Σάββατο 14 Απριλίου 2012

SOS -Τί γίνεται με τις πατάτες Νάξου;

S.O.S.
Συνέλληνες, το θέμα είναι ίσως από τα σοβαρότερα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τώρα και στο εξής, πχ να φανταστείτε ότι τις πατάτες Νάξου τις έχει κατοχυρώσει Ολλανδική εταιρεία, οπότε για να σπείρει κάποιος πατάτες Νάξου θα πρέπει να αγοράσει σπόρο από τους Ολλανδούς!!! Και τι άλλο θα δούμε..

Άφιξη codex alimentarius στην Ελλάδα
Μια φωτογραφία 1000 λέξεις...
Το Codex Alimentarius έκανε την εμφάνιση του και στην Ελλάδα... ετοιμαστείτε για ακραίες καταστάσεις στο προσεχές μέλλον!!!
Απαγορεύεται η φύτευση , εξαιτίας του ότι η "ράτσα" της πατάτας ανήκει μαζί με τα δικαιώματά της σε κάποια εταιρεία ή οποία απαγορεύει την αναπαραγωγή της, κάτι σαν ΑCTA διατροφική, το λεγόμενο "Codex Alimentarius",βάσει του οποίου θα απαγορεύεται μελλοντικά η αναπαραγωγή "τέτοιου τύπου" με κατοχυρωμένη πατέντα αγροτικών προϊόντων.
Προσέξτε αυτό είναι το σχέδιο ,...

O έλεγχος των τροφίμων, ήδη μόνο υβρίδια κυκλοφορούν που ανήκουν σε εταιρείες κι επειδή χωρίς λεφτά ζεις αλλά χωρίς φαγητό όχι, φυλάξτε παλιούς σπόρους που ξαναφύονται και δεν ανήκουν σε εταιρείες,γιατί τα υβρίδια είναι μονοετή και μολύνουν το έδαφος.Είναι σημαντικό να ενισχυθούν όσοι κρατάνε παλιούς σπόρους και να προσπαθήσουμε κι οι ίδιοι να τους αναπαράγουμε.Ο έλεγχος του φαγητού θα βοηθήσει την νέα τάξη να εδραιωθεί.!
"Ποτέ μην αφήσεις αμαθείς ανθρώπους να κρίνουν".
Φωκυλίδης (Γνώμαι, 86)
Και να προσθέσω:
Ένας και μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτή η πρακτική: Σαμποτάζ στα σούπερ μάρκετ, τα μπακάλικα και τους παραγωγούς που εμπορεύονται τέτοια είδη! Διαβάζετε τα καρτελάκια! Αφήστε αυτά τα προϊόντα στα ράφια τους να τα φάνε μόνοι τους!!!! Η οικονομική ζημιά είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν!!!!
Ενημερώστε όσους περισσότερους μπορείτε, με όποιον τρόπο μπορείτε!!! Είναι ίσως η πιο σημαντική πληροφορία που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια!!!


.......................................................

Σύμφωνα με ένα email που έφτασε στα χέρια μας, τις πατάτες Νάξου τις έχει κατοχυρώσει Ολλανδική Εταιρεία Παραγωγής, οπότε για να σπείρει κάποιος πατάτες Νάξου,  θα πρέπει πρώτα να αγοράσει τον σπόρο από τους Ολλανδούς και φυσικά να πάρει και την άδειά τους.
Το πιο σημαντικό είναι ότι πάνω στο καρτελάκι γράφει χαρακτηριστικά «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ».
Εμείς, απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) τον κ. Γιάννη Μίχα, ο οποίος μας απάντησε «αυτό που βλέπω στο email που μου στείλατε  θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας και κινδυνολογία,  ξεκίνησε από τις πατάτες της Αιγύπτου προκειμένου να είμαστε σίγουροι για το κατά πόσο πληρούν τις προδιαγραφές. Εκεί το έχω ξαναδεί».
Και συνέχισε λέγοντας « Πάντως αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του ΕΦΕΤ αλλά υπάγεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». 
Τώρα, σχετικά με την λέξη  απαγόρευση που υπάρχει στο καρτελάκι, ο κ. Μίχας είπε «πολύ σωστά υπάρχει στο καρτελάκι, καθώς ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει. Εμείς ελέγχουμε αυτό που πωλείται αν πληρεί τις προϋποθέσεις και είναι κατάλληλο για τη δημόσια υγεία».
Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς αναμένουμε και την απάντηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης…






Στις διευκρινίσεις που δίνει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, σχετικά με ένα ανυπόγραφο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έκανε το γύρο του διαδικτύου με θέμα: "Άφιξη codex alimentarius στην Ελλάδα" και αναφέρεται στην πατάτα Νάξου.
"Μόνο κακόβουλο και  βλακώδες μπορεί  να χαρακτηριστεί και έχει ως μόνο σκοπό την παραπληροφόρηση και την εσκεμμένη δυσφήμιση της Πατάτας Νάξου. Χωρίς να ρωτήσει κάποιον ειδικό, καλυπτόμενος πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου, επιχειρεί τόσο να δυσφημίσει την πατάτα Νάξου αλλά και να "παίξει" με 500 περίπου ναξιώτικες οικογένειες που αντλούν το εισόδημά τους από την καλλιέργεια του συγκεκριμένου προιόντος", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Όπως επισημαίνει η ένωση, υπάρχουν ανακρίβειες, ότι "δηλαδή τις πατάτες Νάξου τις έχει κατοχυρώσει κάποια Ολλανδική εταιρεία που απαγορεύει την αναπαραγωγή της και δίνει συμβουλές να φυλάξουμε σπόρους πατάτας χωρίς να ξέρει, αλλά ούτε και να ενδιαφέρθηκε ότι οι σπόροι πατάτας, δεύτερης , τρίτης  κλπ γενιάς έχουν μηδαμινή απόδοση και δε διατηρούν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας". 
 Στην ανακοίνωση, περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία που ακολουθείται για την πατάτα:
 Τον Ιανουάριο γίνεται εισαγωγή από την Ολλανδία και στην συνέχεια ο σπόρος αυτός φυτεύεται σε αγροτεμάχια, στα οποία έχει προηγηθεί διετή αμειψισπορά και έχουν ελεγχθεί από το Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ. Νάξου, υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας γίνονται έλεγχοι των φυτειών από το υπουργείο και μόνο όσες πληρούν της προϋποθέσεις του κανονισμού σποροπαραγωγής συσκευάζονται για να διατεθούν στην αγορά.

4 σχόλια:

  1. ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ. Η ΠΑΤΑΤΑ ΝΑΞΟΥ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:Α) ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Β) ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ. Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΛΑΚΙ ¨ΑΠΟΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ¨ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ. Η ΠΑΤΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΎΤΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑ ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ. ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΜΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΠΑΤΑΤΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΩΣ ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΣ, ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ, ΣΕ ΆΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μαλον βοσκοσ εισαι και οχι παραγωγος γιατι πρωτον η τιμη του πατατοσπορου εινα 40 λεπτα και η τιμη και του φαγητου 30 λεπτα οσο αφορα τον παραγωγο που την ειδες την τετραπλασια για να ξερουμε και μεις και δευτερον εχεις δει πολλους εμπορους να αγοραζουν απο σουπερ μαρκετ τσουβαλακια των 2.5 κιλων για να τα προωθησουν για σπορα? γιατι το ταμπελακι αυτο βρισκεται μονο εκει. και οσον αφορα την ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ ειναι ενα μπαχαλο λειτουργει για τα συμφεροντα ορισμενων εχει γινει το μαγαζακι τους για να κονομανε στην πλατη των παραγωγων για να μας πει ηΕΑΣ την αναλωγια που προμηθευτικε απο τους παραγωγους για πατατοσπορο?
      εγω προμηθευτικα 20 τσουβαλια σπορο απο την ΕΑΣ προς 80 ευρω το τσουβαλι και δεν μου πηραν ουτε κιλο και οταν τους ρωτησα το γιατι μου ειπαν δεν ξερουμε τι να τις κανουμε οσοι προλαβαν εφεραν αυτη ειναι η ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ

      Διαγραφή
  2. Οι συγκεκριμένες πατάτες είναι ποικιλίας spunta και παράγονται στην Ναξο.
    Η Νάξος έκανε αίτηση στην Ε.Ε. ,για καταχώρηση της Πατάτας Νάξου ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (προϊόν Π.Γ.Ε.) για να εξασφαλίσει
    επιπλέον αναγνωρισιμότητα στο προιόν ,η αίτηση αυτη εγκρίθηκε απο την Ε.Ε.
    και πλέον οι πατάτες Νάξου της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι προιόν Π.Γ.Ε.
    και οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη παραγωγής περιλαμβάνει το νησί της Νάξου.

    Σύμφωνα με τον Ευρωπαικό κανονισμό, τα στάδια παραγωγής και καλιέργειας θα πρέπει να εκτελούνται μονο εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης.

    Ως εκ τούτου ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η φύτευση σε περιοχές εκτός της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης ,όχι επειδή υπάρχουν δικαιώματα εταιρειών ,ούτε επειδή
    οι πατάτες είναι μυστήριο αποτέλεσμα τρομερών και φοβερών πειραμάτων και
    φρικτών μεταλάξεων ,απαγορεύεται επειδή είμαι προιον Π.Γ.Ε. ,ας μην βλέπουμε
    συνεχώς και παντου θεωρίες συνομωσίας χωρις να έχουμε γνώση των πραγμάτων.

    Πάντως μια χαρά μπορείτε να φυτεύσετε τις συγκεκριμένες πατάτες στο περιβόλι
    σας δεν νομίζω να σας κάνουν μύνηση ,απλά λόγο διαφορετικής χημικής σύστασης
    του εδάφους πιθανόν να μην έχουν ακριβώς ίδια γεύση και μέγεθος με αυτές που
    φυτεύοντε στην Νάξο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ .Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΕΙΝΣΙ ΕΝΑΣ.Η ΠΑΤΑΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΤΙΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΣΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΦΥΤΕΜΕΝΗ.ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΛΥΝΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΔΑΦΗ ΑΠΟ ΠΑΤΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΕΔΑΦΟΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΙΝ ΛΟΓΟ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΛΑΚΙ.ΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟΜΑΡΕΣ..ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ.ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΠΟΡΟΥ.Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΑΤΑ ΦΑΓΗΤΟΥ.ΕΩΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΠΟΙΚΟΙΛΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...