Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Πώς να εξηγήσεις την offshore τραπεζική σε ένα πεντάχρονο




Η δημοσιοποίηση των «Εγγράφων του Παναμά» αποκάλυψαν ένα μέρος του δικτύου του offshore χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα, όμως ο Guardian το παρουσιάζει μέσα από ένα παραμύθι για να μπορέσει να το καταλάβει ένα παιδί, ένα «πεντάχρονο παιδί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Όταν παίρνετε κάποια χρήματα μπορείτε να τα βάλετε σε έναν κουμπαρά. Όμως ο κουμπαράς είναι σε ένα ράφι της ντουλάπας σας και η μητέρας σας το ξέρει αυτό. Έτσι μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή πόσα χρήματα βάλατε και πόσα

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Η οικολογική καταστροφή και το μαύρο χρήμα από την πώληση ψαριών ερασιτεχνών αλιέων


Ας ασχοληθούμε με ένα θέμα που πολλοί γνωρίζουν, αλλά ελάχιστοι μιλάνε δημόσια. Και αυτό δεν είναι άλλο από την τεράστια οικολογική καταστροφή και φοροδιαφυγή, που συντελείται από «ερασιτέχνες» ψαράδες, οι οποίοι θησαυρίζουν πουλώντας παράνομα ψάρια.
Μάλιστα, στο χώρο των αλιέων, είναι κοινό μυστικό πως ορισμένα ακόμα και πολύ γνωστά ονόματα του χώρου, παράλληλα ασκούν παράνομα και το επάγγελμα του ψαρομανάβη, είτε κάνοντας ψαροντούφεκο, είτε ρίχνοντας παραγάδια και συρτές.
Φυσικά συγκριτικά με τον αριθμό των πραγματικών ερασιτεχνών, αυτοί που έχουν κάνει το χόμπι επάγγελμα, είναι πραγματικά απειροελάχιστοι, αλλά η ζημιά που προκαλούν μεγάλη...
Το μαύρο μεροκάματο, για έναν καλό ερασιτέχνη ψαρά, κυμαίνεται σε δυσθεώρητα ύψη, εάν αναλογιστούμε πως τα μαύρα ψάρια ( ροφοί, στείρες κλπ )  πωλούνται γύρω στα 20-25 € / κιλό, ενώ τα άσπρα ( σαργοί, μελανούρια, φαγκριά κλπ ) πωλούνται γύρω στα 30,00 € / κιλό.
Πως διαχετεύονται στην αγορά τα ψάρια
Τα ψάρια διοχετεύονται στη μαύρη αγορά, μέσω της πώλησης τους σε ταβέρνες και ψαράδικα, φυσικά χωρίς παραστατικά, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται.
Συνήθης είναι όμως και η πρακτική της απευθείας πώλησης στον καταναλωτή

1ο ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το 2ο Γυμνάσιο Νάξου σε συνεργασία με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων και την υποστήριξη της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών Νάξου, οργανώνουν στη Νάξο ένα 2ήμερο  Πανηγύρι Επιστημών με άξονα τις Φυσικές Επιστήμες, στις  10 και 11 Απριλίου.
 Το 1ο Πανηγύρι των Επιστημών απευθύνεται τόσο στην μαθητική κοινότητα της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων όσο και στην τοπική κοινωνία. Σκοπός του είναι να φέρει τους μαθητές αλλά και το ευρύτερο κοινό πιο κοντά στις φυσικές επιστήμες, να συμπληρώσει και να αναδείξει σχετικές  ενότητες από  το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου  και να προσφέρει επιπλέον εκλαϊκευμένη γνώση και εμπειρία στους μαθητές και τους ενήλικες.
Για το σκοπό αυτό,  έχουν κληθεί  πανεπιστημιακοί καθηγητές  και ειδικοί

Σλάβοϊ Ζίζεκ - Η αναγκαιότητα να διαπεράσουμε τη φαντασίωση


Σλάβοϊ Ζίζεκ
Σλάβοϊ Ζίζεκ
Σλάβοϊ Ζίζεκ 
Η αναγκαιότητα να διαπεράσουμε τη φαντασίωση
Μια επίκληση για να ενεργοποιηθεί η ριζοσπαστική χειραφετητική παράδοση της Ευρώπης και ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε αλληλεγγύη των αγώνων και όχι «διάλογο των πολιτισμών»
Συχνά ακούω τη μομφή ότι μιλώ ως Ευρωπαίος, ως μέρος της ευρωπαϊκής ελίτ με την οποία είμαι αλληλέγγυος, και ως τέτοιος αντιμετωπίζω τους πρόσφυγες ως εξωτερική απειλή προς αναχαίτιση. Σε αυτή τη μομφή μπορώ μόνο να πω ότι προφανώς μιλώ από την ευρωπαϊκή πλευρά, το να αρνηθώ αυτό θα ήταν παράλογο ψέμα, αλάνθαστο σημάδι πατροναριστικής και ψεύτικης αλληλεγγύης.
Αλλά για ποια ευρωπαϊκή θέση μιλάμε; Κατά τον ίδιο τρόπο που δεν υπάρχει ένα Ισλάμ, που ο ισλαμισμός μπορεί να υποθάλψει χειραφετητικό δυναμικό (έχω γράψει εκτενώς επ’ αυτού), έτσι και η ευρωπαϊκή παράδοση χαρακτηρίζεται από σειρά βαθιών αντιθέσεων.
O μόνος τρόπος να αντιπαλέψεις αποτελεσματικά τον ευρωκεντρισμό είναι από μέσα, ενεργοποιώντας τη ριζοσπαστική χειραφετητική παράδοση της Ευρώπης. Εν ολίγοις, η αλληλεγγυη μας με τους μη Ευρωπαίους χρειάζεται να είναι αλληλεγγύη στους αγώνες, ενότητα με

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...