Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη βία και τα στημένα

 Ψηφίστηκε την Τετάρτη το αθλητικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας, του ντόπινγκ και των προσυνεννοημένων αγώνων. Το σύνολο των διατάξεων πέρασε κατά πλειοψηφία, εκτός από το άρθρο 5 το οποίο αφορά στην οργανωμένη μετακίνηση των
οπαδών και στην αναβολή αγώνων για λόγους δημόσιας τάξης, το οποίο ψήφισαν όλα τα κόμματα.
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε επίσης το άρθρο 19 με το οποίο καθορίζονται οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και το οποίο αποτέλεσε αιτία όξυνσης των σχέσεων της ΕΠΟ με την αθλητική ηγεσία και κίνδυνο παρέμβασης της FIFA στα εσωτερικά του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Παρά την πίεση που ασκήθηκε από βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος αρνήθηκε να μεταφέρει τις αρμοδιότητες της ΕΕΑ στις Πειθαρχικές Επιτροπές της ΕΠΟ, με το σκεπτικό ότι στο Πειθαρχικό Δίκαιο της Ομοσπονδίας δεν έχουν προβλεφθεί ανάλογες αυστηρές τιμωρίες.
«Τι φαγούρα είναι αυτή με το άρθρο 19; Το άρθρο 19 λέει ότι η Πολιτεία διατηρεί το δικαίωμα να ελέγχει αν οι ιδιοκτήτες των ομάδων είναι παράνομοι, εάν κλέβουν φόρους, εάν κλέβουν τις εισφορές προς το ΙΚΑ. Θέλετε να μου πείτε να σταματήσει η Πολιτεία να ελέγχει τους φοροφυγάδες και μάλιστα την ώρα της οικονομικής κρίσης; Η Πολιτεία αντίθετα θα έπρεπε να δυναμώσει τα εργαλεία της απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που αγοράζουν τις ομάδες, να προστατεύει το ποδόσφαιρο από τέτοιου είδους αλήτες. Δεν μπορούν να έρχονται εδώ εισηγήσεις που να λένε ότι η Πολιτεία πρέπει να έχει λιγότερα εργαλεία για να κάνει τη δουλειά της. Εάν έρθει οποιαδήποτε FIFA και πει αποκλείουμε τις ελληνικές ομάδες, θα ήθελα να γυρίσουν και να πουν στον ελληνικό λαό γιατί το έκαναν. Θα ήθελα να είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Η Πολιτεία θα συνεχίσει να ελέγχει ποιος αγοράζει τις ομάδες. Εάν η ΕΠΟ βάλει τιμωρίες στο δικό της Δίκαιο για αυτού τους είδους τις παραβάσεις και είναι το ίδιο αυστηρές, τότε ευχαρίστως να δώσουμε στην ΕΠΟ τη δικαιοδοσία να τις βάζει. Μέχρι τότε μην μου ζητάτε να μειώσει η Πολιτεία τα εργαλεία ελέγχου που διαθέτει», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού στη δευτερολογία του.
Ο νέος αθλητικός νόμος μεταξύ των άλλων προβλέπει την ίδρυση λεσχών φίλων αθλητικών σωματείων, αναθέτοντας στις ΠΑΕ τη συνολική ευθύνη της λειτουργία τους. Παράλληλα ορισμένα από τα αδικήματα που διαπράττονται στα γήπεδα μπορούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις να μετατρέπονται σε ιδιώνυμα.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...