Πωλήθηκε η Αγροτική τράπεζα - Οδηγίες προς του δανειολήπτες, καταθέτες και μετόχους της τράπεζας - Αμεση ενημέρωση ζητούν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αμεση ενημέρωση για την ΑΤΕ ζητούν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 
 Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της, από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά την Αγροτική Τράπεζα ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
  Όπως τονίζουν οι βουλευτές επικαλούμενοι σχετικά δημοσιεύματα, «η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να αποφασίσει, αν δεν έχει αποφασίσει ήδη, τον τεμαχισμό της Αγροτικής Τράπεζας σε «κακή» και «καλή» τράπεζα με την εκχώρηση της τελευταίας σε ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο».
  Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «απολύτως απαράδεκτες αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία και ειδικότερα τον αγροτικό πληθυσμό» και τονίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να προχωρά σε τέτοιου είδους μείζονες αποφάσεις και μάλιστα ερήμην της Βουλής, που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας».


Οδηγίες προς του δανειολήπτες, καταθέτες και μετόχους της τράπεζας
Α. ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
 1. Χρωστάω ένα δάνειο στην ΑΤΕ. Τι πρέπει να κάνω;
Εφόσον το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, η σύμβασή σας έχει μεταφερθεί στην ανάδοχο τράπεζα, με τους ίδιους όρους που ίσχυαν μέχρι σήμερα και η αποπληρωμή του συνεχίζεται όπως και πριν. Αν όμως το δάνειο δεν είναι εξυπηρετούμενο, η πληρωμή του θα πραγματοποιείται στην υπό εκκαθάριση τράπεζα.
Ειδικότερα, καταναλωτικά δάνεια που είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες, στεγαστικά δάνεια που είναι σε καθυστέρηση πάνω από 180 μέρες, και αγροτικά δάνεια που είναι σε καθυστέρηση πάνω από 360 μέρες περιέρχονται στην υπό εκκαθάριση τράπεζα και παραμένουν απαιτητά. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα.
Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι εάν το δάνειο σας θεωρείται εξυπηρετούμενο και έχει
περιέλθει στην ανάδοχο τράπεζα ή έχει μείνει στην υπό εκκαθάριση τράπεζα παρακαλούμε επικοινωνήστε με το κατάστημα από το οποίο εξυπηρετείστε συνήθως.
 1. Έχω πάψει να εξυπηρετώ το καταναλωτικό μου δάνειο εδώ και πέντε μήνες. Τι θα γίνει;
Το δάνειό σας έχει περιέλθει στην υπό εκκαθάριση τράπεζα και παραμένει απαιτητό.
 1. Τι γίνεται με το στεγαστικό μου δάνειο; Σε ποιον το χρωστάω;
Εφόσον το στεγαστικό δάνειό σας εξυπηρετείται κανονικά (δεν είναι σε καθυστέρηση για διάστημα μεγαλύτερο από 180 ημέρες σε καθυστέρηση) μεταφέρεται στην ανάδοχο τράπεζα με τους ίδιους όρους που ίσχυαν μέχρι σήμερα..
 1. Εξυπηρετώ κανονικά το καταναλωτικό δάνειό μου. Αν χάσω τη δουλειά μου σε έξι μήνες και σταματήσω να πληρώνω σε ποιον θα χρωστάω;
Τα δάνεια που σήμερα είναι ενήμερα περιέρχονται στη ανάδοχο τράπεζα, ακόμα και αν προκύψει στο μέλλον πρόβλημα με την εξυπηρέτησή τους.
 1. Τι γίνεται αν το μη εξυπηρετούμενο δάνειό μου περάσει στην εκκαθάριση; Με ποιον πρέπει να μιλήσω;
Θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον εκκαθαριστή.
 1. Τροποποιούνται οι όροι των υφιστάμενων δανείων;
Όχι. Παραμένουν οι ίδιοι μέχρι τη λήξη τους.
 1. Τι γίνεται με τα αγροτικά δάνεια που δεν είναι ενήμερα και έχουν ως ενέχυρο αγροτική γη;
Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα.
                        8.        Τι θα γίνει με τα υποκαταστήματα της ΑΤΕ; Θα κλείσουν ή θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους;
Όλα τα υποκαταστήματα της ΑΤΕ συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.
Β. ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ
 1. Τι γίνεται με τις καταθέσεις μου στην ΑΤΕ; Είναι ασφαλείς;
Οι καταθέσεις όλων των πελατών, στο σύνολό τους, περιέρχονται στην ανάδοχο τράπεζα και είναι απολύτως ασφαλείς.
 1. Θα μπορώ να χρησιμοποιώ την τραπεζική μου κάρτα και το δίκτυο της Αγροτικής και της αναδόχου τράπεζας για τις όποιες συναλλαγές μου;
Μπορείτε να συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε κανονικά την κάρτα σας τόσο από τα ΑΤΜ της Αγροτικής, όσο και από τα ΑΤΜ των άλλων τραπεζών που μετέχουν στο σύστημα ΔΙΑΣ. Επιπλέον μπορείτε να εξυπηρετείστε για τις συναλλαγές σας τόσο από το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας όσο και της αναδόχου τράπεζας.
 1. Ισχύουν οι παλιοί όροι για τις καταθέσεις και τα επιτόκια;
Ναι, ισχύουν οι υφιστάμενοι όροι. Ειδικώς για τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι όροι ισχύουν μέχρι τη λήξη τους.
 1. Είμαι συνταξιούχος και εισπράττω τη σύνταξή μου από την ΑΤΕ. Τι αλλάζει;
Τίποτα δεν αλλάζει. Η σύνταξή σας θα συνεχίσει να πιστώνεται κανονικά στον τραπεζικό σας λογαριασμό.
 1. Την προσεχή εβδομάδα πρέπει να πάω στο κατάστημα της ΑΤΕ με το οποίο συνεργάζομαι για κάποιες δουλειές. Θα είναι το ίδιο; Θα είναι ανοικτό;
Φυσικά. Θα συνεχίσετε να συνεργάζεστε κανονικά με το υποκατάστημα της ΑΤΕ που σας εξυπηρετούσε.
Γ. ΠΕΛΑΤΕΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ
 1. 1.        Είμαι ασφαλισμένος (ασφάλεια υγείας) στην Αγροτική Ασφαλιστική. Ισχύει κανονικά το συμβόλαιό μου;
Το συμβόλαιό σας με την Αγροτική Ασφαλιστική ισχύει κανονικά και παρέχει την ίδια κάλυψη και τα ίδια προνόμια με πριν.
 1. 2.        Έχω ασφαλισμένο το ΙΧ μου στην Αγροτική Ασφαλιστική. Ισχύει το συμβόλαιό μου;
Το συμβόλαιό σας με την Αγροτική Ασφαλιστική ισχύει κανονικά.
 1. 3.        Πρέπει να πληρώσω ασφάλιστρα την επόμενη εβδομάδα. Μήπως να αλλάξω εταιρεία;
Η Αγροτική Ασφαλιστική μεταφέρθηκε στον όμιλο της αναδόχου τράπεζας και συνεχίζει κανονικά τις εργασίες της.
 1. 4.        Έχω πιστωτική κάρτα της ΑΤΕ. Συνεχίζει να ισχύει κανονικά;
Φυσικά. Η πιστωτική κάρτα σας συνεχίζει να ισχύει κανονικά με τους ίδιους όρους μέχρι τη λήξη της.
II. ΜΕΤΟΧΟΙ
 1. Είχα λάβει μέρος στις ΑΜΚ της τράπεζας και έχω μετοχές της. Αξίζουν τίποτα; Μένει τίποτα από την εκκαθάριση;
Η άδεια της ΑΤΕ τράπεζας ανακλήθηκε και η τράπεζα τέθηκε σε εκκαθάριση. Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος, με τελευταίες τις απαιτήσεις των παλαιών μετόχων.
 ---------------
 ΑΠΟ PRESSGER

Εδωσαν την Αγροτική Τράπεζα στην Πειραιώς...

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012

Τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης, που προβλέπει ο νόμος 4021/2011.
Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει κυρίως τα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων καθώς και το σύνολο των καταθέσεων.
Εξάλλου, διασφαλίζεται το σύνολο των εργαζομένων της τράπεζας, οι οποίοι παραμένουν στο καλό κομμάτι της που μεταβιβάζεται στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.
Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα.
Επίσης, οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, με τη λύση που δρομολογήθηκε διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και η ομαλή συνέχιση των εργασιών της.
 

Η ενιαία τράπεζα.
Η προσφορά που έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, πράγμα που αποτελεί και δέσμευση της Διοίκησης, η οποία καλωσορίζει τους νέους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς.
Από την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία “ATEbank”. Όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, από κοινού οι δύο δυνάμεις, στελέχη και εργαζόμενοι, δημιουργούν έναν ισχυρό εγχώριο τραπεζικό οργανισμό, που παρέχει απόλυτη προστασία στον αγροτικό κόσμο, καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών, καταθετών και δανειοληπτών, ποιότητα υπηρεσιών και μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας, με σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεων 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεων 47 δισ. ευρώ.
Το προσωπικό του Ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας.
 

Τα πλεονεκτήματα του deal.
Κύκλοι από την Τράπεζα Πειραιώς υπογραμμίζουν τα εξής, σε σχέση με τα πλεονεκτήματα της απορρόφησης της ΑΤΕ:
1. Είναι η πρώτη σημαντική κίνηση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
2. Είναι ένα πολύ καλό μήνυμα προς την τρόικα και τους ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
3. Η λύση που προκρίθηκε ήταν αποτέλεσμα των μελετών που πραγματοποίησαν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Alvarez & Marsal και η Bain, μεγάλες διεθνείς εταιρίες συμβούλων, που είχαν προσληφθεί αντίστοιχα από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος.
4. Με βάση τα συμπεράσματα τους η Αγροτική κινδύνευε να κλείσει (μη βιώσιμη) εάν δεν υπήρχε λύση που θα συνδυαζόταν με την απορρόφηση της από μία από τις τέσσερεις μεγάλες τράπεζες που έχουν κριθεί βιώσιμες και μπήκαν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
5. Προς τη κατεύθυνση να δοθεί λύση βιωσιμότητας για την Αγροτική πίεζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
6. Η Τράπεζα Πειραιώς έδειξε ενδιαφέρον και η προσφορά που κατέθεσε θεωρήθηκε η καλύτερη, διότι είχε το πλεονέκτημα ότι διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης του προσωπικού της Αγροτικής.
7. Η συμφωνία λοιπόν με την Πειραιώς, για την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής, διασφαλίζει την συνέχεια και την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου των καταστημάτων, τη δουλειά 5.500 εργαζομένων και την κοινωνική ειρήνη.
8. Με την απορρόφηση από την Τράπεζα Πειραιώς του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ παρέχεται απόλυτη ασφάλεια στους πελάτες της τράπεζας και ειδικότερα στον αγροτικό κόσμο. Η ποιότητα των υπηρεσιών με τη συνένωση των δύο δυνάμεων θα γίνει καλύτερη και από πλευράς εξυπηρέτησης και από πλευράς νέων προϊόντων.
9. Το επόμενο διάστημα η διοίκηση της Πειραιώς θα ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.
10. Τέλος, η συνένωση των δυνάμεων που οδηγεί σε έναν ακόμη πιο ισχυρό τραπεζικό όμιλο, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για την χρηματοδότηση της εθνικής οικονομίας.
 

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ.
To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έδωσε την έγκριση για να γίνει το deal, αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα ακόλουθα:
«Η μεταβίβαση περιλαμβάνει το δίκτυο καταστημάτων, το σύνολο των καταθέσεων, το υγιές ενεργητικό, καθώς και συγκεκριμένες δραστηριότητές της.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, καθώς και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού.
Η λύση που προκρίθηκε ενισχύει το τραπεζικό σύστημα, είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή πρακτική εξυγίανσης τραπεζών και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα στην εθνική νομοθεσία, πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, τη διασφάλιση των καταθετών και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στην κρίσιμη περίοδο που διανύει σήμερα η χώρα.
Με το εγχείρημα αυτό, διασφαλίζονται οι καταθέσεις των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και οι θέσεις απασχόλησης, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη λειτουργία και εξυπηρέτηση των υφιστάμενων πελατών.
Σημειώνεται ότι οι καταθέτες, πελάτες και γενικά οι συναλλασσόμενοι με την τράπεζα, θα μπορούν να συνεχίζουν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έπρατταν μέχρι σήμερα.
Σύμβουλοι του ΤΧΣ ήταν η BNP Paribas και η Moelis & Co.
Για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας λειτουργεί Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης στο 210 98 92 800».

Σχόλια

* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ερασιτεχνικό ψάρεμα -Τί προβλέπει ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία και το υποβρύχιο ψάρεμα.

Η οικολογική καταστροφή και το μαύρο χρήμα από την πώληση ψαριών ερασιτεχνών αλιέων

Επικίνδυνα ψάρια εισβάλλουν στο Αιγαίο Σε μερικές δεκαετίες θα αναγνωρίζουμε τη Μεσόγειο όπως την ξέρουμε σήμερα;

*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *