Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Πότε ξεκινούσαν τα μπάνια στη Νάξο

Ο τόπος μας η Νάξος όπως και κάθε μέρος της Ελλάδος έβριθε από παραδόσεις οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν και άμεση σχέση με την ορθόδοξή πίστη ή η ορθόδοξη τους πίστη είχε προσαρμοστεί απόλυτα πάνω στις πανάρχαιες παραδόσεις . 
Μια τέτοια παράδοση αφορούσε και την περίοδο που τα παιδιά και οι έφηβοι στη Χώρα της Νάξου , το μοναδικό ουσιαστικά παραθαλάσσιο χωριό της Νάξου , ξεκινούσαν τα μπάνια τους στη θάλασσα .
Λογικό βέβαια ήταν και είναι τα μπάνια στη θάλασσα να ξεκινάνε με το που ζεσταίνει ο καιρός αλλά και η θάλασσα , η εφημερίδα ΝΑΞΙΑΚΟ ΒΗΜΑ το 1933 μας πληροφορεί πως η καθοριστική μέρα για να ξεκινήσουν τα μπάνια , ήταν ‘’της αναλήψεως ‘’ , λέει γι αυτό :
‘’Κατά τη γιορτή της Αναλήψεως του Χριστού συνηθιζόταν στη πόλη της Νάξου από τα παιδιά και τους εφήβους να λένε το εξής
‘’Ανελήβετ’ ο Χριστός
Ανελήβομαι κι εγώ
Βούτα , βούτα στο γιαλό ‘’
Αυτό γινόταν γιατί ουσιαστικά την ημέρα της Αναλήψεως συνηθιζόταν να αρχίζουν τα θαλάσσια μπάνια . Έτσι και τα παιδιά και οι έφηβοι μεταβαίνοντες εις τη παραλία για να κάνουν το μπάνιο τους στη θάλασσα έψελναν τους παραπάνω στίχους και κατόπιν έκαναν το μπάνιο τους , επικαλούμενοι τη βοήθεια του Χριστού , όπως εκείνος αναλήφθηκε στους ουρανούς έτσι και τα παιδιά αναλήβνονται από το γιαλό στον οποίο βουτούν .’’

ΑΠΟ ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ 
email: giorgos.manolas@yahoo.gr

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

NEW MYTHOLOGIES Art Exhibition Πύργος Μπαζαίου - Νάξος 18/ 06 έως 25/09 - 2016



NEW MYTHOLOGIES
Art Exhibition
Πύργος Μπαζαίου - Νάξος
18 Ιουνίου έως 25 Σεπτεμβρίου 2016
Καθημερινά: 10:00-17:00
Εγκαίνια: Σάββατο 18 Ιουνίου, ώρα 20.00
Όσο σημαντικοί είναι οι αρχέγονοι μύθοι για τη κατανόηση και τη συνοχή της κοινωνίας των ανθρώπων, άλλο τόσο αναγκαία είναι η δημιουργία νέων μύθων, που συνάδουν και διαμορφώνουν τα πρότυπα της σύγχρονης ζωής. Η πολυσήμαντη επιρροή της τέχνης είναι ένας σύγχρονος μύθος. Κυριαρχεί  στις μεγάλες Μητροπόλεις και στα εμβληματικά μουσεία, στις φημισμένες γκαλερί, στις οργανωμένες Αγορές Τέχνης.
Όχι όμως μόνον εκεί, όχι πια. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση Νέες Μυθολογίες, ενώ προέρχονται από μικρές χώρες της περιφέρειας οι ίδιοι ανήκουν στη μεγάλη κοινωνία των «πολιτών του κόσμου», αφού τα έργα τους όπως και οι ίδιοι ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα. Επιβεβαιώνουν έμπρακτα ότι, η δύναμη και η λατρεία της τέχνης στην εποχή της μετανεωτερικότητας, βρίσκεται στην ελευθερία της να κινείται παντού, να συνομιλεί ανοιχτά και εν τέλει να δημιουργεί έναν αναγνωρίσιμο, παγκόσμιο κώδικα επικοινωνίας, που βασίζεται στην κοινή αισθητική αντίληψη, την καινοτομία και την πολυπολιτισμική συνύπαρξη. Εφέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου στον πύργο Μπαζαίου, επτά διεθνείς καλλιτέχνες, ο Hiroshi Egami από την Ιαπωνία, η Mireya Samper και η Kristjana Samper από την Ισλανδία, ο Saulius Valius και η Diana Radaviciute από τη Λιθουανία, ο Δημήτρης Δημητριάδης κι ο Klaus Pfeiffer από την Ελλάδα, αφηγούνται με διαφορετικά εκφραστικά μέσα  – λόγο, ζωγραφική, γλυπτική, video, εγκαταστάσεις in situ – νέες μυθολογίες επιδιώκοντας ν΄αποκαλύψουν τη δυναμική της προβολής των ιδεών, που κρύβονται μέσα μας. Ένας άλλος τρόπος να κατανοήσουμε το συλλογικό ασυνείδητο, όπως εκφράζεται μέσα από τους μύθους και τη σύγχρονη προοπτική τους.
Επιμέλεια: Μάριος Βαζαίος
Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός
Διάρκεια: 18/6-25/9/2016.
Καθημερινά: 10:00 – 17:00

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...