Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Ποια είναι τελικά τα ματωμένα νησιά;

23 Μαρ. 2017
Ιφιγένεια Κοντού 
Τις τελευταίες μέρες, οι ειδήσεις από τα νησιά δεν ήταν ευχάριστες. Νεκρή από σφαίρα βρέθηκε στην  Ίο μια νεαρή θηλυκή μεσογειακή φώκια [τελικά όχι η φώκια-μασκότ του νησιού, ο Θεοδόσης αλλά πάντως ένα συμπαθέστατο, άκακο ζώο]. Λίγες μέρες νωρίτερα, σε άλλη παραλία του νησιού είχε βρεθεί νεκρό, πυροβολημένο και πάλι , ένα μικρό δελφίνι. Σαν να μην έφταναν τα άσκημα νέα  από την  Ίο, ήρθε και η είδηση από τη Νάξο ότι τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με την οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ, έχουν εντοπιστεί στο νησί, δέκα νεκρές θαλάσσιες χελώνες, όλες αποκεφαλισμένες.
Στο facebook,  που μπορεί να βρει κανείς από ομάδες φιλόζωων ακτιβιστών έως και φωτογραφίες βασανισμού ζώων, κάποιος  χρήστης έσπευσε να προτείνει τη λύση και για την κακοποίηση ζώων ανεβάζοντας αφίσα με την πρόταση: Μποϊκοτάζ. Το μήνυμα είναι στα αγγλικά - εννοείται - για να το δουν κι οι ξένοι [ας πούμε οι Δανοί που όταν σφαγιάζουν δελφίνια, η θάλασσα γίνεται κόκκινη από το αίμα] και να μην πάνε για διακοπές στα νησιά που σκοτώνουν ζώα. Να μην πάει κανένας για διακοπές στα bloody islands… Τα ματωμένα νησιά...
Ωραία ιδέα! Και ποια νησιά να μποϊκοτάρουμε ακριβώς; Τη Νάξο και την Ίο. Μάλιστα. Και γιατί όχι και την λεβεντογέννα Κρήτη όπου προχτές ένας δύτης βρήκε στον βυθό της θάλασσας μια σακούλα με ένα πνιγμένο κουτάβι [σε κάθε ένα από τα πόδια του ήταν δεμένη από μια πέτρα με σύρμα... μιλάμε για ευρεσιτεχνία, όχι προχειρότητες]. Δεν είναι άλλωστε το πρώτο περιστατικό κακοποίησης και θανάτωσης ζώων που συμβαίνει στην Κρήτη. Μαζί με την Αττική είναι οι δύο περιοχές με τις περισσότερες καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης ζώων.
Και γιατί να αφήσουμε έξω την κοσμοπολίτικη Ρόδο όπου πριν από δύο - τρεις μήνες κάποιος άλλος μανιακός  ξεκλήρισε τον πληθυσμό των ελαφιών... Κάθε τρεις και λίγο, ένα ελάφι πυροβολημένο στον λαιμό. Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου έδωσε εντολή για έρευνα στην Ασφάλεια κι ο  Κυνηγετικός Σύλλογος Ρόδου «Ρόδια Έλαφος»[ποιος;] έχει επικηρύξει τον ελαφοκυνηγό με 5.000 ευρώ, ενώ περιπολούν θηροφύλακες αλλά και άνδρες του Στρατού. Ελάφια βέβαια δεν έμειναν πλέον εκτός από τα αγάλματα στο λιμάνι.
Από πού να αρχίσουμε και πού να σταματήσουμε; Παρόλο που ο Νόμος τροποποιήθηκε πρόσφατα και είδαμε και κάποιες κυρώσεις... όλη η χώρα είναι

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Διημερίδα στις 22 και 23 / 3 στη Νάξο με τίτλο: «Νόμιμες εξαρτήσεις: Το αλκοόλ και ο τζόγος στην καθημερινότητα μας».




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Το Ίδρυμα Στήριξης Κέντρου Υγείας-Νοσοκομείου Νάξου,  το Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου και το Κέντρο Πρόληψης «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» συνδιοργανώνουν  διημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις 22 και 23 Μαρτίου στη Νάξο με τίτλο:
 «Νόμιμες εξαρτήσεις: Το αλκοόλ και ο τζόγος στην καθημερινότητα μας».
 Στόχο της διημερίδας αποτελεί η πληροφόρηση, ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση της κοινότητας της Νάξου από έναν εξειδικευμένο φορέα στα συγκεκριμένα θέματα. Παράλληλα, θα δώσει την ευκαιρία σε επαγγελματίες του νησιού, που δραστηριοποιούνται σε επαγγέλματα σχετικά με την υγεία, την περίθαλψη και την πρόνοια, να ευαισθητοποιηθούν και να αποκτήσουν σημαντικές πληροφορίες για την αναγνώριση και διαχείριση σχετικών περιστατικών στην καθημερινή τους πρακτική.
Στα πλαίσια της διημερίδας, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε ειδικούς επιστήμονες-επαγγελματίες του επίσημου θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια την Ελλάδα, «ΚΕΘΕΑ ΆΛΦΑ».
 Το πρόγραμμα της διημερίδας έχει ως εξής:
 την Τετάρτη 22 Μαρτίου και ώρα 18:00 στο Μουσείο Καμπανέλλη, ανοιχτή ομιλία στο ευρύ κοινό και την Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 10:00 π.μ. εκπαιδευτική συνάντηση ευαισθητοποίησης για επαγγελματίες υγείας.
Παρακαλούνται, οι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική συνάντηση, να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Τετάρτη 22 Μαρτίου στο κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» τηλ. 2281085149.

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...