Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Πυρηνικά: διαρροή στο Κοζλοντούι – Έκλεισε άρον άρον η μονάδα στη Βουλγαρία

Διακόπηκε η λειτουργία της πυρηνικής μονάδας στο Κοζλοντούι * της Βουλγαρίας κατόπιν διαρροής υδρογόνου που σημειώθηκε στο σύστημα ψύξης.
Συγκεκριμένα τέθηκε εκτός λειτουργίας μια γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος και όχι κάποιο “πυρηνικό τμήμα”.
Αξιωματούχοι από τη γείτονα διαβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για διαρροή ραδιενέργειας, ενώ ο εκπρόσωπος της πυρηνικής μονάδας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει πότε θα επανέλθει σε λειτουργία το συγκεκριμένο τμήμα ή τι είδους ενέργειες είναι απαραίτητο να γίνουν στο τμήμα αυτό.
Ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια.
Στο Κοζλοντούι λειτουργούν σήμερα δύο αντιδραστήρες ρωσικές κατασκευής, ισχύος 1000 megawatt ο καθένας.
Δύο παλαιότεροι αντιδραστήρες τέθηκαν οριστικά εκτός λειτουργίας το 2006 με απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Σόφια είχε ζητήσει να επαναλειτουργήσουν το 2009 εν μέσω της κρίσης με την παροχή
φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι η βουλγαρική κυβέρνηση απεργαζόταν  σχέδια για μια νέα, έβδομη πυρηνική μονάδα στο Κοζλοντούι μαζί με εκείνα για διεύρυνση του κύκλου ζωής των δυο υφιστάμενων αντιδραστήρων του προβληματικού εργοστασίου έως το 2030.
Οι υπόλοιποι τέσσερις παλαιοί αντιδραστήρες, ρωσικής τεχνολογίας αντίστοιχης με εκείνης του Τσέρνομπιλ, υποτίθεται ότι βρίσκονται σε φάση αποξήλωσης,ωστόσο, παρά τη γενναία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η διαδικασία εξελίσσεται με ρυθμούς “χελώνας”.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι το δημοψήφισμα για την πυρηνική ενέργεια στη Βουλγαρία σημαδεύτηκε από ποσοστό αποχής της τάξης του 80%. Από τους 1,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους που συμμετείχαν το 61% ψήφισε “ναι” και 39% τάχθηκε “κατά”.
Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί από τον υψηλό βαθμό κινδύνου που παρουσιάζει ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 225 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

*  23 Μαρτίου 2012

Κοζλοντούι - νέα περιβαλλοντική βόμβα “Made in Russia” στη γειτονιά μας


Μπορεί να υπονόμευσαν την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, προφασιζόμενοι περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά δεν διστάζουν να εγκαταστήσουν μια ακόμα οικολογική βόμβα στη γειτονιά μας παρά τις πρότερες διαβεβαιώσεις τους.
Ο λόγος για τους Βούλγαρους και τις παλινωδίες του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος αφού απέλυσε τον υπουργό Ενέργειας Τράικο Τραΐκοφ ανακοίνωσε πως η χώρα του θα προμηθευτεί έναν ατομικό αντιδραστήρα από τη Ρωσία παρότι είχε επανειλημμένως αποκλείσει κάθε “πυρηνική” συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Ο ατομικός αντιδραστήρας θα εξοπλίσει τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε, αλλά ο ίδιος δεν απέκλεισε μια ενδεχόμενη εγκατάσταση του αντιδραστήρα στο γνωστό μας Κοζλοντούι.
Παράλλήλα πληθαίνουν οι φωνές από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον που κατηγορούν τη Βουλγαρία ότι προσδένεται ολοένα και περισσότερο στο ενεργειακό άρμα της Ρωσίας.
Αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία εξαρτάται από τη Ρωσία στις εισαγωγές πετρελαίου κατά 89%, φυσικού αερίου κατά 100%, ενώ 100% ρωσικό είναι και το πυρηνικό καύσιμο που χρησιμοποιείται στο Κοζλοντούι.
Ρωσικής προέλευσης είναι τέλος και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε.
Στις αποφάσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού για κατασκευή ατομικού εργοστασίου στο Μπέλενε αντιδρούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και η αντιπολίτευση, οι οποίες τον κατηγορούν ότι αποφασίζει κατόπιν ρωσικών υποδείξεων.
Αντίθετα, για το Κοζλοντούι οι αντιδράσεις είναι μάλλον ήπιες.

 econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...