Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

«Έξυπνη παρακολούθηση» πίσω από τα «έξυπνα τηλέφωνα»


Μάρθα Κίσκιλα


 Τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Η χρήση τους έχει πολλά θετικά καθώς μας βοηθά να έχουμε άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες από όλο τα μέρη του πλανήτη με το πάτημα ενός κουμπιού σε κλάσματα δευτερολέπτων.
Οι χρήστες του Facebook, του Instagram, του Twitter και του YouTube μπορεί να πιστεύουν ότι μοιράζονται απλώς τις προσωπικές τους στιγμές και τις εξόδους τους με τους φίλους τους και τις οικογένειές τους. Όλες αυτές οι δραστηριότητες εμπλουτίζουν τη ζωή μας, βαθαίνουν τις κοινωνικές μας σχέσεις και μας προσφέρουν πολλές ευκολίες.
Αν το δούμε όμως από μια άλλη πλευρά, το μόνο που κάνουμε παίζοντας με τα κινητά μας τηλέφωνα είναι να παράγουμε μαζικά σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούν ειδικά ηλεκτρονικά προγράμματα για να πουλάνε διαφημίσεις κι όχι μόνο εναντίον μας. Τα «έξυπνα τηλέφωνα» παρακολουθώντας τη συμπεριφορά μας και τις δραστηριότητες μας στον χώρο του διαδίκτυου, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα αρκετά αξιόπιστο ψηφιακό προφίλ για την προσωπική μας ζωή.

Αυτή η καταγραφή πληροφοριών που κάνουν για ένα άτομο, φυσικά δεν περιορίζεται μόνο σε ένα απλό αρχείο των δραστηριοτήτων μας. Τα ψηφιακά προφίλ που δημιουργούν διακινούνται μεταξύ διαφόρων εταιριών και χρησιμοποιούνται για να βγάλουν συμπεράσματα και αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές μας. Κι όλο αυτά συμβαίνουν χωρίς να το ξέρουμε και χωρίς να έχουμε δώσει τη συγκατάθεση μας.
Ειδικότερα, νέες και εξελιγμένες μέθοδοι ενσωματωμένες στα smartphones καθιστούν εύκολο τον εντοπισμό μας και την παρακολούθηση της συμπεριφοράς μας. Αυτές οι τεράστιες ποσότητες πληροφοριών μπορούν να συλλεχθούν από ένα smartphones πολύ εύκολα, χωρίς να παίζει ρόλο αν το χρησιμοποιούμε πολύ ή όχι. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν την ακριβή τοποθεσία μας, το ιστορικό αναζήτησης στο διαδίκτυο, τις επαφές μας, τη δραστηριότητα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οικονομικά μας, ακόμα και βιομετρικά δεδομένα, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα ή τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας. Μπορούν επίσης περιλαμβάνουν

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...