύο παιδιά της να βρουν τον πατέρα και τον χαµένο αδελφό τους.
Ετσι το έργο οργανώνεται από δύο παράλληλες πορείες που, κόντρα στη γεωµετρία, όσο περνάει ο χρόνος τόσο συγκλίνουν σε µία. Η πρώτη από την κόρη, µια χαρισµατική φοιτήτρια Μαθηµατικών. Η δεύτερη, από τη µάνα, µέσα από µια σειρά φλας µπακ. ∆ύο γυναίκες, γιατί η κόρη είναι η συνέχεια της µητέρας. Επειδή η έρευνα της κόρης και ο Γολγοθάς της µητέρας συγκροτούν µια ιστορία εκπλήξεων, ανατροπών και µελοδραµατικών κορυφώσεων, είναι απαγορευτικό στον κριτικό να αναφερθεί µε λεπτοµέρειες σ’ αυτό το τραγικό οδοιπορικό. Οµως όλα µέσα. Ερωτας, θάνατος, επανάσταση, εγκατάλειψη, υιοθεσία, σφαγές, βασανιστήρια.
Ενα κορυφαίο ανθρώπινο δράµα µέσα από τις φλόγες του εµφυλιοπολεµικού σπαραγµού χριστιανών και µουσουλµάνων στον Λίβανο πριν από τριάντα χρόνια.

Μέλισσες εξαφανίζονται από ιό που εξαπλώνει ο άνθρωπος


Μέλισσες εξαφανίζονται από ιό που εξαπλώνει ο άνθρωπος
Μια θανατηφόρος ασθένεια που έχει εξελιχθεί σε πανδημία και εξαφανίζει τις μέλισσες του πλανήτη, εξαπλώνεται κυρίως από τους ανθρώπους, οι οποίοι, στο πλαίσιο των εμπορικών συναλλαγών τους, μεταφέρουν μέλισσες από το ένα μέρος της Γης στο άλλο.
Πρόκειται για τον λεγόμενο «ιό των παραμορφωμένων φτερών» (DWV), που σκοτώνει τους παγκόσμιους πληθυσμούς των μελισσών, οι οποίες αποτελούν ζωτικά έντομα για τη γεωργία (επικονίαση φυτών, παραγωγή μελιού κ.α.), την οικονομία, τη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία.
Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τη δρ. Λένα Μπάγιερ-Γουίλφερτ του Κέντρου Οικολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέφεραν ότι ο ιός, με τη βοήθεια του παράσιτου (ακάρι) βαρρόα που λειτουργεί ως φορέας, μπορούν να εξοντώσουν ολόκληρες κυψέλες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, που ανέλυσαν γενετικά δείγματα μελισσών και βαρρόα από 17 χώρες, η εξάπλωση του ιού των μελισσών είναι κυρίως ανθρωπογενής και όχι φυσική. Ως πηγή του προβλήματος εντοπίζονται τα μελίσσια στην Ευρώπη, από όπου ο ιός εξαπλώθηκε σε άλλες ηπείρους.
Εκτιμάται ότι τις τελευταίες δεκαετίες η διπλή απειλή του ιού DWV και του παράσιτου βαρρόα έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση πολλά εκατομμύρια αποικίες μελισσών σε όλο τον κόσμο, σε βαθμό ανησυχητικό πλέον.
Οι επιστήμονες προτείνουν αυστηρότερους διασυνοριακούς ελέγχους κατά την εισαγωγή των μελισσών, ώστε να περιορισθεί η εξάπλωση του ιού. Οι τωρινοί υγειονομικοί και άλλοι έλεγχοι κρίνονται ανεπαρκείς.

ΑΠΟ - left.gr

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Δεν θα είναι καλοδεχούμενοι στα λιμάνια μας Ο νατοικός στόλος και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του προσφυγικού δε πρόκειται να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των νησιωτών.

chappatte_immigration_0
Δεν θα είναι καλοδεχούμενοι στα λιμάνια μας< Ο νατοικός στόλος και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του προσφυγικού δε πρόκειται να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των νησιωτών. Αν και επίσημα η ενεργοποίηση νατοϊκών δυνάμεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει στόχο «να τεθεί τέρμα στη διακίνηση προσφύγων»,  στην ουσία της, όπως είπε και η  Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής της Κ.Ο. της Die Linke (θα) «πρόκειται περισσότερο για μια επιχείρηση κατά των προσφύγων και λιγότερο εναντίον των διακινητών προσφύγων».
 Είναι το λογικό αποτέλεσμα των πολιτικών της «Ευρώπης – φρούριο», που οι συντηρητικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προωθούν από παλιά.
Η ήττα που φάνηκε ότι δέχτηκε αυτή η λογική το καλοκαίρι, κάτω και από την πίεση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που διέσχιζαν τα σύνορα της Ευρώπης ήταν μόνο προσωρινή. Οι συντηρητικές ελίτ της φοβισμένης Ευρώπης, κάτω και από τις δικές τους εσωτερικές πιέσεις, μετά το «σοκ» του καλοκαιριού, αναδιπλώθηκαν.
Αναγάγανε το προσφυγικό από πρόβλημα μετακίνησης ανθρώπων, που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για πολύ συγκεκριμένους  σοβαρούς και βίαιους λόγους (ένα πρόβλημα που σε μεγάλο βαθμό και οι ίδιες αυτές συντηρητικές ελίτ συμβάλλανε να δημιουργηθεί), σε πρόβλημα «διακινητών » και «φύλαξης συνόρων».
Με αυτό τον τρόπο, αυτές οι ελίτ της Ε.Ε., «αποενεχοποίησαν» τον εαυτό τους,
κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να εξακολουθούν να χύνουν τόνους δάκρυα

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...