Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλο τον κόσμο!

perierga.gr - Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλο τον κόσμο!

Παρά τις ολοένα αυξανόμενες ομοιότητες που παρουσιάζουν οι τρόποι με τους οποίους διάφορες χώρες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, με δέντρα, Άγιους Βασίληδες, γλυκά και κάλαντα, πάντα υπάρχουν μικρές διαφορές στην απόλαυση των Χριστουγέννων ανά τον κόσμο. Και αυτές έχουν να κάνουν ως επί το πλείστον με τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, την κουλτούρα και τις δευσειδαιμονίες κάθε λαού. Δείτε λοιπόν στη συνέχεια πώς τα Χριστούγεννα γιορτάζονται ανά τον κόσμο… 
1. Στην Ιταλία, η περίοδος των Χριστουγέννων διαρκεί από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου που είναι και η μέρα των Θεοφανείων. Στις 25 Δεκεμβρίου μετά το παραδοσιακό γεύμα, τα παιδιά απαγγέλουν ποιήματα και ανταμείβονται χρηματικά. Κατά την Ιταλική παράδοση, παραμονή Θεοφανείων η καλή μάγισσα Μπεφάνα, πετάει πάνω από τα σπίτια με την μαγική της σκούπα και αφήνει χριστουγεννιάτικα δώρα στα «καλά» παιδιά, ενώ αντίθετα στα «άτακτα» αφήνει ένα σακί με κάρβουνο. 
2. Στη Γερμανία, είναι ιδιαίτερα σημαντική η περίοδος των Χριστουγέννων. Οι Γερμανοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο στόλισμα του σπιτιού με πολύχρωμα φωτάκια και χριστουγεννιάτικες φιγούρες, ενώ συνηθίζουν να στολίζουν στο εξωτερικό του σπιτιού φυσικό έλατο. Ένα από τα κύρια έθιμά τους, είναι το λεγόμενο “Adventskranz”. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό τοποθετούν ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Και κάθε Κυριακή που τελειώνει η εβδομάδα, ανάβουν και το αντίστοιχο κερί. Έτσι υπολογίζουν αντίστροφα τις μέρες που απομένουν για τον ερχομό του νέου έτους. 
3. Στη Γαλλία, η παραμονή των Χριστουγέννων είναι εργάσιμη ημέρα. Ο Pere Noel, ο δικός τους δηλαδή Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του, το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου. Ιδιαίτερη βαρύτητα οι Γάλλοι, δίνουν στο εορταστικό τραπέζι τόσο των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς, το οποίο και γεμίζουν με διάφορα φαγητά και γλυκά. Τα αλεξανδρινά λουλούδια, τα αποκαλούν «αστέρια των Χριστουγέννων» και τα επιλέγουν τόσο για να στολίσουν το σπίτι τους, όσο

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Κρίση και σεξισμός στα media. Που μας οδηγεί η κουλτούρα της μοντελοβίζιτας;

 Κάποτε, στους κύκλους της Αριστεράς έλεγαν μια φράση.. πώς η θέση που επιφυλάσσει στην γυναίκα μια κοινωνία, δείχνει και το επίπεδό της. Σοφή φράση! Σήμερα στο ζενίθ της κρίσης, το φτηνιάρικο, εξευτελιστικό και σεξιστικό θέαμα βάζει την σφραγίδα του στον ξεπεσμό των media, ακυρώνοντας κάθε έννοια πολιτισμού και παιδείας. H βία του σεξισμού λοιπόν, είναι ένας σαφής δείκτης της τριτοκοσμικής μας πλέμπας και είναι ενδεικτικό το πόσο η έλλειψη παιδείας και κουλτούρας οδηγεί την νεολαία σήμερα στον λαϊκισμό και κυρίως στην βία....
  Στην έρευνα που ακολουθεί, προσπαθούμε να δούμε πως έχει η κατάσταση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε σχέση με τον σεξισμό, ειδικότερα στα media, στην διαφήμιση, αναψηλαφώντας και την φοβερή εποχή Κωστόπουλου όπου

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Αφιέρωμα: Καθαρίστε το σπίτι σας ΜΟΝΟ με φυσικά καθαριστικά

Έπειτα από τη δημοσίευση πολλών άρθρων για το πως μπορούμε να απαλλαγούμε από τα χημικά καθαριστικά τα οποία επιβαρύνουν την υγεία μας αλλά και τον πλανήτη μας, συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες σε ένα και μοναδικό άρθρο. Εάν  γνωρίζετε κι άλλες δοκιμασμένες, αποτελεσματικές συνταγές καθαριστικών, σας παρακαλούμε να τις γράψετε κάτω από το άρθρο ώστε να προστεθούν στη συνέχεια… 
Inux Ηλεκτρικές Συσκευές
Για να καθαρίσουμε τις inox οικιακές μας συσκευές, αρκεί να διαλύσουμε σε λίγο χλιαρό νερό υγρό απορρυπαντικό και λίγη σόδα και να περάσουμε με αυτό τις inox επιφάνειες. Αφού καθαρίσουν οι λεκέδες, μπορούμε να περάσουμε τις επιφάνειες για να γυαλίσουν και να διατηρήσουν την λάμψη τους για πολύ καιρό, με λίγο baby oil σε ένα μαλακό πανί. 
Για το καθιστικό
ΞΥΛΙΝΑ ΕΠΙΠΛΑ
• Φτιάξτε ένα διάλυμα από ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και μία κουταλιά λεμόνι και καθαρίστε τα έπιπλα. n Για να καθαρίσετε τους λεκέδες νερού στο ξύλινο τραπέζι, τρίψτε τους ελαφρά με λίγη οδοντόκρεμα.

TΖΑΚΙ
• Για να διώξετε τις μυρωδιές του τζακιού, ρίξτε μαγειρική σόδα σε ένα ρηχό σκεύος, βάλτε το μέσα στην εστία και αφήστε το όλη τη νύχτα.
• Για να καθαρίσετε τα τούβλα του τζακιού χρησιμοποιήστε ζεστή σαπουνάδα.

ΧΑΛΙ
• Tο χαλί κοντά στο τζάκι μπορεί να έχει λεκέδες από κάρβουνο. Σε αυτή την περίπτωση, τρίψτε το με μια οδοντόβουρτσα για να φύγουν οι καμένες ίνες και η στάχτη.
• Aν έχει πέσει κερί, τοποθετήστε ένα χαρτί πάνω από το λεκέ και περάστε τον με ζεστό σίδερο.
• Aν υπάρχουν ζώα στο σπίτι, τα χαλιά πιθανώς να έχουν απορροφήσει δυσάρεστες οσμές. Bάλτε ανθρακική σόδα και αφήστε τη για αρκετές ώρες ή και όλη τη νύχτα. Tο πρωί περάστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.

Πασπαλίζουμε με μαγειρική σόδα το χαλί και αφήνουμε όλο το βράδυ. Το πρωί καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα. Μετά περνάμε το χαλί με ξύδι (μαλακή

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ


Ηλεκτρικές συσκευές αποσύρονται από την αγορά ως επικίνδυνες. Κρέας, γάλα και άλλα είδη της διατροφικής αλυσίδας εισάγονται από γειτονικές και άλλες χώρες και πωλούνται ως ελληνικά. Το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και η βενζίνη φτάνουν στον καταναλωτή νοθευμένα με δυσάρεστες επιπτώσεις για την συντήρηση του Ι.Χ μας, το περιβάλλον αλλά και την τσέπη μας. 
 Εμείς με τη βοήθεια όλων των αρμόδιων φορέων ετοιμάσαμε ένα χρήσιμο οδηγό για να γίνουμε από ανυποψίαστοι, έξυπνοι καταναλωτές. 
Για το ρεπορτάζ που ακολουθεί μας βοήθησαν: η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείο Ανάπτυξης, η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ΚΕ.Π.ΚΑ, η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Ε.ΚΑΤ.Ο, ο λέκτορας στο τμήμα Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων) κ. Γιώργος Μπόσκου όπως και το ευρωπαϊκό γραφείο καταναλωτή στις Βρυξέλλες.
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου…Πιστεύετε ότι φεύγοντας από το κατάστημα δεν πρόκειται να βρείτε το δίκο σας; Κάνετε λάθος!
Τι να κάνετε
Ασφαλώς και μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου έχετε το δικαίωμα να αναγνωρισθεί το τυχόν λάθος, είτε είναι δικό σας είτε του πωλητή. Το δικαίωμα της υπαναχώρησης δηλαδή είναι απολύτως κατοχυρωμένο –για οποιοδήποτε είδος, όπως ρούχα, εισιτήρια, συνδρομές κ.λπ. Αν
αρνούνται να σας επιστρέψουν τα χρήματά σας, επικοινωνήστε με το 1520 ή με καταναλωτική οργάνωση. Με ένα τηλεφώνημά τους θα γίνει ο «φιλικός διακανονισμός» όπως λέγεται και η υπόθεσή σας θα λήξει.
«Δεν είχε γραπτή εγγύηση» Που να τρέχω τώρα, δεν πρόκειται να βρω το δίκιο μου αφού το προϊόν που αγόρασα δεν είχε εγγύηση.
Τι να κάνετε:
Ο νόμος όμως ορίζει ότι όποιος εμπορεύεται οτιδήποτε (π.χ. ένα κουλούρι στο δρόμο), ακόμα και χωρίς να εκδίδει απόδειξη, αναλαμβάνει εκ προοιμίου και την ευθύνη για την καλή ποιότητά του. Δεν χρειάζεται δηλαδή ένα προϊόν να φέρει γραπτή εγγύηση ή να αποτελεί «μεγάλη αγορά», γιατί ο νόμος προκαταβολικά ορίζει ότι οποιαδήποτε αγοραπωλησία π.χ.ακόμη κι ένα στιλό του μισού ευρώ, συνοδεύεται από σιωπηρή εγγύηση του πωλητή. Αυτό μάλιστα ίσως αποτελέσει σύντομα με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και ειδικό μάθημα στα σχολεία

Απόδειξη πάντα!
Ζητάτε απόδειξη και για τις πιο «αστείες» αγορές σας. Ένας καταναλωτής αγόρασε φυσικό χυμό από κυλικείο σούπερ μάρκετ. Ξαφνικά είδε να επιπλέουν ζωύφια. Το επέστρεψε αμέσως και ο υπεύθυνος ανασήκωσε αδιάφορα τους ώμους «Ξέρω εγώ από πού πήρατε το χυμό;»

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...