Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουαρίου 3, 2013

Πέντε τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον κόσμο σε πέντε χρόνια

Εικόνα
Δημήτρης Μανής 
 Σύμφωνα με την IBM Κάθε χρόνο η αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας IBM εξετάζει τα νέα τεχνολογικά προϊόντα και ξεχωρίζει πέντε καινοτόμες ιδέες που πιστεύει ότι θα αλλάξουν τον κόσμο τα επόμενα πέντε χρόνια.

 Στην ετήσια λίστα της εταιρείας, που την ονομάζουν «Πέντε στα Πέντε», έχουν περιληφθεί στο παρελθόν νέες εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, οι τρισδιάστατες φωτογραφίες, συγκοινωνιακά συστήματα και νέες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας.

 Φέτος, στη λίστα της ΙΒΜ περιλαμβάνονται έξυπνες συσκευές που θα διευρύνουν τους τρόπους με τους οποίους οι αισθήσεις μας δέχονται ερεθίσματα. Για παράδειγμα, φανταστείτε να ψωνίζεται ρούχα στο διαδίκτυο και ακουμπώντας την οθόνη του υπολογιστή σας να αισθάνεστε την ποιότητα του υφάσματος!! Αυτού του είδους η τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη τα επόμενα πέντε χρόνια αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΙΒΜ, Μπέρνι Μέγιερσον. «Μιλάμε για

Μοντάζ από την Eurovision η φωτό του Guardian!

Εικόνα
Μαϊμού, είναι η εικόνα που δείχνει απεγνωσμένους Έλληνες να απλώνουν το χέρι ικετεύουν για μια σακούλα πορτοκάλια, σύμφωνα με κυβέρνηση! Στην πραγματική φωτό, αποθεώνουν την Αγγελική Ηλιάδη στην παρουσίαση των τραγουδιών για την Eurovision!
Έτοιμη να κάνει άλλη μια μήνυση στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, για διασυρμό της χώρας μας, είναι η ελληνική κυβέρνηση, με αφορμή τη φωτογραφία που δημοσίευσε χθές και δείχνει υποτίθεται έλληνες  να ικετεύουν για μια σακούλα πορτοκάλια.
«Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα χέρια των ενθουσιασμένων fan της Eurovision, που αποθεώνουν την λαμπερή Αγγελική Ηλιάδη, ενώ παρουσιάζει το τραγούδι της», ισχυρίστηκε εκτός εαυτού ο «υπουργός αλλοιωμένων εικόνων και μηνύσεων στον Guardian», κ. Δένδιας.
Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα την πραγματική εικόνα, όπου η Αγγελική Ηλιάδη, σκύβει επάνω στο πλήθος που την αποθεώνει ενώ της πετάει αόρατα γαρύφαλλα (για να μην προκαλεί). Σε αυτή την εικόνα, σύμφωνα με τον υπουργό, οι υπεύθυνοι της εφημερίδας,…

Οι 12 φόροι που αλλάζουν στα ακίνητα

Εικόνα
 Επιπτώσεις σε 12 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας  θα έχουν οι μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες τις οποίες θα προκαλέσει η εξίσωση με τις πραγματικές τιμές της αγοράς.
Σε όσες περιοχές της χώρας η εξίσωση οδηγήσει σε άνοδο των αντικειμενικών τιμών θα προκύψουν αυξήσεις στους 12 αυτούς φόρους, ορισμένες από τις οποίες θα γίνουν αισθητές άμεσα και ορισμένες από το επόμενο έτος. Αυτό θα ισχύσει κυρίως στην περιφέρεια της χώρας, όπου σήμερα οι πραγματικές τιμές της αγοράς βρίσκονται ακόμη σε επίπεδα υψηλότερα των αντικειμενικών, οπότε η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών θα σημάνει ουσιαστικά την αύξηση των αντικειμενικών.
Θα ισχύσει όμως και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, κυρίως στις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες» όπου παρουσιάζονται ακόμη εμπορικές τιμές υψηλότερες των αντικειμενικών.
Αντιθέτως, σε πολλές περιοχές της Αττικής, της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης καθώς και σε άλλες αστικές πυκνοκ…

Ιστορική απόφαση Ευρωκοινοβουλίου για αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής !

Εικόνα
Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου: Οι ευθύνες τώρα στις κυβερνήσεις για μια αλιεία προς όφελος των ψαράδων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος 
 Με μια ιστορική του απόφαση, το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (502 υπέρ, 137 κατά και 27 αποχές), την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, την έκθεση Rodust για την αναθεώρηση του βασικού Κανονισμού της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚαλΠ).  Με την ψήφο τους οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν να μεταρρυθμίσουν την αλιευτική πολιτική της ΕΕ και να την στρέψουν σε βιώσιμη τροχιά, για να αντιμετωπιστεί η υπεραλίευση και οι καταστροφικές μορφές αλιείας, να ανακάμψει ο θαλάσσιος πλούτος και να γίνει βιώσιμο το επάγγελμα του ψαρά μακροχρόνια. Αυτή η ιστορική ψηφοφορία - είναι η πρώτη φορά που το

Δ. Κουφοντίνας: Ο ένοπλος αγώνας σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κοινωνία

Εικόνα
Η λέξη «τροµοκρατία» είναι ξανά της… µόδας. Οι σφαίρες στο γραφείο του πρωθυπουργού, η βόµβα στο Mall, η προκήρυξη. Μια προκήρυξη, µέσω της οποίας η Σύµπραξη των αναρχικών Οργανώσεων Αγρια Ελευθερία και Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων δεν παραλείπει να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον -έγκλειστο επί 11 χρόνια- «αµετανόητο αντάρτη της 17Ν», όπως οι ίδιοι τον χαρακτηρίζουν, ∆ηµήτρη Κουφοντίνα.
Τι τους λέει, όµως, µε τη σειρά του, ο ∆ηµήτρης Κουφοντίνας; Ο «Λουκάς» της 17 Νοέµβρη, της οργάνωσης που σηµάδεψε όσο καµία άλλη τη µεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, µιλάει στην εφημερίδα "ΧΩΝΙ".
Και τα όσα λέει θα συζητηθούν πολύ. Τρία σηµεία ξεχωρίζουν, όµως, µε την πρώτη µατιά:
1.Πιστεύει ότι η κοινωνία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Η σηµερινή σιωπή της είναι γκαστρωµένη και κανείς δε µπορεί να προβλέψει πότε η απέραντη οργή θα εκραγεί ιαµατικά.
2.∆εν αντιµετωπίζει όµοια τις ενέργειες στο πρωθυπουργικό γραφείο και στο Mall. Το χτύπηµα στη Συγγρού µιλάει από µόν…

Δυστυχώς, συνηθίζουμε το τέρας…

Εικόνα
Η κυβέρνηση συνεχίζει το περίφημο δόγμα «νόμος και τάξη». Όπως μπορεί. Με χαλκευμένα βίντεο, με εμφυλιοπολεμική ρητορική, με επίδειξη ακραίας καταστολής. ΜΑΤ παρίστανται προληπτικά σε κινητοποιήσεις (βλ. αγροτικά μπλόκα), απεργοί επιστρατεύονται, φύλλα πορείας πάνε κι έρχονται. Όλα αυτά ενώ έχει αποκαλυφθεί ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή κάνει θραύση στην Αστυνομία και ενόσω η Ελλάδα κατηγορείται διεθνώς, από τη Διεθνή Αμνηστία, μεγάλα ξένα ΜΜΕ (Ο Guardian ακόμη περιμένει τη μήνυση του Δένδια για το ρεπορτάζ του περί κακοποίησης κρατουμένων…) ως τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η στρατηγική της έντασης, που εφαρμόζει με ακραίο τρόπο η κυβέρνηση, δεν «κονταίνει» μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Αν ήταν απλώς ένα παιχνίδι, όπου η κυβέρνηση πετά μπανανόφλουδες στην αξιωματική αντιπολίτευση για να τις πατήσει και να εκτεθεί στα μάτια των «νοικοκυραίων», τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά. Και εν πάση περιπτώσει, τότε θα ήταν πρόβλημα του Σ…

Ο Νόαμ Τσόμσκι για τη φθίνουσα αμερικανική ηγεμονία

Εικόνα
Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, θεωρητικής σχεδόν «υπερβατικής» θεμελίωσης και η - πάγια - αντίληψη ότι οι ΗΠΑ μπορούν δικαιωματικά να επιβάλλουν συμφέροντα και πολιτικές διά της βίας, δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό.
 Αυτό ωστόσο που έχει αλλάξει στο σημερινό κόσμο, και μάλιστα από τη δεκαετία του ’70 και εντεύθεν, υποστηρίζει ο Νόαμ Τσόμσκι είναι οι συνθήκες: οι ΗΠΑ εμφανίζονται όλο και πιο αποδυναμωμένες οικονομικά στη διεθνή σκακιέρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβάλουν στο βαθμό που θα επιθυμούσαν, τις πολιτικές τους. Η ανάδυση ενός πλουραλιστικού κόσμου, με διαφορετικά κέντρα εξουσίας, είναι σήμερα παραπάνω από εμφανής. Οι παραπάνω απόψεις είναι κάποιες μόνο από τις θέσεις που αναλύονται στο νέο βιβλίο του καθηγητή γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του ΜΙΤ, αλλά και τολμηρού πολιτικού διανοητή, με τίτλο «POWER SYSTEMS: ConversationsonGlobalDemocraticUprisingsandtheNewChallengestoU.SEmpire», MetropolitanBooks 2012,  («Συστήματα Εξουσίας: διάλογοι για τις παγκόσμιες δη…

Μεγάλη ανταπόκριση των εμπόρων στο Πρόγραμμα της Ε.Σ.Ε.Ε. Υπηρεσίες Υποστήριξης Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων

Εικόνα
Οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας μας βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν πρωτοφανή συνδυασμό από κρίσιμα προβλήματα: έλλειψη ρευστότητας, δραματική μείωση του τζίρου, απειλή έξωσης, αστάθεια επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, αύξηση κόστους λειτουργίας, αύξηση ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών σε Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο την ανταγωνιστικότητά τους αλλά την ίδια τη βιωσιμότητά τους.
Είναι περισσότερο από αναγκαίο οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να υποστηριχθούν αποτελεσματικά, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην κρισιμότητα της κατάστασης, να διατηρήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους αλλά και τις θέσεις εργασίας που αυτές προσφέρουν και έτσι να διαφυλαχτεί όσο είναι δυνατόν ο επιχειρηματικός ιστός αλλά και η κοινωνική συνοχή στη χώρα μας.
Η υποστήριξη στις εμπορικές επιχειρήσεις απαιτείται σήμερα να είναι αποτελεσματική, να καλύπτει…

Συλλογή υπογραφών υπέρ της αυτονομίας του Νοσοκομείου Νάξου

Εικόνα
Η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία στη Νάξο, απευθύνει κάλεσμα προς τους κατοίκους της Νάξου, της Αμοργού και των άλλων νησιών να συνυπογράψουν ψήφισμα που καταδικάζει τη συνένωση του Νοσοκομείου Νάξου με αυτό της Σύρου και να απαιτήσουν την προφανή αναγκαιότητα ύπαρξης και σωστής λειτουργίας αυτόνομου Νοσοκομείου στη Νάξο. ΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ
ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ, ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
Όλοι μας, έχουμε αντιμετωπίσει άμεσα η έμμεσα ένα επείγον περιστατικό υγείας κατά την διαμονή στα νησιά μας. Και είναι αναμφίβολα η ύπαρξη του Νοσοκομείου στη Νάξο που έχει σώσει ζωές, παρά τις ελλείψεις του και την υποστελέχωσή του.
Σήμερα βιώνουμε στον τόπο μας τα καταστροφικά αποτελέσματα του εφαρμοστικού Νόμου του Μνημονίου στην Υγεία. Με την υπ΄αριθμ.πρωτ.Υ4α/οι.123898/31-12-2012 κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο ΦΕΚ 3499/β΄/2012, γίνεται η ενοποίηση των Οργανισμών του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου και …

Η παγίδα του Δουβλίνου - Μια άλλη πλευρά της Ελληνικής κρίσης ( Ντοκυμαντέρ ελληνικοί υπότιτλοι)

Εικόνα
Ο Bryan Carter ήρθε στην Αθήνα το 2011 και γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τις συνθήκες που επικρατούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα μας “χωρίς χαρτιά”, τις συνθήκες στις οποίες κρατούνται και τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους.  Επιπλέον, σε αυτό το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει και την “παγίδα” των συμφωνιών που εγκλωβίζουν τους αιτούντες άσυλο σε συγκεκριμένες περιοχές – παρομοιάζει τη συνθήκη του Δουβλίνου σαν “παγίδα” για αυτούς τους ανθρώπους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση ενός Αφγανού πρόσφυγα ο οποίος έφυγε από τη χώρα του γιατί κινδύνευε η ζωή του, έφτασε στην Ελλάδα όπου οι

Ο ρατσισμός ως αντιρατσισμός

Εικόνα
Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση περί ρατσισμού και αντιρατσισμού καλά κρατεί. Η αριστερά μας – ιδιαίτερα ορισμένοι κύκλοι της – έχουν  σηκώσει ψηλά τη σημαία του αντιρατσισμού – πολύ πριν η Χρυσή Αυγή κάνει τόσο έντονα την παρουσία της. Θα έλεγα μάλιστα ότι αγωνίζεται με όλες  της τις δυνάμεις να κατοχυρώσει τη «σύγχρονη» ταυτότητα της στο πεντάπτυχο «αντιρατσισμός, αντι-εθνικισμός, πολυπολιτισμικότητα, ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, οικουμενισμός»  . Μόνο που δεν είναι βέβαιο  τι καταλαβαίνει ή τι εννοεί γύρω από όλα αυτά. Ούτε φυσικά αν έχει παρατηρήσει ότι η «καμπάνια» γύρω από αυτά τα ζητήματα έχει ενορχηστρωθεί με σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  και ενισχυθεί οικονομικά-ιδεολογικά και πολιτικά από τα ίδια Ευρωπαϊκά κέντρα, που έχουν διαθέσει  σημαντικά κονδύλια για τέτοια προγράμματα σε σχολεία, ΜΚΟ κλπ.
 Μοιραία μπαίνει το ερώτημα πίσω από όλες αυτές τις αποφάσεις και προγράμματα οι ευρωπαϊκοί κύκλοι στην πραγματικότητα  πού στοχεύουν  και τι προσ…
* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *
*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *