Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Η Ελλάδα αλλάζει, οι ισχυροί θα συγκαλύψουν ανομήματα αλλά κάποιοι θα καταλήξουν στην φυλακή - Θα δοθούν στην πυρά για να κοπάσει η μήνις της κοινωνίας.

 Το σχέδιο κάθαρσης προσεχώς θα κορυφωθεί – Η Ελλάδα αλλάζει, οι ισχυροί θα συγκαλύψουν ανομήματα αλλά κάποιοι θα καταλήξουν στην φυλακή – Το Reuters εντείνει τον πόλεμο κατά τραπεζιτών και επιχειρηματιών - Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών συνεχίζεται 
  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο εξαγνισμού και καθαγιασμού των ανομημάτων του πολιτικού και οικονομικού συστήματος.
Το σχέδιο αυτό ωστόσο έχει δύο όψεις είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις.
Κάποιοι ισχυροί παράγοντες του τόπου θα καταφέρουν να εξαγνιστούν και να συμμετάσχουν στην επόμενη σελίδα της οικονομικής ιστορίας της χώρας και κάποιοι άλλοι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Θα δοθούν στην πυρά για να κοπάσει η μήνις της κοινωνίας.
Η περίπτωση Λαυρεντιάδη ενός επιχειρηματία που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός μεγάλου οικονομικού σκανδάλου είναι μόνο η αρχή και όχι το τέλος.
Ο Λαυρεντιάδης χρησιμοποίησε το τραπεζικό σύστημα παράτυπα, αλλά το τραπεζικό σύστημα πολύ αργά κινητοποιήθηκε.
Ο Λαυρεντιάδης χρησιμοποίησε το εκδοτικό σύστημα όντας συμμέτοχος σε πλειάδα εκδοτικών ομίλων.
Ο όμιλος ΝΕΠ του Π Κυριακίδη τον οποίο ο Λαυρεντιάδης χαρακτήριζε πατέρα και με τον οποίο συνεργάστηκαν στενότατα κατείχε το 12,53% του Πήγασου και το 10,14% τής Χ. Κ. Τεγόπουλος, ελέγχει μεταξύ άλλων το 10% στον Skai FΜ, το 10% του Red FΜ, τo 50% του περιοδικού «Επίκαιρα» και το 26,66% της εταιρείας του κ. Γ.Κύρτσου.
Επίσης, με 100% ελέγχει τον ραδιοσταθμό Flash, τους τηλεοπτικούς σταθμούς Κανάλι

Η ΠΟΤΑΠΗ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.

 ΤΟ ΕΥΡΩ ΩΣ ΝΟΜΙΣΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΓΡΑΦΟ (ΔΗΛ. ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΞΙΑΣ) ΑΛΛΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΟ (ΔΗΛ. ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΧΡΕΟΥΣ) !!!
 Ο λαός έχει ξεσηκωθεί. Διαμαρτύρεται, φωνάζει, ζητά να μη του πιουν το αίμα και απλά να κάνει τις απαραίτητες θυσίες, στα όρια του ανεκτού, για να αποπληρώσει τα χρέη του. Τα χρέη τα οποία δημιούργησε ¨τρώγοντας¨ τα λεφτά των εργατικών και συνετών ευρωπαίων εταίρων του, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ … ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ … ΞΕΝΟΥΣ. Αυτό όμως που δεν γνωρίζει ο μέσος ξεσηκωμένος έλληνας, ο μέσος εξεγερμένος ευρωπαίος των νοτίων κυρίως χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης και ο μέσος δυτικό – βόρειο ευρωπαίος, που βρήκε την ευκαιρία να εμπαίξει τον έλληνα και τους πολίτες από τις λεγόμενες PΙIGS χώρες (με υψηλό δημοσιονομικό χρέος) είναι ότι: 

1. Το Ευρώ ως νόμισμα δεν είναι αξιόγραφο (δηλ. αποδεικτικό αξίας) αλλά χρεόγραφο (δηλ. αποδεικτικό χρέους) !!! Το Ευρώ στην έκδοσή του από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα δεν αντικατοπτρίζει απολύτως τίποτε. Η έκδοση του Ευρώ στηρίζεται σε ένα οικονομικό κατασκεύασμα που λέγεται fiat money δηλαδή νόμισμα το οποίο έχει αξία μόνον και μόνον επειδή η κυβέρνηση (ή εν προκειμένω η ευρωπαϊκή ένωση) το όρισε ως νόμιμο μέσον συναλλαγών, κατά παράβαση των κανόνων της αγοράς των συναλλαγών, δεδομένου ότι η

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Planet Retail: Από τις αναπτυσσόµενες χώρες οι στρατηγικές για την Ευρώπη της κρίσης


Επιμέλεια: Ξένια Μαντζιώρη
Η οικονομική κρίση στην Δυτική Ευρώπη έχει αγγίξει τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Καθώς το πορτοφόλι των καταναλωτών μένει όλο και πιο συχνά άδειο, οι παραγωγοί προϊόντων προκρίνουν για την αγορά πιο απλά και μικρότερου μεγέθους προϊόντα, ώστε να βοηθήσουν στη μείωση της εβδομαδιαίας δαπάνης.
 Η Planet Retail και η Aimia εξέτασαν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια την καταναλωτική συμπεριφορά και τις στρατηγικές λιανεμπόρων και προμηθευτών στη Δυτική Ευρώπη, ώστε να δώσουν κατευθύνσεις για αναπτυξιακές πολιτικές στο μέλλον.
 Μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας ή και πτωτικής πορείας στις πωλήσεις, η Unilever προχώρησε στην αναθεώρηση της αναπτυξιακής στρατηγικής της.  Όπως δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times Γερμανίας ο Jan Zijderveld, πρόεδρος της Unilever Europe, «η φτώχια επιστρέφει στην Ευρώπη. Αν ένας Ισπανός ξοδεύει μόλις 17 ευρώ σε κάθε επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, δεν μπορείς να του προτείνεις να αγοράσει απορρυπαντικό πλυντηρίου σε τιμή αντίστοιχη του ½ αυτού του ποσού», πρόσθεσε. Με αυτό το σκεπτικό, η Unilever ξεκίνησε την προσφορά μικρότερων -σε μέγεθος και κόστος αγοράς- συσκευασιών, σε μια προσπάθεια μείωσης της πίεσης που υφίστανται οι καταναλωτές και τα εισοδήματά τους.
Αυτές οι στρατηγικές, σύμφωνα με τον Zijderveld, εφαρμόστηκαν αρχικά στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας. «Στην Ινδονησία πουλάμε μονές συσκευασίες των σαμπουάν για 2 - 3 σεντ, με ένα αρκετά καλό κέρδος. Ξέρουμε πως λειτουργεί αυτή η στρατηγική αλλά την είχαμε ξεχάσει στην προ κρίσης Ευρώπη». Αυτή η στρατηγική φαίνεται πως αποδίδει, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Unilever για τις πωλήσεις της στην Ευρώπη (αυξήθηκαν κατά 0,7% το 2011 και κατά 1,1% το πρώτο εξάμηνο του 2012).
Τα χειρότερα έρχονται....Η αλλαγή στρατηγικής από την Unilever αλλά και από άλλους προμηθευτές προϊόντων ευρείας

κατανάλωσης, φαίνεται πως ακολουθεί ορθά τις αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη (Employment and Social Situation Review), στις αρχές του 2012 σημειώθηκε στην

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

«ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΣ ΕΝΑ ΘΕΟ, ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΑ»!


Toυ Ν.ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
Καταργούν ακόμα και την κυριακάτικη αργία!  
Ξεκληρίζουν με μια μονοκονδυλιά ό,τι έχει απομείνει από τα μικρομάγαζα που τα παραδίδουν βορά στους «καρχαρίες» του ανταγωνισμού.
Μετατρέπουν τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου σε κανονικούς είλωτες, που το μόνο που θα τους λείπει θα είναι μια μπάλα ισοβίτη περασμένη στα πόδια.
Ο λαός δεν έχει φράγκο, κι αυτοί λένε ότι για τις στερήσεις του και για την εκμηδένιση των καταναλωτικών του δυνατοτήτων φταίει το... ωράριο των καταστημάτων!
Ομως, προσοχή:
Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν είναι ευσεβέστατοι. Εχουν καλή καρδιά. Αγαπούν τον πλησίον τους (ειδικά όταν αυτός είναι τραπεζίτης, εφοπλιστής, βιομήχανος, μεγαλέμπορας). Παλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ όχι μόνο για τη «σωτηρία» της χώρας αλλά και για τη... «σωτηρία της ψυχής» μας!
Απόδειξη:
Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθεί η συγκυβέρνηση, ο λόγος που το ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές ορίζεται από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, είναι - όπως λένε οι εμπνευστές της - προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε εμπόρους και καταναλωτές να παρακολουθούν την... κυριακάτικη λειτουργία στην εκκλησία!
Ο «χριστιανισμός» και ο «σαμαρειτισμός» τους θυμίζει εκείνη την ιστορία με τους Σταυροφόρους που ρώτησαν τον Πάπα πώς θα ξεχώριζε το ξίφος τους τους αμαρτωλούς και τους άδικους από τους δίκαιους και τους ενάρετους. Και εκείνος τους απαντούσε:
Εσείς κάντε το χρέος σας. Πάρτε τα κεφάλια απ' όλους κι αφήστε τον Θεό να κάνει τη

Θλιβερής άλγεβρας συνέχεια - Του ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

 Τελικά, σε αυτή την χώρα, όσο περισσότερο σκληρά είναι τα μαντάτα τόσο πιο ανόητος θεωρείται ο... αγγελιαφόρος. 
 Γνωρίζω καλά ότι πολλοί έχουν επενδύσει, ψυχολογικά (και κάποιοι επαγγελματικά), στην επιτυχία του περσινού PSI, της επιμήκυνσης πιο πρόσφατα, της επαναγοράς τώρα, της σούπερ δόσης σε λίγο, και εν γένει σε όλα τα κομπογιαννίτικα γιατροσόφια που σκαρφίζεται η τρόικα, και τα οποία αποδέχονται συλλήβδην οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις. Δεν με παρεξένευσε, λοιπόν, η διαπόμπευση του τελευταίου μου άρθρου, με τίτλο Η Θλιβερή Άλγεβρα της Επαναγοράς τόσο από κάποιους αναγνώστες όσο και από τον κ. Γ. Προκοπάκη. Σύμφωνα με τους επικριτές, το άρθρο μου βασίζεται σε σφάλματα χαρακτηριζόμενα ως στοιχειώδη ή και χοντροκομμένα με στόχο την «επιβεβαίωση των απόψεών μου» και δείχνοντας έλλειψη σεβασμού προς στην «πραγματικότητα». Ας δούμε ποια είναι αυτά τα «λάθη» ένα προς ένα.
1. Μου καταλογίζεται ότι δεν γνωρίζω απλή αφαίρεση καθώς δεν κατανόησα πως από τα €31 δις που ήταν ο στόχος μείωσης του χρέους, τον οποίο έθεσε το Eurogroup, πρέπει να αφαιρεθούν τα €10 δις που θα κοστίσει η επαναγορά (και τα οποία τα δανειζόμαστε).
 2. Ειπώθηκε πως αγνοώ το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει υπολογιστεί στην βάση κουρέματος των κρατικών ομολόγων της τάξης το 70%, οπότε επαναγορά που ισοδυναμεί με κούρεμα 65% ισοδυναμεί με κέρδος για τις τράπεζες. Επί πλέον κατηγορούμαι πως όταν μιλώ για νέο κούρεμα των τραπεζών δεν γνωρίζω τι λέω. Συγκεκριμένα, «με τη

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕ Γ@ΜΙΕΣ@Ι ΡΕ ΚΡΑΤΟΣ!

   Δηλαδή πόσο έξυπνοι είναι οι μηχανισμοί σου, ρε Κράτος, που θέλουν να με βάλουν να πλακωθώ με τους φαρμακοποιούς επειδή μου ζητάνε να πληρώσω τα φάρμακά μου;  Πλήρωσα ποτέ ασφαλιστικές εισφορές στο φαρμακοποιό; 
 Τίποτα δε μου χρωστάει εκείνος. Εσύ μου τα χρωστάς, Κράτος απατεώνα.
 Πόσο έξυπνο είσαι, ρε Κράτος, που βάζεις τους μηχανισμούς σου να με πείσουν ότι «Κράτος είμαστε όλοι»;
 Εγώ είμαι πολίτης. Εσύ έχεις υποχρέωση να με υπηρετείς. Εγώ σε πληρώνω χρόνια ολόκληρα. Κι εσύ με κλέβεις χρόνια ολόκληρα. Αν είναι να μπει κάποιος φυλακή επειδή χρωστάει στον άλλον, είσαι εσύ κι όχι εγώ. Δεν είσαι ανώνυμο κράτος. Έχεις το πρόσωπο του κάθε κόμματος που υποσχέθηκε να με υπηρετεί και το ονοματεπώνυμο του κάθε πρωθυπουργού. Πόσο γαλαζοαίματο είσαι, ρε Κράτος καθώς όλοι όσοι μπερδεύονται με τα της διαχείρισής σου αποτελούν μια τεράστια οικογενειακή συγκέντρωση;
  Ο Γιάννος Παπαντωνίου βάφτισε την κόρη του Στουρνάρα.
  Η σύζυγος του Παπαντωνίου, δεν έχει δηλώσει τα χρήματα που είχε καταθέσει σε υποκαταστήματα της HSBC στη Γενεύη, ύψους άνω των 2 εκατ. δολαρίων και τώρα «ελέγχεται». Από ποιους ελέγχεται; Από υπηρεσίες των οποίων εσύ είσαι πολιτικός προϊστάμενος. Θες να με τρελάνεις ρε Κράτος, και να πειστώ ότι μέσα σ’ ένα τεράστιο σόι πολιτικο-επιχειρηματιών ελέγχεστε μεταξύ σας; Για πόσο μάγκας περνιέσαι ρε Κράτος που αρνήθηκες να χρησιμοποιήσεις την έστω πειραγμένη λίστα Λαγκάρντ με το επιχείρημα ότι δεν προερχόταν από νόμιμη πηγή; Εδώ ρε Κράτος γελοίο έχεις δημιουργήσει τετραψήφιο αριθμό για να ρουφιανευόμαστε ανώνυμα οι πολίτες μεταξύ μας έστω και για «περίεργα πολυτελή βίο», κι όταν πέσει ανώνυμη ρουφιανιά, πας και κάνεις έλεγχο.
 Αυτό είναι νόμιμο δηλαδή, αλλά η λίστα Λαγκάρντ που ήξερες ποιος σου την έδωσε, δεν είναι; 
 Πόσο απίστευτος καραγκιόζης είσαι ρε Κράτος που θες να με πείσεις ότι κυνηγάς τη φοροδιαφυγή, την ώρα που για ακόμη μια φορά τη νομιμοποιείς παρέχοντας μια ντουζίνα φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές; Αυτό δεν είναι νόμιμη φοροδιαφυγή δηλαδή; Αλλά επειδή συνήθισες κάθε μέρα να δίνεις στη δημοσιότητα ονόματα συλληφθέντων για χρέη εκατομμυρίων

ΕΣΕΕ: Οι «γενίτσαροι» της Τρόικας πειραματίζονται στην ελληνική αγορά

 Σκληρή ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κατά του Υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές. 
  Για τελειωτικό χτύπημα στην αγορά κάνουν λόγο οι έμποροι.Σφοδρή επίθεση εξαπολύει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στο Υπουργείο  Ανάπτυξης, μετά την απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ., όλες τις Κυριακές του χρόνου χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για «πειραματισμούς των "γενίτσαρων" της Τρόικας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, που σπρώχνουν στο κενό την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση η οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανή μέσα στην κρίση».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι το θέμα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς συνιστά αγαπημένο πεδίο πειραματισμού των "γενίτσαρων" της Τρόικας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Με έκπληξη ακούσαμε τον ενδιαφερόμενο Υπουργό να ανακοινώνει τη πρόθεσή του να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι 250 τμ όλες τις Κυριακές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η απόφαση αυτή σπρώχνει στο κενό την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανή μέσα στην κρίση.
Η ΕΣΕΕ έχει επανειλημμένα αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους μια τέτοια απόφαση θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά, τόσο του κέντρου της Αθήνας όσο και των περιφερειακών και συνοικιακών αγορών της κάθε μικρής και μεγάλης πόλης της χώρας: Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές -και μάλιστα σε περίοδο βαθιάς ύφεσης-δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, απλά θα τον αναδιανείμει, προς όφελος εκείνων, που έχουν και τον τρόπο και την ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή.
Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικροεργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος θα προσπαθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσει αλλά είναι φύσει και θέσει αδύνατο να τα καταφέρει. Ως τελικό αποτέλεσμα, θα είναι ανοιχτά τα «Malls» και τα εκπτωτικά χωριά (που ως γνωστόν νοικιάζουν χώρους κάτω των 250 τ.μ.) αλλά κλειστοί μικροί έμποροι -και για πάντα!
Η πάγια θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι καθαρή και σαφής. Το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς δεν αλλάζει με ανακοινώσεις - γονατογραφήματα, που εξυπηρετούν μόνο τους λίγους. Οι μέρες και οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων καλύπτουν

Πλησιάζει η ώρα του «μαύρου κύκνου»;


Υπάρχει ένα φαινόμενο του «Μαύρου Κύκνου», που πολλοί αγνοούν και το οποίο υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να συμβεί στην Ε.Ε. Τι σημαίνει αυτό, απλά ότι η Γερμανία θα ανακοινώσει την αποχώρηση της από την Ε.Ε., κάτι το οποίο κανείς δεν περιμένει και κάτι το οποίο φυσικά θα προκαλέσει την κατάρρευση της ευρωζώνη. Το τέλος, λοιπόν της ευρωζώνη, δε θα προκληθεί από κάποιο πρόβλημα χώρας του ευρωπαϊκού νότου, όπως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ή την κατάρρευση της Ισπανίας, αλλά από την αποχώρηση της ίδιας της Γερμανίας.
 Είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία δε θέλει να πράξει κάτι τέτοιο, αφού απλά σε οικονομικούς όρους δε τι συμφέρει. Αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι αν δε βάλει «νερό στο κρασί της», κυρίως στο ζήτημα της αυστηρής λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι χωρίς οικονομική λογική και η οποία απλά ποτέ δεν πρόκειται να λειτουργήσει σε συγκεκριμένες χώρες του Νότου, θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ. Απλά θα πράξει κάτι τέτοιο υπό το βάρος των πιέσεων και της απειλής να θεωρηθεί υπεύθυνη για την κατάρρευση της ευρωζώνης. 
Για την ώρα και με κίνδυνο να βρεθεί σε αυτή τη θέση, η Γερμανία περιορίζεται στο σχέδιο Α, που αφορά σε προσφορές βοήθειας προς τις χώρες των PIIGs (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία), αλλά με όρους τόσο δυσμενείς, που αυτές θα προτιμούσαν, αργά ή γρήγορα, να φύγουν από το ευρώ (ενδεχομένως και υπό την κοινωνική πίεση στο εσωτερικό των χωρών). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Wolfgang Schäuble, πριν την τελευταία διάσωση της Ελλάδας, ζήτησε ακόμη και να αναβληθούν οι εθνικές της εκλογές, με αντάλλαγμα να δοθεί η νέα βοήθεια, γεγονός που αν και έχει λογική βάση, θεωρείται απαράδεκτο αφού πρόκειται για μια απευθείας παρέμβαση στο εσωτερικό μιας χώρας κράτους μέλους. Φυσικά αυτή η ωμή παρέμβαση, ξυπνάει μνήμες γερμανικού ναζισμού.

 Τι φοβάται περισσότερο ο γερμανός υπουργός οικονομικών και οδηγήθηκε σε μια τέτοια

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ - Στον αγώνα ενάντια στην διάλυση του Νοσοκομείου μας πρέπει να είμαστε όλοι πρωταγωνιστές……


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ, Κ.Υ. ΑΜΟΡΓΟΥ, Π.Ι. & Π.Ι.Ι. ΝΑΞΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Την Παρασκευή, 30/11/2012 πραγματοποιήθηκε Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Νοσοκομειακών Ιδρυμάτων που μεθοδεύονται με γοργούς ρυθμούς από το μνημονιακό κράτος και την Τρόικα, τα όργανα δηλαδή του διεθνούς, ληστρικού καπιταλισμού. Η κινητοποίηση, που περιλάμβανε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας και παράλληλες συγκεντρώσεις στα κατά τόπους Νοσοκομεία, έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας και στηρίχτηκε από την ΠΟΕΔΗΝ η οποία προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για την Αθήνα και απεργία για τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας προκειμένου να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στην δράση.
Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, Κ.Υ. Αμοργού, Π.Ι. & Π.Π.Ι. Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων πήρε μέρος στην κινητοποίηση και έκανε ανοιχτό κάλεσμα σε όλη την κοινωνία της Νάξου να συμμετέχει στις συγκεντρώσεις της Νάξου και της Αθήνας και να διαμαρτυρηθεί για την απαξίωση και διάλυση των δομών υγείας που επιχειρείται απαιτώντας ταυτόχρονα ελεύθερη πρόσβαση όλου του λαού σε δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και αυτόνομο- αναβαθμισμένο Νοσοκομείο Νάξου.
Στο κάλεσμα έξω από το Νοσοκομείο μας υπήρχε, ικανοποιητική παρουσία από πολλούς συμπολίτες μας που ένιωσαν την ανάγκη να υπερασπιστούν το δικαίωμα πρόσβασης όλων των ανθρώπων στις υπηρεσίες υγείας, την ποιοτική περίθαλψη αλλά και την αξιοπρεπή ζωή εν γένει. Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν εργαζόμενοι του

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ποια ελληνικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα είναι «πρωταθλητές» στις εξαγωγές - Πώς να ξεκινήσετε εξαγωγές - Ο χάρτης των ελληνικών εξαγωγών

Κέρδη κρύβουν οι εξαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με την αξία τους να ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ και 12 από αυτά να γίνονται ανάρπαστα σε ξένες αγορές.
Η μειωμένη εγχώρια ζήτηση και η οικονομική ύφεση δημιουργούν ευκαιρίες για όσους ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία στο εξωτερικό. Με απλά λόγια, η οργανωμένη αγροτική παραγωγή σε συνδυασμό με την τυποποίηση και τις εξαγωγές προσφέρει σίγουρα έσοδα.
Λαχανικά, βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, πορτοκάλια, ντομάτες, φρούτα με κουκούτσια, σταφύλια, ελαιόλαδο, τυριά, σιτάρι, αλλά και καπνός ξεπουλάνε σε Αυστραλία, Πολωνία, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βέλγιο, Κύπρο και Ουγγαρία.
Η μελέτη βασίστηκε σε επίσημα στοιχεία των τελευταίων 22 ετών και από τη διαχρονική εξέλιξη των εξαγωγών προκύπτει ανά προϊόν:
•Τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα ροδάκινα αναδεικνύονται οι «πρωταθλητές» όλων των αγροτικών προϊόντων. Η αξία των εξαγωγών τους είναι στα 234,5 εκατ. ευρώ και γίνονται ανάρπαστα χτυπώντας πρωτιές στην Πολωνία και αποσπώντας το 69% των εισαγωγών τους, στην Ιταλία με μερίδιο 49,7%, στην Αγγλία (39,4%) και στη Γερμανία (28,1%), ενώ στη Γαλλία η χώρα μας είναι δεύτερος προμηθευτής έχοντας το 20% των εισαγωγών τους.
•Στα λαχανικά η Ελλάδα είναι ο πρώτος προμηθευτής της Αυστραλίας και οι εξαγωγές μας αντιστοιχούν στο 19,9% των εισαγωγών τους. Στην Ιταλία, στις ΗΠΑ και στην Αγγλία είμαστε τρίτοι προμηθευτές με τα προϊόντα μας να αντιπροσωπεύουν το 19,8%, το 11,2% και το 8,5% των εισαγωγών τους, αντίστοιχα. Η αξία των εξαγόμενων λαχανικών είναι 237,9 εκατ. ευρώ.
•Το παρθένο ελαιόλαδο αγοράζεται από την Ιταλία, όπου είμαστε δεύτεροι προμηθευτές της χώρας με μερίδιο 15,7%, ενώ δεύτεροι είμαστε και στη Γερμανία και στον Καναδά αποσπώντας

Η θλιβερή άλγεβρα της επαναγοράς, του Γ. Βαρουφάκη

Έχουμε και λέμε: Δαπανώντας (δανεικό) ποσό Π για την επαναγορά ομολόγων, το όφελος του ελληνικού δημοσίου ισούται με Φ = Π επί {(100-x)/x}, όπου Φ είναι τα δις χρέους που θα «καταργηθούν» και x είναι η τιμή επαναγοράς εκφρασμένη ως ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας.
Ας δούμε ένα παράδειγμα: Αν (όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί στο Eurogroup), η επαναγορά γινόταν στο 28% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων (δηλαδή, εάν x=28), με τα 10 δις που θα δανειστεί από το EFSF η κυβέρνηση για να αγοράσει τα ομόλογά της από τους ιδιώτες (δηλαδή Π=10) θα πετύχει μείωση του χρέους 25,7 δις. Προϋπόθεση βέβαια για μια τέτοια μείωση είναι, πέραν των 15 δις που εξαναγκάζονται να «πουλήσουν» οι ελληνικές τράπεζες, να πουλήσουν άλλα 25 δις ομολόγων τα hedge funds (από τα 45 δις που διαθέτουν).
Το πρόβλημα, βέβαια, είναι πως και μόνο η ανακοίνωση ότι το κράτος έχει δανειστεί 10 δις για την επαναγορά, αυξάνει ραγδαία την τιμή επαναγοράς των ομολόγων. Αν το κράτος επέμενε στην συμφωνημένη τιμή του 28%, τότε τα hedge funds δεν υπήρχε περίπτωση να προσφέρουν 25 δις ομολόγων, ώστε να προκύψει το όφελος των 25,7 δις. Οπότε, κυβέρνηση και ΕΕ αναγκάστηκαν να βάλουν νερό στο κρασί τους και να προσφέρουν μεγαλύτερη τιμή, που η δημοπρασία θα προσδιορίσει κοντά στο 35% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Δηλαδή, x=35 αντί για x=28 στον πιο πάνω τύπο. Άρα, το όφελος του δημοσίου, σε όρους απομείωσης του χρέους, περιορίζεται από τα 25,7 στα 18,6 δις (κάτι που προϋποθέτει βέβαια ότι τα hedge funds θα πουλήσουν σε αυτή την τιμή τουλάχιστον 14 δις).
Μην ξεχνάμε βέβαια, ότι στόχος του Eurogroup για την επαναγορά χρέους ήταν μια μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 31 δις. Είναι προφανές ότι, μερικές μέρες μετά το Eurogroup, ο σχεδιασμός του ανατρέπεται από την πραγματικότητα. Αντί για 31 δις μείωσης, η επαναγορά θα φέρει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μείωση 18,6 δις. Άλλη μια φορά ο γερμανός πολίτης θα ακούσει ότι άλλο ένα σχέδιο για την Ελλάδα απέτυχε σε χρόνο ρεκόρ. Και νάταν μόνο αυτό;
Το χειρότερο είναι η καταδίκη της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών σε πλήρη, παταγώδη και σημαδιακή αποτυχία. Όπως έχω γράψει αλλού, η επαναγορά χρέους, ως μέσο

Το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου

 
 Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πιο είναι το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου Πελάγους, το οποίο δεν έχει κατοίκους; Είναι το νησί Πολύαιγος που έχει έκταση 17 τ.χλμ. και βρίσκεται δίπλα από τα νησιά της Μήλου (6χλμ) και της Κιμώλου (2 χλμ). Έχει μέγιστο μήκος 6 χλμ και πλάτος 4 χλμ, ενώ η περίμετρός του είναι περίπου 27 χλμ.
Η Πολύαιγος σε σχέση μεγέθους είναι κατά μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα, πιο μεγάλη από την Δονούσα η οποία έχει περίπου 165 μόνιμους κατοίκους.
Κάποτε υπήρχε στο νησί ανθρώπινη δραστηριότητα. Το 1951 είχε 14 κατοίκους, ενώ ακόμη παλαιότερα αναφέρεται ότι κατοικούσαν εκεί 170 άτομα.

Χρησιμοποιείται κυρίως ως βοσκότοπος κάτι που δικαιολογεί και το όνομα της «Πολύαιγος», από το «πολλές αίγες», δηλαδή «πολλές κατσίκες».
Από το 1898 υπάρχει στο νησί φάρος, στο ακρωτήρι Μάσκουλα, σε ύψος 138 μέτρων. Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού υπάρχουν ερείπια της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο ναός της οποίας ήταν βασιλική με τρούλο, που είχε ιδρυθεί το 1622.
Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι επίσης εμφανής από δυο λατομεία στο ίδιο τμήμα όπου γινόταν εξόρυξη τραχείτη, χρησιμοποιούμενου για μυλόπετρες.

Η χώρα μας έχει περιλάβει την Πολύαιγο στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας την σημαντικό βιότοπο ανενόχλητο από την ανθρώπινη παρουσία. Στο νησί γεννά τα μικρά της η μεσογειακή φώκια Monachus Monachus.

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...