Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαρτίου 17, 2013

Κινέζικα... made in Greece από επιτήδειους

Εικόνα
Ανησυχίες για ανεξέλεγκτη χρήση της σήμανσης χώρας προέλευσης στην ελληνική (αλλά και την ευρωπαϊκή) αγορά από επιτήδειους που εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα που τους δίνει το σχετικό πλαίσιο διατυπώνουν το τελευταίο διάστημα Έλληνες παραγωγοί αλλά και κύκλοι κοντά στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Το ζήτημα αφορά τη σήμανση made in Greece ή made in the eu που βάζουν σε προϊόντα που συναρμολογούνται κατ' επίφαση στη χώρα από κάποιους. Με απλά λόγια κάποιος εισάγει σε δύο μέρη ένα πολύ χαμηλής ποιότητας και χωρίς πιστοποίηση προϊόν και συναρμολογώντας το με πολύ χαμηλό κόστος στην Ελλάδα και συσκευάζοντας το νομιμοποιείται (;) να το χαρακτηρίζει ως ελληνικό. Το θέμα αγγίζει τα όρια παραπλάνηση του καταναλωτή, απειλεί να επηρεάσει την εμπορική θέση της ελληνικής μεταποίησης διεθνώς (εάν το προϊόν είναι κακής ποιότητας ή μη ασφαλές) και ενδέχεται να δημιουργήσει και ζήτημα διαφυγόντων εσόδων για το δημόσιο ανάλογα με τη δασμολογική του αντιμετώπιση.
Ο νόμος.
Mε το ν. 4072/2012, θεσπί…

Την κυπριακή υπηκοότητα απέκτησε ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ!

Εικόνα
του -Νίκου Ζαχαριάδη
 Ακόμα πιο καινούρια πατρίδα απέκτησε ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος εγκατέλειψε τη Ρωσία και πήρε μεταγραφή στην Κύπρο, ύστερα από το ελκυστικό φορολογικό πακέτο που του πρόσφερε ο Κύπριος Πρόεδρος
 Ο Νίκος Αναστασιάδης, παρουσιάζει το νέο του ιθαγενειακό απόκτημα, που πλέον είναι κύπριος πολίτης. Και για του λόγου το αληθές, κρατάει με νόημα μια παλιά κυπριακή Λίρα και το νέο του διαβατήριο.
Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις κρύβει η κίνηση του Νίκου Αναστασιάδη. Κυρίως, όμως, έδωσε έμμεσα ένα χτύπημα γοήτρου στον Βλαντιμίρ Πούτιν, παίρνοντάς του τον πιο πολυσυζητημένο φορολογικό μετανάστη. Τη στιγμή μάλιστα που η διεθνής θέση της Κύπρου στον τομέα της «φορολογικής στοργής», άρχισε να τίθεται υπό αμφισβήτηση. Το τελικό ποσό της φοροαπαλλαγής που πρόσφερε η Κύπρος στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, παραμένει άγνωστο. Υπεθυμίζουμε, πάντως, πως ο Γάλλος ηθοποιός -όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Γαλλία- κατέληξε στη Ρωσία ύστερα από συνεννόηση με τον Ρώσο πρόεδρο για…

Ο πόλεμος των συστημάτων

Εικόνα
Η ειρηνική συνύπαρξη του φιλελευθερισμού με τον μερκαντιλισμό, με τον κρατικό καπιταλισμό καλύτερα, φαίνεται πως πλησιάζει στο τέλος της - ενώ οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, όπως επίσης οι συναλλαγματικές συρράξεις, ευρίσκονται προ των πυλών. Β. Βιλιάρδος
 "Εάν καταρρεύσει το ευρώ, η γερμανική επέλαση θα συνεχισθεί, με τη δημιουργία δορυφόρων (Ολλανδία, Αυστρία κλπ.), καθώς επίσης «οικονομικών ζωνών» - προτεκτοράτων δηλαδή ολοκληρωτικής επιρροής της Γερμανίας (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοκ), άμεσα εξαρτημένων από τη βιομηχανία της.

Εάν δεν καταρρεύσει το ευρώ, η Γερμανία θα αναδειχθεί στον αδιαφιλονίκητο ηγεμόνα της Ευρώπης - με την δουλική υποταγή όλων των «εταίρων» της, στις δικές της επιθυμίες και στα δικά της σχέδια.
Όπως έχει πει άλλωστε ο J. Adams, ο δεύτερος πρόεδρος των Η.Π.Α.: Υπάρχουν δύο δυνατότητες για να λεηλατήσεις και να υποδουλώσεις μία χώρα ή μία ήπειρο: Η πρώτη από αυτές είναι το ξίφος, τα όπλα. Η δεύτερη είναι η υπερχρέωση".
Ανάλυση
 Η γνωστή δ…

Δηλώσεις ΦΠΑ με καταβολή από 10 €

Εικόνα
Εξόφληση χωρίς προσαυξήσεις εντός 10ημέρου από την υποβολήΤο απλήρωτο ποσό της οφειλής θα επιβαρύνεται μόλις με 1% για κάθε μήνα μη καταβολής τουΟσοι αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα, θα αντιμετωπίζονται ως οφειλέτες ληξιπρόθεσμωνΚαταργείται η υποχρέωση προκαταβολής του 40% που λειτουργεί ως αντικίνητρο για την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Οφέλη αλλά και παγίδες για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες συνεπάγεται η νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τον τρόπο καταβολής του ΦΠΑ των χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων.
Η ρύθμιση προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις πληρώνοντας μόνο 10 ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο μεγαλύτερο ποσό επιθυμούν, ενώ για την εξόφληση του υπολοίπου -μη άμεσα καταβληθέντος- ποσού θα παρέχεται προθεσμία 10 ημερών, μετά την παρέλευση της οποίας όποιο ποσό παραμένει απλήρωτο θα επιβαρύνεται με προσαύξηση μόλις 1% για κάθε μήνα μη καταβολής του.
Το… crash test
Βάσει της…

Guardian: Τελευταία ευκαιρία της Γερμανίας να σώσει την ευρωζώνη

Εικόνα
Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πρέπει να προσπαθήσει πιο σκληρά. Η Γερμανία έχει να χάσει πολύ περισσότερα από κάθε άλλη χώρα, αν συμβεί μια κατάρρευση, σημειώνει δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.
"Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν κάνει αρκετά προκειμένου να πείσουν τις αγορές ότι η ευρωζώνη θα επιβιώσει, προς το παρόν. Πολλές όμως οικονομίες της ευρωζώνης παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση. Ορισμένες έχουν κάνει ηρωικές προσπάθειες με ορατά αποτελέσματα, αλλά με εξίσου ορατές τις δυσμενείς συνέπειες των προσπαθειών τους", αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.
«Μερικές από αυτές τις συνέπειες ήταν αναπόφευκτες, αλλά επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο εξαιτίας ανθρώπινου σφάλματος και ειδικότερα των σφαλμάτων της γερμανικής πλευράς», συμπληρώνει ο αρθρογράφος Τίμοθι Γκάρτον Ας.
 «Μπορώ να καταλάβω απόλυτα την οργισμένη αντίδραση των Γερμανών ψηφοφόρων από τους οποίους ζητήθηκε να προστρέξουν τους Ευρωπαίους εταίρους τους, οι οποίοι υπήρξαν λιγότερο πειθ…

Η ανατομία μιας αποσταθεροποίησης-Του Γιάνη Βαρουφάκη

Εικόνα
Το Eurogroup, με την πρόσφατη απόφασή του για την Κύπρο, απεδείχθη άλλη μια φορά όχι μόνο ανίκανο να δημιουργήσει αναχώματα στο διάβα της ευρωζωνικής Κρίσης, αλλά και ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να υπηρετεί τις αγριότερες των διαθέσεών της. Η ιδέα και μόνο ότι σκέφτηκαν να διαφυλάξουν τη σταθερότητα στην Ιταλία ή την Ισπανία, παραβιάζοντας σε μια άλλη ελλειμματική χώρα της Ευρωζώνης το συμβόλαιο κράτους-καταθετών (για δημόσια διασφάλιση των καταθέσεων έως τις 100 χιλιάδες ευρώ, ένα όριο που εισήχθη για να αποφευχθούν οι επιδρομές πανικόβλητων καταθετών στις τράπεζες) αποτελεί ύβρη απέναντι στον κοινό νου. Ακόμα κι αν την τελευταία στιγμή πάρουν πίσω την αρχική τους απόφαση, να κατασχέσουν μέρος ακόμα και των μικρών καταθέσεων, η ζημιά έχει γίνει. Καθώς η απόφαση αυτή θα «κυνηγά» την Ευρώπη και τους ηγέτες της για καιρό πολύ, αξίζει η ανατομία της.1. Τι επιλογές είχαν;
Η Κρίση της Ευρωζώνης αφορά ζεύγη κρατών και των τραπεζικών τους συστημάτων που, μετά από το Κραχ του 20…
* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *
*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *