Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ, Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ»!


Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΛΙΑ «ΛΑΘΗ»!
Πάντοτε λέμε ότι οι εκλογές είναι κρίσιμες.
Αυτή τη φορά είναι απολύτως περιττό να το υπογραμμίσουμε, γιατί όλοι κατανοούν πως η κρισιμότητα, μάλλον, είναι πολύ τετριμμένη έννοια για να αποδώσει τη σημασία της επερχόμενης εκλογικής μάχης.
Ίσως γι αυτό οι κυρίαρχοι κύκλοι στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό δεν ήθελαν κατά βάθος αυτή την «πρόωρη» εκλογική αναμέτρηση, ενώ μέχρι τελευταία στιγμή διστάζουν να ανακοινώσουν
την ημερομηνία των εκλογών!
Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.
ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ '46
Αυτές οι εκλογές, του Μάη του 2012, μπορεί μόνο με τις εκλογές, ίσως, του Μάρτη του 1946 να συγκριθούν από την άποψη της σημασίας τους για τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας.
Οι εκλογές στις 31 Μάρτη του 1946, εν μέσω τρομοκρατίας και με αποχή πάνω από 50%, προσέφεραν λαϊκό νομιμοποιητικό άλλοθι σε ένα στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας, που αμφισβητήθηκε στα χρόνια της Κατοχής από την ΕΑΜική αντίσταση.
Αυτός ο στρατηγικός προσανατολισμός της Ελλάδας, που «επικυρώθηκε» στις νόθες εκλογές του 1946, αφού προηγήθηκε και ακολούθησε η τρομοκρατία των όπλων, παραμένει έως σήμερα σταθερός στον θεμελιώδη πυρήνα του, παρά τις αλλαγές, τις εναλλαγές, τις μικρές και μεγάλες ανακατατάξεις που μεσολάβησαν.
Αυτός ο προσανατολισμός αντιπροσωπεύει μια σκληρά καπιταλιστική Ελλάδα, «μαντρόσκυλο», μαζί και πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό «οικόπεδο», των ηγεμονικών ιμπεριαλιστικών κύκλων της καπιταλιστικής Δύσης.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ!
Οι εκλογές του Μάη του 2012, ίσως, να έχουν παρόμοια σημασία στρατηγικού προσανατολισμού για τη χώρα και το λαό.
Γι αυτό άλλωστε οι κυρίαρχοι εσωτερικοί και κυρίως εξωτερικοί κύκλοι (ΕΕ, ΗΠΑ κλπ) τρέμουν αυτό που αποκαλούν εκλογικό «ατύχημα».
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ''ΑΤΥΧΗΜΑ''!
Και το τι εννοούν ως εκλογικό «ατύχημα» το καταγράφουν με υψηλότατη ευκρίνεια!
Εκλογικό «ατύχημα» γι' αυτούς θα είναι οι ακραιφνείς μνημονιακές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) να μη πάρουν αθροιστικά κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή αυτή η πλειοψηφία να είναι εύθραυστη, περιορισμένη και οριακή, ενώ οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αλλά και ΑΝΤAΡΣΥΑ, να βγουν πολύ ενισχυμένες και με αποφασιστικό μετεκλογικό ρόλο από τις κάλπες.
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ!
Αυτή την ώρα η ριζοσπαστική Αριστερά, σε όλες τις εκφράσεις της, οφείλει να επαναστοχαστεί επί της πορείας της και να μην επαναλάβει μοιραία σφάλματα του παρελθόντος, που μετέτρεψαν ευκαιρίες σε πισωγυρίσματα και ήττες.
Αυτή τη στιγμή όλες οι δυνάμεις, μικρότερες και μεγαλύτερες, της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όλα τα στελέχη και οι αγωνιστές της, ενταγμένοι και ανένταχτοι, οφείλουν να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή διορατικότητα, ριζοσπαστικότητα αλλά και ωριμότητα και ευθυκρισία!
Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, δυστυχώς, θα δώσουν την εκλογική μάχη χωριστά!
Οφείλουν, όμως, να αντιληφθούν πλήρως και απολύτως ότι, ιδιαίτερα σε αυτές τις εκλογές, δεν κρίνεται ο ενδοαριστερός συσχετισμός δυνάμεων αλλά πρώτα απ' όλα ο συσχετισμός συνολικά της ριζοσπαστικής Αριστεράς έναντι των μνημονιακών δυνάμεων, φανερών και απόκρυφων!
Αυτό που πρέπει να αμφισβητηθεί σε αυτές τις εκλογές, σε όφελος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι η μνημονιακή συναίνεση σε όλες τις δυνατές παραλλαγές της, από τη σκοπιά μιας προοδευτικής αλλαγής με σοσιαλιστικό ορίζοντα.
Είναι θεμιτή η φιλοδοξία κάθε δύναμης της Αριστεράς για το μέγιστο δυνατό ποσοστό.
Δεν είναι θεμιτός, όμως, ο ανιστόρητος εκλογικός «εμφύλιος»!
ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΓΙΑ ''ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ'' ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ!
Αντίθετα, οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, οφείλουν να κάνουν στροφή και να περάσουν από τις αμοιβαίες επιθέσεις, στη μέγιστη δυνατή μεταξύ τους αλληλεγγύη και συνεννόηση, που πρέπει να συνοδεύονται με την πιο δραστήρια επαγρύπνηση!
Πολύ περισσότερο αφού, στο σύντομο διάστημα που απομένει μέχρι της εκλογές, πολλά μπορούν να συμβούν, από απρόοπτα, μέχρι «προβοκάτσιες» μεγάλης έντασης, προκειμένου το κατεστημένο να αποφύγει την εκλογική κατάρρευση ή να ενισχύσει τους μνημονιακούς του συνεταίρους.
ΑΝΑΠΟΤΡΕΠΤΗ Η ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!
Κι αυτή η στάση μάχης, αλληλεγγύης, επαγρύπνησης και συνεννόησης των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να υπάρξει προεκλογικά για έναν επιπρόσθετο λόγο.
Γιατί πρέπει να προλειάνει το έδαφος για την αναπότρεπτη μετεκλογική σύμπραξη των ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων, η οποία θα τεθεί στο προσκήνιο ως, περίπου, τελεσίγραφο επιβίωσης όχι μόνο για την Αριστερά αλλά κυρίως για τον τόπο και το λαό.
Όσοι στηρίζουμε την Iskra δεν έχουμε ως σημαία ευκαιρίας τη συμπαράταξη της Αριστεράς ούτε ως εργαλείο επικοινωνιακής ή εκλογικής δημαγωγίας!
Δεν κερδοσκοπούμε με μια γενική, άνευ όρων και ορίων ενωτολογία ή επιφανειακή αντιμνημονιακή «σούπα».
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ
Ξέρουμε ότι δε φτάνει η επίκληση της συνεργασίας της ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά είναι απαραίτητο και το κοινό, αξιόπιστο και ριζοσπαστικό πρόγραμμα, ως όχημα για την ακύρωση των μνημονιακών επιλογών και τη διαμόρφωση νέων προοδευτικών και σοσιαλιστικών εξελίξεων.
Ξέρουμε ότι μαζί με αυτά απαιτείται εμπιστοσύνη, φερεγγυότητα και λίγο πολύ κοινός προσανατολισμός σε μέσα και στόχους αλλά και κοινοί αγώνες με σαφή ταξική κατεύθυνση.
Ξέρουμε, επίσης, ότι όλα ταύτα δεν είναι δεδομένα αλλά ζητούμενα και ότι ορισμένα απ' αυτά μοιάζουν δύσκολα.
Ξέρουμε, ακόμα, ότι αυτές οι δυσκολίες χρησιμοποιούνται από δυνάμεις σε όλους τους χώρους της ριζοσπαστικής Αριστεράς προκειμένου είτε να τορπιλίζουν κάθε ενωτική προσπάθεια είτε να αξιοποιούν τα εμπόδια για να διεξάγουν μια εύκολη, χωρις περιεχόμενο, ενωτική δημαγωγία!
ΚΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ!!!
Θεωρούμε, όμως, ότι κάτι έχει αρχίσει εδώ και καιρό να κινείται και κινείται όλο και πιο έντονα, πιο υπεύθυνα, πιο σοβαρά σε όλους τους χώρους.
Επιπλέον, πιστεύουμε ότι μέσα στη προεκλογική φωτιά ο κόσμος της Αριστεράς θα βρεθεί πιο ενωμένος από ποτέ στον προεκλογικό αγώνα, πάνω σε υπεύθυνες ριζοσπαστικές θέσεις διεξόδου και προοπτικής.
Και αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη ενωτική κινητήρια δύναμη!
Αυτή την ώρα το μόνο που δεν ωφελεί στην Αριστερά είναι η στείρα εμμονή σε «καθαρότητες» αναχωρητηρίου, τα μισά ενωτικά βήματα είτε η εύκολη χωρίς ριζοσπαστικό προγραμματικό περιεχόμενο ενωτολογία, που γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους.
Ούτε άγονος σεχταρισμός ούτε μια φιλολογία ανέφικτης και ατελέσφορης σύγκλισης ετερόκλητων δυνάμεων,  οι οποίες επιζητούν μια «καλη» σοσιαλδημοκρατία έως την «επανάσταση» εδώ και τώρα!
Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ!
Αυτή την ώρα η Αριστερά μπορεί να ξαναγειωθεί με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, να αντιπροσωπεύσει υπαρκτές μεγάλες κοινωνικές δυνάμεις και να ξαναεκφράσει γνήσιες, επίκαιρες, πιεστικές και υπερεπείγουσες κοινωνικές ανάγκες στην προοπτική της εθνικής αναγέννησης και της προοδευτικής και σοσιαλιστικής απελευθέρωσης!
Η Αριστερά μπορεί!
Θα το προσπαθήσει, όμως, σοβαρά, σχεδιασμένα και υπεύθυνα;
Αυτό σημαίνει συνεργασία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...