Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαΐου 5, 2013

Φυτά που φωσφορίζουν στο σκοτάδι

Εικόνα
Δέντρα που φωσφορίζουν και που μια μέρα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις λάμπες φωτισμού στους δρόμους αναπτύσσουν τρείς ερευνητές από την Καλιφόρνια.
Η πρωτοβουλία τους ονομάζεται «Πρόγραμμα: φυτά που φωσφορίζουν» και συνίσταται στη μεταφορά φθοριζόντων γονιδίων, που συναντάμε για παράδειγμα στις πυγολαμπίδες, στα φυτά έτσι ώστε να λάμπουν στο σκοτάδι. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια μέρα η τεχνική τους θα μπορεί να εφαρμοστεί σε δέντρα, τα οποία θα αντικαταστήσουν τους συμβατικούς λαμπτήρες.
Τόσο οι πυγολαμπίδες όσο και τα σκουλήκια που φωσφορίζουν παράγουν τη λεγόμενη βιοφωταύγεια.
Η βιοφωταύγεια είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα έντομα παράγουν φως από το σώμα τους.
Το πρώτο βήμα της ερευνητικής ομάδας ήταν να αποσπάσει τη φθορίζουσα πρωτεΐνη «λουσιφεράση» από τα γονίδια πυγολαμπίδων ή βακτηρίων.
Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα λογισμικό που ονομάζεται «Μεταγλωτιστής Γονιδιώματος» ώστε τα φυτά να μπορούν να «διαβάσουν» τα γονίδια.
Τα γονίδια διοχ…

Εθνικιστής ή απλά πατριώτης;

Εικόνα
Μετά τις τελευταίες εκλογές ξέσπασε ένα κύμα αντιδράσεων περί εθνικισμού στην Ελλάδα και την είσοδο εθνικιστών στην Ελληνική Βουλή. Ως λαός της τελευταία στιγμής που είμαστε, είναι γνωστό ότι βλέπουμε το ,όποιο υπάρχον, πρόβλημα πάντα όταν είναι αρκετά αργά ή όταν μας χτυπάει την πόρτα της βόλεψής μας.
Με αυτό το κείμενο δεν θέλω να πάρω θέση για το αν καλώς ή κακώς μπήκαν στην Βουλή αυτά τα «εθνικιστικά στοιχεία» όπως χαρακτηρίζονται, ούτε να σας πείσω για την ορθότητα ή μη κάποιων απόψεων. Θέλω απλά να προσπαθήσω να κάνω έναν διαχωρισμό μεταξύ της έννοιας του εθνικιστή και αυτής του πατριώτη γιατί νομίζω ότι έχουμε μπερδέψει λίγο τις δυο ορολογίες.
Ας ξεκινήσουμε όμως, για να έχουμε ένα σημείο αναφοράς και να μην νομίζετε ότι σας λέω αερολογίες, με τους ορισμούς των δυο λέξεων. Σας τους παραθέτω ευθύς αμέσως. Στην αναζήτηση λοιπόν για τον ορισμό της λέξης πατριώτης βρήκα το παρακάτω κείμενο( το οποίο προέρχεται από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανε…

Η αβάστακτη γοητεία των ομολόγων. Του Γιάννη Βαρουφάκη

Εικόνα
Η Morgan Stanley προτείνει στους πελάτες της να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα και η Ελλάς γιορτάζει. Ανοήτως, δυστυχώς. 
Γιατί ανοήτως; Επειδή η συμβουλή της Morgan Stanley έχει λογική βάση μεν αλλά, παράλληλα, είναι καθ΄ όλα συμβατή με την πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βουλιάζει, εντείνοντας περισσότερο την κοινωνική καθίζηση. Να το πω διαφορετικά: Αν εργαζόμουν για τη Morgan Stanley, την ίδια συμβουλή θα έδινα στους πελάτες της (δηλαδή, να εντάξουν και κάποια ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, για τρεις ή τέσσερις μήνες). Κι αυτό παρά τις μελανές μου προβλέψεις τόσο για την ελληνική όσο και για την Ευρωζωνική, εν γένει, οικονομία.
Το εύλογο ερώτημα που θα μου θέσετε είναι το εξής: Η αυξημένη ζήτηση ομολόγων ενός κράτους, του οποίου τα ομόλογα μέχρι πρότινος δεν ήθελε κανείς, δεν σημαίνει και αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε αυτό το κράτος; Δεν σημαίνει ότι απομακρύνεται η περίπτωση κι άλλης πτώχευσης; Δυστυχέστατα στην περίπτωση της χώρας μας η αύξηση…

ΠΕΤΑΕΙ Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ; Πετάει αν πιστέψουμε την ιδιωτική εταιρεία, τον πρόεδρο της ΕΑΣ και τον δήμαρχο…

Εικόνα
Την Παρασκευή 26 Απρίλη, στο δημαρχείο Νάξου, παρακολουθήσαμε την κηδεία του νοσοκομείου με τις ευλογίες των δημοτικών αρχών και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Η εταιρεία INTERAMERICAN κλήθηκε από τους προαναφερθέντες να παρουσιάσει το ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης των μελών της ΕΑΣ, και όχι μόνο. Οι τεχνοκράτες της εταιρείας, παρά την ανικανότητά τους να απαντήσουν σε ουσιώδη ερωτήματα, μας τόνισαν το «κοινωνικό τους έργο», πατώντας στις ελλείψεις και την πλήρη απαξίωση του ΕΣΥ – που δεν ήρθαν από τον ουρανό αλλά κατόπιν κυβερνητικών επιλογών και δεσμεύσεων – καθώς με τις επιταγές της τρόικας ενεργοποιείται αυτόματα η εισβολή των ιδιωτών σε όλα τα πεδία των κοινωνικών αναγκών. Δίπλα τους καμάρωναν ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού που όταν πήραν το λόγο, με περισσό θράσος, εξέθεσαν τους «αγώνες» τους για να στελεχωθεί το νοσοκομείο – δηλαδή τη μία επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας από τη μεριά του δήμου και την «παραχώρηση» στο νοσοκομείο ενός ανειδίκευτου οδηγο…

* Kiki Dimulanette *

Εικόνα
Δεν είμαι ρατσιστής, απλώς μισώ όλους όσους έφυγαν από τη χώρα τους μόνο και μόνο για να αποφύγουν νατοϊκους ή αμερικανικούς βομβαρδισμούς, για να γλυτώσουν από ολοκληρωτικά καθεστώτα τα οποία αναγνωρίζονται και υποστηρίζονται από τα δικά μας, επειδή δεν άντεχαν να ζουν στην τριτοκοσμική εξαθλίωση, επειδή ήθελαν να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, επειδή δεν ήθελαν να είναι σκλάβοι. Α, και αυτούς που πιάνουν όλα τα παγκάκια. Ιδίως αυτούς. Και αναρωτιέμαι, δεν μπορούν να βάλουν ένα κουστουμάκι να περάσουν να πάρουν τη κοπέλα τους με τ' αμάξι να πάνε σε κανά μπαράκι; Πρέπει να ξημεροβραδιάζονται στα παγκάκια; Δεν μπορούν να πάνε -τώρα που ανοίγει και ο καιρός- σε καμιά πλαζ, να νοικιάσουν μια-δυο ξαπλώστρες και να απολαύσουν τα δροσιστικά μοχίτο τους; Τι στο διάλο, πρέπει να μπαστακώνονται στα παγκάκια της κυψέλης; Κι αν πεινάνε και δεν έχουν ψωμί να φάνε γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;

απο wonderjlawwall.blogspot.gr

Αφιερωμένο στο ταξίδι Σαμαρά στην Κίνα, το σημερινό doodle της Google

Εικόνα
του Νίκου Ζαχαριάδη Την τεράστια σημασία σε παγκόσμιο επίπεδο, που έχει το ταξίδι του Έλληνα Marco Polo των επενδύσεων, του Έλληνα Πρωθυπουργού δηλαδή, στην Κίνα, αναδεικνύει με το σημερινό σχέδιο του λογότυπού του ο διαδικτυακός κολοσσός
Μια γραφιστική σύνθεση με ελληνικά και κινέζικα στοιχεία, που προσπαθεί να αναδείξει τη συγγένεια και τους οικονομικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, θα συναντήσουν σήμερα εκατομμύρια χρήστες του internet που θα επισκεφτούν την πρώτη σελίδα της Google!
O μεγάλος επενδυτικός Τιμονιέρης Αντώνης Σαμαράς, σα νέος Μαο Τσε Τουνγκ, δείχνει προς το μέλλον ακτινοβολώντας επενδυτική αύρα, ενώ ο λαός κάτω από το γαλανόλευκο λογότυπο, είναι έτοιμος να τον ακολουθήσει έστω και για ανύπαρκτο, κατώτερο μισθό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πρώτη φορά που η Google αποφασίζει να αφιερώσει το λογότυπο της πρώτης σελίδας της σε επίσκεψη ξένου ηγέτη σε κάποια άλλη χώρα.
Έτσι, δίνει με την κίνηση αυτή, μια ηχηρή απάντηση σε όσους για δικούς τους λόγους, θέλη…

Σπίτι από φύκια στο Αμβούργο

Εικόνα
Μία καινοτόμα κατασκευαστική πρόταση παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής ΙΒΑ στο Αμβούργο. Ένα κτίριο με πρόσοψη καλυμμένη από φύκια, που χρησιμοποιούνται για εξοικονόμηση ενέργειας.
Η πρόσοψη του υβριδικού κτιρίου, που θα μπορούσε να λειτουργήσει για να στεγάσει κατοικίες ή γραφεία, αποτελείται από 129 γυάλινα τμήματα, τα οποία είναι γεμάτα με νερό και λειτουργούν ως ενυδρείο. Μέσα σε αυτά, τοποθετούνται τα πράσινα φύκια και το χρώμα του νερού μετατρέπεται σε βαθύ πράσινο. Ο Μάρτιν Κέρνερ, ο αρχιτέκτονας του πρωτότυπου αυτού κτιρίου από την κατασκευαστική εταιρεία SSC του Αμβούργου είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα της δουλειάς του.
Τα φύκια τοποθετούνται στην πρόσοψη του κτιρίου όταν είναι ακόμη πολύ μικρά. Για να ευδοκιμήσουν χρειάζονται διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό προέρχεται από εκπομπές αερίων που διοχετεύονται στο χώρο όπου αναπτύσσονται τα φύκια από το λεγόμενο «κέντρο ενέργειας», ένα δωμάτιο στο ισόγειο του πενταώροφου κτιρίου.
Παράλληλα χρειάζονται …

Η σκουριασμένη αιχμή - του Χρήστου Χωμενίδη

Εικόνα
Με το που εμφανίστηκε στη στροφή του δρόμου η φιλαρμονική και η χορωδία οι οποίες προηγούνταν του Επιταφίου, εκατοντάδες χέρια υψώθηκαν. Δεν κρατούσαν κεριά αλλά κινητά τηλέφωνα και ψηφιακές κάμερες. Ανήκαν σε ανθρώπους που δεν είχαν έρθει για να ακολουθήσουν, μα για να παρακολουθήσουν απλώς την πομπή. Που δεν βρίσκονταν εκεί για να ζήσουν, αλλά για να βιντεοσκοπήσουν τα Πάθη του Χριστού. Σε ανθρώπους οι οποίοι αγνοούσαν τα τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής και αντιμετώπιζαν τη Λαμπρή σαν μια λαμπρή απλώς ευκαιρία προκειμένου να σκάσουν βαρελότα και να κρατσανίσουν την πέτσα του αρνιού. Και στη συνέχεια να αναρτήσουν στο διαδίκτυο στιγμιότυπα από τις πασχαλινές τους ημέρες. Υπερβάλλω; Αρκεί να ακούγατε τους μεταξύ τους ανελλήνιστους διαλόγους και θα διαπιστώνατε πως κάθε άλλο… Η αιχμή του δόρατος -πιστεύω ακράδαντα- μιας κοινωνίας είναι η παιδεία της. Όχι αναγκαστικά το ποσοστό των πτυχιούχων, ο αριθμός των μελών των επιστημονικών σωματείων ή οι ξεχωριστές διάνοιες που δια…

Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση λόγω κρίσης στο ΠΑΣΟΚ; -Του Γιώργου Δελαστίκ

Του Γιώργου Δελαστίκ*
Χωρίς κανένα περιεχόμενο είναι οι συζητήσεις που άρχισαν με αφορμή τη βίαιη σύγκρουση του νυν και του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τα χαώδη οικονομικά ελλείμματα του κόμματος και εστιάζονται στο αν απειλείται κατάρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη σε περίπτωση που οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες διασπάσεις.
Στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλληλοσφαγούν σε βαθμό πολιτικού κανιβαλισμού, από την κυβέρνηση όμως αποκλείεται να φύγουν! Μέσω των πορισμάτων του οικονομικού ελέγχου ο Βαγγέλης Βενιζέλος θέλει να εξουδετερώσει τους πολιτικούς του εσωκομματικούς αντιπάλους και να κρατάει στο χέρι τον Γιώργο Παπανδρέου και στελέχη που συνδέθηκαν κατά το παρελθόν με αυτόν ώστε να μην τολμούν να κινηθούν εναντίον του πολιτικά. Με τον τρόπο αυτό ο εν ενεργεία πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να παραμείνει κυβερνητικός εταίρος, όχι να φύγει. Τρελός είναι να φύγει; Θα έπρεπε να διακατέχεται από τάσεις πολιτικής αυτοκτονίας για να κάνει κάτι τέ…

Η δική μας Ανάσταση -Του Γιώργου Ρούση

Εικόνα
Για να επιτευχθεί η δική μας Ανάσταση, ως συλλογική ανατροπή- απελευθέρωση, του ίδιου του λαού εν ζωή, είναι αναγκαίο να υπερβούμε τη δύναμη της συνήθειας και τη συνεπαγόμενη εθελοδουλία, σε θεούς αλλά και σε άλλους ανθρώπους. 
Θυμίζω ενδεικτικά ότι αυτές οι βαθύτατα συντηρητικές δυνάμεις έχουν αναδειχτεί με τον πιο γλαφυρό τρόπο από την εποχή του Πλάτωνα μέχρι σήμερα από σημαντικούς στοχαστές. Ο Πλάτωνας στην παραβολή του σπηλαίου των δεσμωτών αναφέρεται στην τρομερή δυσκολία που θα συναντήσουν όσοι δουν την πραγματικότητα ως έχει, για να πείσουν εκείνους οι οποίοι έχουν εθιστεί να βλέπουν τα είδωλα της.
Διαπρεπείς ιστορικοί μας επισημαίνουν ότι οι εξεγέρσεις του Σπάρτακου δε στόχευαν στην κατάργηση του δουλοκτητικού συστήματος γενικά, αλλά στο να πάψουν να είναι δούλοι οι ίδιοι οι εξεγερμένοι.
Ο Λα Μποεσί το 16 αιώνα αναφέρεται στην εθελοδουλία και στον «απεριόριστο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι όχι μόνον υπακούουν αλλά υπηρετούν, όχι μόνον κυβερνώνται άλλα τυράννιονται ».
Ο Ντ…
* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *
*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *