Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Πέθανε μια μέρα σαν σήμερα, στις 29 Μαρτίου 2011 - Το τελευταίο μάθημα ζωής από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη



kampanellis
Eχουν συμβεί μερικά γεγονότα στη ζωή μου όπου αυτό που ήταν δυστυχία έγινε τύχη χρυσή. Πιστεύω πάρα πολύ στην τύχη. Είναι φοβερό πράγμα, «διαβολεμένο». O καημός μου που δεν μπόρεσα να πάω στο πανεπιστήμιο, γιατί έπρεπε να δουλεύω από πολύ μικρός και κατάφερα να τελειώσω μονάχα μια νυχτερινή τεχνική σχολή, μου έσωσε αργότερα τη ζωή. Γιατί, όταν βρέθηκα στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως του Μαουτχάουζεν, αντί να με στείλουν σε κάποιο εξωτερικό συνεργείο, όπου οι συνθήκες ήταν φριχτές, βλέποντας ότι ήμουν τεχνικός σχεδιαστής με έβαλαν να αντιγράφω τα στοιχεία των κρατουμένων σε καρτέλες. Μήνες αργότερα, όταν εργαζόμουν στο τεχνικό τους γραφείο, ο επικεφαλής SS που μας φρουρούσε κατηγόρησε εμένα και κάποιους άλλους για συνεργασία σε κατασκοπεία. Μας πήγαινε για εκτέλεση, αλλά, καθώς επιστρέφαμε στο στρατόπεδο από ένα εργοτάξιο, μια μοτοσικλέτα που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση τον σκότωσε και έτσι γλιτώσαμε.

Xαρακτηριστικό της γενιάς μου είναι ότι μας κυοφορούσε η εποχή. Δύσκολα χρόνια, με φόβο αλλά και ελπίδες για να αγωνιστούμε και να νικήσουμε τις δυσκολίες με το πάθος και το μυαλό μας. Θέλαμε να μιλήσουμε, να έχουμε έναν «λόγο». Γι’ αυτό γράψαμε. Και αυτή είναι η αιτία που υπήρξαμε μια δημιουργική γενιά.

Oταν μου έρχονται η διάθεση και η ανάγκη καταπιεστικά, αφήνω τα πάντα και πηγαίνω να γράψω. Από εκείνη τη στιγμή, δύσκολα θα

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Μαχητές vs διάσημα καρτέλ

 Εναν αιώνα πριν, ο Γερμανός οικονομολόγος δρ Φριτς Κέστνερ έγραφε ότι «δεν έχουμε πια μπροστά μας την πάλη του συναγωνισμού των μικρών και των μεγάλων, των τεχνικά καθυστερημένων και των τεχνικά προοδευμένων επιχειρήσεων. Εχουμε μπροστά μας το πνίξιμο από τους μονοπωλητές εκείνων που δεν υποτάσσονται στα μονοπώλια, στον ζυγό τους, στην αυθαιρεσία τους...».
Η περιπέτεια του επιχειρηματία Δημήτρη Πολιτόπουλου, ο οποίος το 1998 τοποθέτησε στην αγορά την πρώτη ελληνική μπίρα έχοντας απέναντί του την πανίσχυρη Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αλλά και η μάχη του επιχειρηματία Γιώργου Φλωρά με το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου που ξεκίνησε το 2001 και κατέληξε με… πικρή νίκη, καθώς οδηγήθηκε στο κλείσιμο της εταιρείας του το καλοκαίρι του 2015, δείχνουν ότι ο Κέστνερ εξακολουθεί να είναι επίκαιρος στην Ελλάδα του 2017.
Ο Σίσυφος και το βαρέλι
Το 2011 ο γραφίστας των «New York Times» απεικόνισε τον Δ. Πολιτόπουλο σαν τον Σίσυφο που σπρώχνει προς την κορυφή ένα βαρέλι Βεργίνα (βράχος) παρενοχλούμενος από δαίμονες σατύρους φέροντες… πράσινης απόχρωσης φιάλες μπίρας. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, τον ισχυρότερο παίκτη της ελληνικής αγοράς μπίρας, έχει επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΠΑΝΤ) πρόστιμο 31,4 εκατ. ευρώ –το μεγαλύτερο ως τώρα– για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Ωστόσο φαίνεται ότι ο πολυετής «πόλεμος της μπίρας» θα κρατήσει ακόμη, αφού η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης (ΖΜΘ) που ίδρυσε ο Δ. Πολιτόπουλος «για να αποκτήσει η πατρίδα μια 100% γνήσια ελληνική μπίρα» άσκησε πριν από λίγες εβδομάδες αγωγή στην Ολλανδία κατά της Heineken και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ζητώντας αποζημίωση 100 εκατ. ευρώ «για τις ζημίες που έχει υποστεί εξαιτίας της –για σχεδόν δύο δεκαετίες– αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς τους, κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ και της εθνικής

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...