Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τα εργασιακά

Παράταση μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας δόθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων της τρόικας για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων στα εργασιακά και τις επικουρικές συντάξεις.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η σημερινή τρίωρη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το επταμελές κλιμάκιο της τρόικας, έγινε σε καλό κλίμα και συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Όπως διευκρίνισαν οι εκπρόσωποι της τρόικας η συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας δεν θεωρείται ως χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου, τον οποίο, όπως διαβεβαίωσαν, σέβονται απολύτως.
Τα χρονικά περιθώρια, πάντως, στενεύουν αφού είναι γνωστό, ότι μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να κλείσουν όλα τα θέματα που θεωρούνται ως προαπαιτούμενα για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρευρίσκοντο, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Αννα Στρατινάκη και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν λεπτομέρειες για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου και επανέφεραν όλα τα θέματα που έχουν θέσει κατά καιρούς, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις κατώτερες αμοιβές και του 13ου και 14ου μισθού. Μεταξύ άλλων επανέλαβαν ότι θεωρούν τη μείωση του μισθολογικού κόστους προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Από την πλευρά του υπουργείου, επισημάνθηκε πως μια οριζόντια μείωση των αμοιβών θα αυξήσει την ύφεση και θα μειώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, με δεδομένο ότι οι αμοιβές των εργαζομένων, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί μεσοσταθμικά μειώσεις της τάξης του 12%. Σημείωσαν μάλιστα, πως ήδη υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες που παρέχονται στους εργοδότες για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και επικαλέστηκαν τα πρόσφατα στοιχεία του ΣΕΠΕ που αποδεικνύουν αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων που συμφωνούνται, με βάση το άρθρο 37, καθώς και των ευέλικτων μορφών εργασίας.
Σχολιάζοντας τα σενάρια για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός έχει την εκπεφρασμένη άποψη των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι, μετά από προσεκτική ανάλυση, κατέληξαν ότι η εξαφάνιση του 13ου και του 14ου μισθού έχει πολλά πλην».
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν και το θέμα των εργασιακών σχέσεων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, όχι ως προς το ύψος των αμοιβών, αλλά ως προς κανονισμούς, όρους και σχέσεις εργασίας, όπως η αρχαιότητα, οι μετακινήσεις και οι μεταθέσεις, που πάντως αποτελούν όρους των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκε επίσης το σχέδιο του υπουργείου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται για τη μείωση κατά 10%, η οποία θα παραχωρηθεί σε εργοδότες εφόσον καταβάλλουν μισθούς και εισφορές μέσω του τραπεζικού συστήματος και είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών. Η τρόικα δέχθηκε ότι το μέτρο μπορεί να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και στη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.
Για το θέμα των επικουρικών συντάξεων, το υπουργείο Εργασίας διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμο να νομοθετήσει, με βάση τις υπάρχουσες μελέτες, εφόσον όμως υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το σχέδιο ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων, το οποίο θεωρούν σημαντική παρέμβαση, επανέλαβαν, ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμίσεις στη επικουρική ασφάλιση έχουν συμφωνηθεί και αποτελούν δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
NAFTEMPORIKI.GR

Σχόλια

* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ερασιτεχνικό ψάρεμα -Τί προβλέπει ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία και το υποβρύχιο ψάρεμα.

Η οικολογική καταστροφή και το μαύρο χρήμα από την πώληση ψαριών ερασιτεχνών αλιέων

Επικίνδυνα ψάρια εισβάλλουν στο Αιγαίο Σε μερικές δεκαετίες θα αναγνωρίζουμε τη Μεσόγειο όπως την ξέρουμε σήμερα;

*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *