Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Συμφωνία στις Βρυξέλλες. Στα 110 δισ. το 'κούρεμα'(upd)

Μετά από ένα ολονύκτιο θρίλερ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν λίγο πριν τις 6 το πρωί σε συμφωνία για την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στην οποία παρέστη και ο
πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος διήρκεσε 13 ώρες.Από τον μαραθώνιο των εξαντλητικών διαπραγματεύσεων προέκυψε συμφωνία για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους με τους ιδιώτες επενδυτές να δέχονται μείωσης της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 53,5% .

Αυτό σημαίνει ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 110 δις ευρώ περίπου καθώς θα κουρευτούν ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 206 δις ευρώ.
Με τη χθεσινή συμφωνία το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα φθάσει το 120,5% του ΑΕΠ έναντι 120% που ήταν ο αρχικός στόχος βάσει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Κατά πληροφορίες αποφασίστηκε επίσης να μειωθούν τα επιτόκια από το πρώτο δάνειο που έλαβε η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης ύψους 110 δις ευρώ , ενώ κοινοτικοί αξιωματούχοι σημείωναν πως τελικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα συμμετέχει στην διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ελληνική αντιπροσωπεία κατά την διάρκεια της χθεσινής νύκτας είχε αλλεπάλληλες επαφές και με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου σε μία προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή για το ύψος του κουρέματος.
Μετά από πιέσεις και των Ευρωπαίων εταίρων το IIF αποδέχθηκε κούρεμα κατά 53% στην ονομαστική αξία των ομολόγων.
Επίσης εξετάστηκε και η κεφαλαιοποίηση των τόκων που πρόκειται να εισπράξουν οι τράπεζες για ώριμα ομόλογα, δηλαδή αυτά που λήγουν σύντομα. Αντικείμενο των επίπονων διαβουλεύσεων ήταν το ποσό που προκύπτει για τόκους, να μπορεί να αντικατασταθεί με νέα ομόλογα του ελληνικού κράτος, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση του χρέους.
Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ προέκυψαν διάφορα νομικά και τεχνικά εμπόδια στη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων που αγοράστηκαν σε χαμηλότερη αξία, ώστε τα κέρδη να διανέμονται στη συνέχεια στις χώρες της ευρωζώνης και να διατίθενται τελικά για τη μείωση του χρέους.
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης εξέταζαν ακόμη τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το πρώτο πρόγραμμα, τα οποία από κυμαινόμενα θα πρέπει να γίνουν σταθερά και να κυμαίνονται σε επίπεδα κάτω από το 3%. Κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε τη σημασία του νέου οικονομικού προγράμματος που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, αναφέρθηκε στο πολιτικό περιβάλλον, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με πολύ ισχυρή πλειοψηφία δύο τρίτων και ότι τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές. Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ακόμη ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η εφαρμογή του Προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νοιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.

HMERISIA ONLINE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...