Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Κουτρουμάνης υπέρ τραπεζών - Γιατί παραιτήθηκε ο γ γραμμ. Καταναλωτή Δ. Σπυράκος ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

 Το βάρος που αποτελεί το χρέος των νοικοκυριών για την ορμή της ανάκαμψης μετά από περιόδους κρίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με «τολμηρά και καλά σχεδιασμένα» προγράμματα αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, επισημαίνει το ΔΝΤ σε μελέτη του για τη σχέση ιδιωτικού χρέους, ενυπόθηκων δανείων, τιμών κατοικιών και οικονομικής δραστηριότητας.

Η μελέτη του ΔΝΤ επικεντρώνεται στις τελευταίες δύο δεκαετίες, αξιοποιεί όμως και την εμπειρία από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρέος που συσσωρεύεται σε νοικοκυριά σε περιόδους ισχυρής ανάπτυξης -με υποθήκες, προσωπικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες- τόσο βαθύτερη είναι η επακόλουθη ύφεση και τόσο πιο αδύναμη η ανάκαμψη, αναφέρει το ΔΝΤ.

Σε περιόδους κρίσης, οι μεγαλύτερες συρρικνώσεις οικονομικής δραστηριότητας δεν οφείλονται μόνο στην επακόλουθη μείωση της αξίας των κατοικιών (και άρα «υποτίμηση» της περιουσίας των νοικοκυριών) αλλά στο συνδυασμό αυτής της συνθήκης με το υψηλό επίπεδο ιδιωτικού χρέους.
Εξετάζοντας το πώς αντιμετωπίστηκε η Μεγάλη Ύφεση, αλλά και η υποχώρηση τιμών κατοικιών στην Ισλανδία και την Ουγγαρία σήμερα, την Κολομβία το 1999, και τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία τη δεκαετία του 1990, η μελέτη καταλήγει στο ότι οι επιπτώσεις της «φούσκας» των τιμών κατοικιών στην οικονομική δραστηριότητα μπορούν να αντισταθμιστούν με κυβερνητικές πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών.
«Τολμηρά και καλά σχεδιασμένα προγράμματα αναδιάρθρωσης του χρέους των νοικοκυριών όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30 και στην Ισλανδία σήμερα» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, «μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις ιδιωτικές χρεοκοπίες και τις κατασχέσεις».
πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Γιατί παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή  Δημήτρης Σπυράκος

Γιατί παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος

 
Την παραίτησή του υπέβαλε τη Μ. Τρίτη ο γενικός
γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται «ως πολίτης και επιστήμονας με την ίδια αφοσίωση για την προαγωγή της προστασίας των καταναλωτών».

Συγκεκριμένα, ο κ. Σπυράκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα υπέβαλα στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό, την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή. Ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν το έργο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. Ασφαλώς θα συνεχίσω να εργάζομαι ως πολίτης και επιστήμονας με την ίδια αφοσίωση για την προαγωγή της προστασίας των καταναλωτών».
Πληροφορίες της αγοράς σχολιάζουν ότι καθοριστικής σημασίας για την απόφαση αυτή ήταν το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε εκ νέου στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που βρίσκεται στη Βουλή η ρύθμιση που απεσύρθη την προηγούμενη εβδομάδα και αφορά στη διαφάνεια στην ασφαλιστική αγορά και στην αναμόρφωση των διατάξεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ως εκ τούτου αποδυναμώνεται περαιτέρω ο διαπραγμευτικός ρόλος της Γενικής Γραμματείας, με τους άλλους φορείς της αγοράς, ως εκφραστής των θεμάτων που αφορούν στην προστασία του καταναλωτή.
.......................................................

Με αιχμές κατά προσώπων και θεσμών που εμπόδισαν την προώθηση ρυθμίσεων προστασίας του καταναλωτή, υπέβαλε χθες την παραίτηση του από τη θέση του γενικού γραμματέα Καταναλωτή ο κ. Δημήτρης Σπυράκος. Η επιστολή παραίτησης, η οποία εστάλη στον προϊστάμενό του υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, είναι λιτή και δεν αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του αυτή. Οι συνεργάτες του κ. Σπυράκου μιλούν για απογοήτευση από την κυβερνητική απόφαση να αποσυρθούν οι διατάξεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στην ασφαλιστική αγορά. Πρόκειται για ρυθμίσεις που είχαν ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπως και οι περίφημες ρυθμίσεις βελτίωσης του νόμου Κατσελη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που κατατέθηκαν στη Βουλή αλλά μετά... εξαφανίστηκαν (αποσύρθηκαν, με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη). Η κυβέρνηση αποφάσισε να ικανοποιήσει τις ασφαλιστικές εταιρίες που δεν ήθελαν να θεσμοθετηθούν ρυθμίσεις οι οποίες τις υποχρεώνουν να ενημερώνουν με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο τους πελάτες τους για τη διαχείριση των χρημάτων τους, ενώ και οι εποπτικές αρχές της ασφαλιστικής αγοράς, φαίνεται πως είχαν λίγο πολύ τις ίδιες θέσεις με τις επιχειρήσεις που ελέγχουν. Παράλληλα, αποσύρθηκαν από το ίδιο νομοσχέδιο (προ δύο εβδομάδων) και οι περίφημες βελτιώσεις στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο οποίος νόμος (3869/2010) είχε τύχει της επεξεργασίας του κ. Σπυράκου όταν ο ίδιος ως γενικός γραμματέας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, με προϊσταμένη του υπουργό την κυρία Λούκα Κατσελη, διαπραγματευόταν με τις τράπεζες για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που καθιέρωσαν στην Ελλάδα πτωχευτικό δίκαιο στα φυσικά πρόσωπα.
Οι συνεργάτες του κ. Σπυράκου έλεγαν χθες  ότι...
οι βελτιώσεις που αποσύρθηκαν είναι ώριμες, βρίσκουν σύμφωνες τις τράπεζες και ότι γι' αυτό είναι αναμενόμενο να προωθηθούν για ψήφιση από τη νέα Βουλή που θα σχηματισθεί μετά τις εκλογές. Προβλήματα συνεργασίας είχε πάντως ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας Καταναλωτή με το γενικό γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό. Αν και οι δύο τοποθετήθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, και μάλιστα είχαν και... γειτονικά γραφεία στο κτίριο της πλατείας Κάνιγγος, δεν συνεργάστηκαν αποδοτικά. Μάλιστα, σε πρόσφατη δήλωσή του ο κ. Σπυράκος μιλούσε για αμφιλεγόμενες ηθικά μεθοδεύσεις υποστηρίζοντας ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αντιμετωπίζεται ως παίγνιο στα χέρια των θεατών της ακρίβειας και των αδιεξόδων των πολιτών!
(E.T)
 Κουτρουμάνης υπέρ τραπεζών: Απέσυρε τη διάταξη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Απέσυρε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης το
 άρθρο 49 του νομοσχεδίου για τον Κανονισμό Ασφάλισης ΙΚΑ ΕΤΑΜ, το οποίο τροποποιούσε επί το ευνοϊκότερο το νόμο της κυρίας Λούκας Κατσέλη για ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, προσθέτοντας σε αυτά και εκείνα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουτρουμάνης στην επιτροπή Κοινωνικών
Υποθέσεων της Βουλής η ρύθμιση αποσύρεται διότι «εξελίσσεται διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Και σημείωσε ότι το «μπλοκάρισμα» της ρύθμισης έγινε για διαδικαστικούς λόγους, δήλωσε δε ότι «ευελπιστεί να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα» ώστε να έχει την δυνατότητα να το επαναφέρει με τροπολογία πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου (αναμένεται να γίνει έως τη Μεγάλη Τρίτη).
Το επίμαχο άρθρο 49 όριζε πως φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα με προσωπική ιδιωτική εργασία θα εντάσσονταν στον Ν. 3869/2010 με αποτέλεσμα να διασφαλίζονται έναντι των τραπεζών και να μην πτωχεύουν. Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχανόταν διοικητική ρύθμιση των χρεών τους στην περίπτωση διαπιστωμένης απροθυμίας συνεργασίας από την πλευρά των τραπεζών. 
Στο πλαίσιο αυτό οριζόταν ως προαιρετική η επιδίωξη εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών των οφειλετών πριν την κατάθεση της αίτησης για ρύθμιση. Επιπλέον από τα 4 χρόνια η περίοδος ρύθμισης των χρεών παρατεινόταν μεν στα 5 χρόνια, όμως ο χρόνος θα άρχιζε να μετρά από την περίοδο κατάθεσης της αίτησης κι όχι από το χρονικό σημείο έκδοσης της απόφασης. Με τον τρόπο αυτό θα τερματιζόταν  η μακρόχρονη διαδικασία αναμονής για τους οφειλέτες.
Ακόμη, δινόταν η δυνατότητα στο δικαστήριο να ρυθμίσει την οφειλή για εξαίρεση από τη ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας κατά 20 έως 35 χρόνια. Τέλος, το ποσό ανά ατομικό τραπεζικό λογαριασμό που δεν μπορούσε να κατασχεθεί, έφτανε στα 1.500 ευρώ, ενώ σε κοινό λογαριασμό τα 2.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...