Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

"Εφυγε" ο Γιάννης Χωματάς


Έφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης Γιατρός και τ. Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Χωματάς σε ηλικία 83 ετών…
O Γιάννης Χωματάς νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου άφησε την τελευταία του πνοή τις πρωινές ώρες της Κυριακής 27 Νοεμβρίου. Ο Γιάννης Χωματάς ήταν ένας ιδιαίτερα αγαπητός Γιατρός και Πολιτικός στις Κυκλάδες και τη Νάξο ειδικότερα, με κύριο χαρακτηριστικό του την ανθρωπιά και τη διοτικότητα.
Ως πολιτικός ο κ. Χωματάς υπήρξε πρότυπο, αφού αντιμετώπισε την πολιτική ως λειτούργημα και όχι ως επάγγελμα ή μέσο προβολής. Ξεχνούσε την κομματική του προέλευση και έβλεπε τις Κυκλάδες και τους Κυκλαδίτες χωρίς διαχωρισμούς …
 Άνθρωπος της αξιοκρατίας και δημιούργημα της δικής του αξίας, δεν ήταν δυνατό να κυνηγά το ρουσφέτι για να κερδίζει ψήφους. Παρολαυτά, εκλέχτηκε επί 18 συναπτά χρόνια βουλευτής Κυκλάδων, κάτι που δείχνει την αναμφισβήτητη αξία του, την καθολική εκτίμηση που έτρεφαν γι αυτόν οι συμπολίτες του Κυκλαδίτες. Διακρίθηκε, βέβαια, για το τεράστιο ενδιαφέρον που επέδειξε για διάφορα ζητήματα που απασχολούσαν την εκλογική του περιφέρεια, τις Κυκλάδες, ενδιαφέρον που είχε ως αποτέλεσμα την επίλυση πολλών προβλημάτων.
Bιογραφικό Ιωάννη Χωματά
 Γεννήθηκε στο Δαμαριώνα Νάξου, στις 18 Φεβρουαρίου 1933. Ήταν παντρεμένος και είχε δυο κόρες.
 Μετά το Δημοτικό φοιτά στο Γυμνάσιο Τραγαίας Νάξου και στο Α’ Πρότυπο Γυμνάσιο αρένων Αθηνών, όπου, ως ο πρώτος μαθητής, ήταν και ο σημαιοφόρος. Στη συνέχεια μπήκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοίτησε, υπηρέτησε 27 μήνες στον ελληνικό στρατό, γράφτηκε στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών και, αφού συμπλήρωσε τον απαραίτητο αριθμό ρίψεων, έγινε αρχηγός ρίψεων. Η εξέλιξή του στην ιατρική υπήρξε θεαματική. Το 1963 έγινε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Kentacky ΗΠΑ και Colorado υπό τον καθηγητή Σταρζλ, ο οποίος θεωρείται παγκοσμίως ο πατέρας των μεταμοσχεύσεων και ο οποίος τον επέλεξε μεταξύ 8 συνυποψηφίων και του ανέθεσε την ευθύνη σε μονάδες μεταμοσχεύσεων. Το 1969 επέστρεψε στην Ελλάδα και με τον καθηγητή Σκαλκέα και την ομάδα του πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από νεκρό δότη. Το 1974 ανακηρύσσεται υφηγητής της Ιατρικής Σχολής.
Παντρεύεται την Ελένη Μαμάη και αποκτά δυό κόρες, τη Φιλιάννα και την Αλεξάνδρα. Με πολλές προσπάθειες και αγώνες ο Χ. πετυχαίνει την ίδρυση ανεξάρτητης κλινικής μεταμοσχεύσεων στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών και το 1986 του ανατέθηκε επίσημα η Διεύθυνση του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου αυτού, όπου, με τη σιγουριά της γνώσης και πίστη στο σκοπό του (και παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν τότε), κατάφερε να έχει από τα καλύτερα διεθνώς αποτελέσματα στις μεταμοσχεύσεις των νεφρών.
Το 1989 μετά από αίτημα πολλών συμπατριωτών του, πείθεται να πολιτευθεί, με την πεποίθηση ότι από το βουλευτικό αξίωμα θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και στο λαό των Κυκλάδων. Επί 18 συνεχή χρόνια εκλέγεται βουλευτής Κυκλάδων.Το 1992, βουλευτής ών, συμμετείχε στην άσκηση «άλμα για την Μακεδονία» και έπεσε με αλεξίπτωτο στο αεροδρόμιο του ΣΕΔΕΣ στη Θεσσαλονίκη μαζί με άλλους βετεράνους Έλληνες και ξένους αλεξιπτωτιστές, Παρέλειψα να αναφέρω ότι στα φοιτητικά του χρόνια τον ενθυμούμαι να πρωτοστατεί με τη γενιά του 114 για την ανεξαρτησία της Κύπρου
Η κηδεία του, θα γίνει την Τρίτη στις 3:30 το μεσημέρι, στο νεκροταφείο Ζωγράφου, στον Άγιο Κωνσταντίνο (θα ενταφιαστεί σε οικογενειακό τάφο).
Για το θάνατο του ενημερώθηκαν ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κυκλάδων , Κώστας Γαβιώτης και τα μέλη της οι οποίοι εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

απο  cyclades24.g

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...