Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων από το 2015

Νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων από το 2015 προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ δημιουργούνται «ατομικές μερίδες» για τους ασφαλισμένους.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού
ταμείου (ΕΤΕΑ), ενώ όσοι φορείς πουν «όχι» στην ενοποίηση θα τα…βγάλουν πέρα μόνοι τους.Μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξει υπουργική απόφαση που θα καθορίζει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων για τον υπολογισμού των συντάξεων στο νέο φορέα. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως «με απόφαση του υπουργού Εργασίας αναπροσαρμόζεται ετήσια η σύνταξη με στόχο τη μη δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο».Για τους ασφαλισμένους μέχρι το τέλος του 2000 που θα συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015 το ποσό της σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα:-Tου τμήματος της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης μέχρι και το 2014 με βάση το ισχύον σύστημα-Του τμήματος της σύνταξης που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης μετά το 2015 το οποίο διαμορφώνεται από μία σειρά παραγόντων (π.χ. από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά μέχρι την απόδοση των εισφορών).

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως το νέο ταμείο «λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2001 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται και για ασφαλισμένους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2000 για το χρόνο ασφάλισης από το 2015 και εφεξής. Οι εισφορές που καταβάλλονται τηρούνται σε ατομικές μερίδες».
Σημειώνεται πως στο νέο φορέα εντάσσονται το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ΙΚΑ), το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), το ΤΑΥΤΕΚΩ (ευρύτερος δημόσιος τομέας), το ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπάλληλοι) και το ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικό τομέας). Πάντως τα ταμεία μπορούν να ζητήσουν την εξαίρεση από την ενοποίηση, ωστόσο στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να… επιβιώσουν χωρίς βοήθεια.
Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα και σε άλλους φορείς να υπαχθούν εθελοντικά στο ενιαίο επικουρικό ταμείο μέσα στο 2012. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως «τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης που δεν εντάσσονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 στο ΕΤΕΑ μετατρέπονται αυτοδίκαια σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου υποχρεωτικής ασφάλισης».
Οι εισφορές διαμορφώνονται σε 3% για τον εργοδότη και 3% για τον εργαζόμενο, ενώ ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...