Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιουνίου 2, 2013

Το μη χείρον βέλτιστον

Εικόνα

Ο νέος Χωροταξικός Σχεδιασμός Τουρισμού σε δημόσια διαβούλευση

Εικόνα
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το πρωί της Παρασκευής η υπουργική απόφαση για το νέο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό και την αλληλένδετη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί στις 22 Ιουλίου.
«Θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και την αλληλένδετη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η προσαρμογή του Χωροταξικού Σχεδιασμού στις νέες προκλήσεις και πολιτικές, για τη βελτίωση της απόδοσης στον κλάδο του τουρισμού και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στο πλαίσιο της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, είναι βασική μας προτεραιότητα.
Στοχεύουμε στην προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τη διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου κανόνων. Καλούμε τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους πολίτες …

ΤΟΤΕ... ΚΑΙ ...ΤΩΡΑ - απο την Λουίζα Ζουγρή

Εικόνα
Κλείνω τα μάτια μου και προσπαθώ να μεταφερθώ νοερά σε μία άγνωστη για μένα περίοδο της μουσικής στην δεκαετία του '50, τότε που η έκρηξη του ροκ εντ ρολ με το Rock Around The Clock του Bill Haley και την λίγο αργότερα εμφάνιση του Elvis υποτίθεται ότι άλλαξαν τα πάντα.
Σχεδόν 60 χρόνια μετά με μια ψυχρή αξιολόγηση τολμώ να πω ότι στην ουσία δεν άλλαξε πραγματικά τίποτα, απλά η ακτινοβολία του Elvis και η διορατικότητα του μάνατζέρ του κατάφεραν να αξιοποιήσουν αυτό που έχτιζαν στο περιθώριο δεκάδες μαύροι καλλιτέχνες από την δεκαετία του '40 και αν έχετε αντίρρηση δείτε αυτό που είχαμε παρουσιάσει πριν μερικούς μήνες και δεν είναι βέβαια μυστικό. 10 'ROCK 'N' ROLL ΠΡΙΝ ΤΟ 1950! Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν σήμερα με τη σύγχρονη χορευτική μουσική οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που όμως αγνοούν την μουσική πραγματικότητα και πάντα περιμένουν τον μεσσία που θα παρουσιάσει ένα νέο είδος μουσικής που δεν θα έχει καμμία σχέση με το παρελθόν, αυτό βέβαια δεν έχει συ…

Το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου,η αίτηση πτώχευσης της ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. και ο Παναθηναϊκος - του Γιωργου Φλωρα

Εικόνα
Στις 29/5/2013 επρόκειτο να δικαστεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση πτώχευσης της ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. που κατέθεσε η εκδοτική εταιρεία NEW LITERA Α.Ε., εκδότης ξενόγλωσσων βιβλίων (διάδοχος της Ι. Μπουκουβάλας Α.Ε.). Το δικαστήριο ανεβλήθη, λόγω ωραρίου, για τις 8/1/2014. Την αίτηση κατέθεσε η εκδοτική εταιρεία NEW LITERA Α.Ε. - Μπουκουβάλας διότι, όπως ισχυρίζεται, η ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. της οφείλει ποσό 563.243€ από αγορές ξενόγλωσσων βιβλίων. Η εκδοτική εταιρεία Μπουκουβάλας είχε επί σειρά ετών αποκλειστικότητα στην ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. και τιμωρήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τους παράνομους όρους που είχε στις συμβάσεις με αυτήν. Πρόσφατα σε ποινικό δικαστήριο για τα παράνομα συμβόλαια οι νόμιμοι εκπρόσωποι της εκδοτικής εταιρείας Μπουκουβάλας αθωώθηκαν από τις ποινικές ευθύνες. Το παράξενο στο συγκεκριμένο ποινικό δικαστήριο είναι ότι παρουσιάστηκαν από την εκδοτική Μπουκουβάλας δύο διαφορετικά συμβόλαια ανάμεσα στην ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. και σε αυτήν για την αποκλειστική συμφωνία …

ΠΡΟΣ ΟΠΟΙΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ-ΚΛΙΜΑΚΑ, Κ.ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εικόνα
Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, μετά από μια πορεία 30 ετών, βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε ένα κρίσιμο σημείο και απειλείται τόσο η συνέχισή της όσο και η λειτουργία των δομών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκειά της. Δυστυχώς, παρά το σημαντικό έργο που έχει αναδειχθεί, ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά τα εμπόδια και οι δυσλειτουργίες του συστήματος, τα οποία οδήγησαν σε πισωγυρίσματα ή, ακόμα, στην αμφισβήτηση και την ακύρωση στην πράξη των προσπαθειών για μετάβαση από την ιδρυματική περίθαλψη στην κοινοτική φροντίδα. Επιπλέον, η ασταθής, αποσπασματική και ευκαιριακή πολιτική για την ψυχική υγεία που εφαρμόζεται, έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στην οργάνωση και το σχεδιασμό των παρεχομένων υπηρεσιών, με συνέπεια όλοι οι εμπλεκόμενοι (ειδικοί, πάσχοντες, οικογένειες) να βρίσκονται “χαμένοι” μέσα σε ένα κατακερματισμένο σύστημα ψυχικής υγείας.  Η ιδιαιτερότητα που υπήρχε στην Ελλάδα είναιότι ένα σημαντικό μέρος (περίπου το 35%) της Ψυχιατρικής Με…

Από την εθνική ορθότητα στην εθνική τρομοκρατία, της Μαρίας Ρεπούση

Εικόνα
Ηταν το 2006-2007 που η υπόθεση του βιβλίου της 6ης Δημοτικού βρισκόταν στο απόγειο της δημοτικότητας. Ενα από τα βασικά επιχειρήματα για την απόσυρση του βιβλίου ήταν τότε ότι οι ιστορικές απόψεις που το συγκεκριμένο βιβλίο εξέφραζε ήταν μειοψηφικές στην ελληνική κοινωνία, ανήκαν μόνο σε ένα μικρό κύκλο διανοουμένων που έτυχε να είναι πανεπιστημιακοί ιστορικοί αλλά δεν ήταν σωστό η άποψή τους να διδάσκεται στα σχολεία. Μας πήραν τα πανεπιστήμια έγραφαν τότε, δεν θα μας πάρουν και τα σχολεία. Η κυρία Ρεπούση, πάντα με το κυρία βεβαίως βεβαίως, δικαιούται να έχει όποιες απόψεις θέλει, δεν μπορεί όμως να γράφει τα βιβλία ιστορίας που διδάσκονται στα σχολεία μας. Μάλιστα. Το περιβόητο βιβλίο ιστορίας με τη βοήθεια του ατυχούς «συνωστίζονται» αποσύρθηκε τελικά από τα σχολεία και οι σχολικές τάξεις επέστρεψαν στο καθεστώς εθνικής ορθότητας στο οποίο οφείλουν να λειτουργούν τα σχολεία της χώρας.
Πέρασαν από τότε κάποια χρόνια. Χρόνια δύσκολα για τον κόσμο και την Ελλάδα. Χρειάσ…

Η είσοδος στο τηλεοπτικό παιχνίδι του Νίκου Χατζηνικολάου και το ρήγμα στο μπλοκ της διαπλοκής.- της Αγγέλας Νταρζάνου

Εικόνα
Σε κινητικότητα ο τηλεοπτικός χάρτης, μετά την απόφαση Βαρδινογιάννη να δώσει πολιτικό προφίλ στο Star και να χτυπήσει στα ίσα τους συνεταίρους του στο Mega. Η είσοδος στο τηλεοπτικό παιχνίδι του Νίκου Χατζηνικολάου, βαρέος όπλου στον τομέα της ενημέρωσης, από τη συχνότητα του Star, ανατρέπει τις ισορροπίες χρόνων και αναδεικνύει τις συγκρούσεις μεταξύ των βαρώνων της διαπλοκής, που διεκδικούν ο καθένας για τον εαυτό του κομμάτι της χώρας που εκποιείται έναντι πινακίου φακής από την τρικομματική κυβέρνηση.
Ο ανταγωνισμός των δελτίων ειδήσεων ανάμεσα στο Mega και τον Χατζηνικολάου επιστρέφει δριμύς μετά από χρόνια κυριαρχίας του Mega και υπόσχεται μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική σαιζόν από τον Σεπτέμβριο στην περίπτωση βέβαια που το Star επιλέξει να «παίξει» έξυπνα. Διότι μπορεί οι διαρροές να θέλουν τον Χατζηνικολάου ως «σχολιαστή» στο δελτίο του Star, με παρουσιάστρια τη Μάρα Ζαχαρέα, για πόσο διάστημα όμως μπορεί να παραμείνει εκτός τού κατ' εξοχήν πεδίου του ο Ν. …

Η υποχθόνια γοητεία των συλλογικών τύψεων - ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Εικόνα
Όπως και την περίοδο της Μεγάλης Πανώλης, έτσι και τώρα, την περίοδο της κρίσης, οι συλλογικές τύψεις υπονομεύουν την αλήθεια." Σε πρόσφατη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση, οι Ευρωπαίοι πολίτες ερωτήθηκαν αν, κατά τη γνώμη τους, για την κρίση του 2008 ευθύνεται το ότι ο μέσος Ευρωπαίος κατανάλωνε περισσότερα απ' όσα παρήγαγε (το «μαζί τα φάγαμε» του κ. Πάγκαλου σε πανευρωπαϊκή έκδοση).
Κατόπιν ερωτήθηκαν αν πιστεύουν ότι η επιβαλλόμενη λιτότητα ευθύνεται για την ύφεση που πλήττει σήμερα, πέντε χρόνια μετά το 2008, την ευρωπαϊκή οικονομία. Τέλος, τους ζητήθηκε να επιλέξουν μεταξύ συνέχισης της λιτότητας ή μιας πολιτικής αυξημένων δημόσιων δαπανών. Και στα τρία ερωτήματα, στην πλειονότητά τους οι Ευρωπαίοι απάντησαν θετικά. Με άλλα λόγια, η «κοινή γνώμη» της Ευρώπης κρίνει (α) ότι για την κρίση φταίγαμε λίγο-πολύ όλοι, (β) ότι η επιβαλλόμενη λιτότητα βαθαίνει την κρίση και μεγεθύνει το κοινωνικό κόστος και, τέλος, (γ) ότι χρειαζόμαστε κι άλλη τέτοια «καθαρτική» τιμωρία. …

Σαν σήμερα - Το πράσινο... έπος του Γουέμπλεϊ!

Εικόνα
Σαν σήμερα, πριν από 42 χρόνια, στις 2 Ιουνίου του 1971 ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Αγιαξ στον τελικό Κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης στο Γουέμπλεϊ.
2 Ιουνίου 1971... 2 Ιουνίου 2013. Πέρασαν ακριβώς 42 χρόνια από την μεγαλύτερη επιτυχία ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας σε συλλογικό επίπεδο. Ο Παναθηναϊκός του μεγάλου Φέρεντς Πούσκας και των Ελλήνων παλικαράδων του (όντας αμιγώς ελληνική ομάδα, δίχως κανένα ξένο στη σύνθεσή του) που τον αποτελούσαν έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο ναό του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, το θρυλικό Γουέμπλεϊ, όπου γνώρισε την ήττα με 2-0 από την κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα της δεκαετίας του '70, τον τεράστιο Αγιαξ του αξεπέραστου Γιόχαν Κρόιφ.
Ο Μπόμπεκ, ο Πετρόπουλος και ο Πούσκας

Η πράσινη "αρμάδα" που έφτασε στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού Εβερεστ άρχισε να διαμορφώνεται από τον αναμορφωτή του Παναθηναϊκού Στέφαν Μπόμπεκ και τον διάδοχό του, Λάκη Πετρόπουλο. Στις 2 Ιουνίου 1970, ο Φέρεντς Πούσκας διαδέχτηκε τ…

Από σήμερα σε ισχύ ο νέος νόμος για τη δωρεά οργάνων

Εικόνα
Από σήμερα 1η Ιουνίου, τίθεται σε ισχύ ο νόμος που προβλέπει αφαίρεση οργάνων από αποβιώσαντες δότες και είχε προκαλέσει την αντίδραση της εκκλησίας.
Ουσιαστικά, σε περίπτωση που ο αποθανών δεν είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να γίνει δότης, θα μπορεί να γίνει αφαίρεση οργάνων.
Σε καμία περίπτωση, όμως, όπως έχει διευκρινίσει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, δεν λαμβάνονται μοσχεύματα από αποβιώσαντα δότη, χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς του ή ενάντια στην αρνητική του δήλωση.
Συγκεκριμένα  ο νόμος προβλέπει ότι «η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».
Σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται ότι:
-Αν ο πολίτης, που είχε προβεί σε αρνητική δήλωση, αποβιώσει και είναι ιατρικά σε θέση να δωρίζει τα όργανά του, δεν θα πραγματοποιείται λήψη οργάνων.
-Η λήψη οργάνων θα επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που ο πολίτης δεν είχε κάνει αρνητική δήλωση…
* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *
*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *