Μιας και ανοίξαμε τη συζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα και τη διάθεσή
τους στην αγορά, ας αναφερθούμε και στην ανακύκλωση των απορριμμάτων
τους, γιατί μπορούμε έτσι και οικολογική συνείδηση να αποκτήσουμε μακριά
απ’ τους ψευτοοικολόγους, αλλά και οικονομία να κάνουμε πετώντας
λιγότερα σκουπίδια και
πρώτης τάξεως λίπασμα να έχουμε για τον κήπο και τις γλάστρες μας.
Η διαδικασία λέγεται κομποστοποίηση και είναι πολύ απλή.
Όταν πετάμε υπολείμματα από φυτικές ύλες αυξάνουμε αδικαιολόγητα τον όγκο των απορριμμάτων και στερούμε από τον κήπο μας την ευκαιρία να αποκτήσει ένα δωρεάν λίπασμα.
Μέσα στη φύση δεν υπάρχουν φυτικές ή ζωϊκές ύλες που να μην αποσυντίθενται (διαλύονται). Όλα τα οργανικά συστατικά ξαναγυρίζουν στη γη αφού γίνουν τροφή για τους μικροοργανισμούς που λέγονται αποδομητές. Αυτό συμβαίνει με τα φύλλα, τα κλαδιά, τα νεκρά ζώα και τα υπολείμματά τους στο δάσος: Όλα γίνονται χώμα και μάλιστα χώμα που μυρίζει πολύ όμορφα κάθε φορά που βρέχει.
Εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε παρά να μιμηθούμε τις φυσικές διεργασίες για να κάνουμε κι εμείς θρεπτικό χώμα με πρώτη ύλη τα οργανικά απορρίμματά μας.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ
Σε κάποια άκρη του κήπου φτιάξτε έναν τόπο συγκέντρωσης οργανικών απορριμμάτων: Μπορεί να είναι ένας ρηχός λάκκος ή ένα τρύπιο δοχείο. Μερικοί φτιάχνουν χώρους από 4 παλέτες δεμένες μεταξύ τους με σύρμα. Υπάρχουν και πλαστικοί κάδοι ανακύκλωσης που μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και στο μπαλκόνι.
Ρίχνετε εκεί: Φρούτα και λαχανικά
Απορρίμματα κουζίνας
Αλεύρι, ρύζι
Δημητριακά, ψωμί
Υπολείμματα καφέ (ελληνικός, φίλτρου, εσπρέσο)
Υπολείμματα παρασκευής αφεψημάτων και τα έτοιμα φακελάκια μιας χρήσης.
Φίλτρα καφετιέρας
Υπολείμματα κηποτεχνίας (απανθισμένα
άνθη, φρεσκοπεσμένα φύλλα, κομμένα γκαζόν κ.α.)
Υπολείμματα κηποτεχνίας όπως ξερά φύλλα, ξερά κλαδιά ή αυτά που προκύπτουν από το κλάδεμα.
Άχυρο
Υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου (πριονίδι και ροκανίδι)
Χαρτί (αυγοθήκες, ρολό χαρτιού κουζίνας ,χαρτοσακούλες, χαρτοκιβώτια κ.α.)
Αυγά (το τσόφλι)
Στάχτη καυσόξυλων
Ξηροί καρποί και τα περιβλήματα, κοτσάνια, τρίχες και ότι άλλο οργανικό περίσσευμα.
Σκεπάζετε τα υλικά με μια φτυαριά χώμα ή με ένα παλιό καπάκι. Για να γίνει γρήγορα η διαδικασία χρειάζονται:
ΥΓΡΑΣΙΑ (για να επιβιώσουν οι μικροοργανισμοί)
ΟΞΥΓΟΝΟ (για να αναπνέουν τα ζωύφια)
ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ (στην παγωνιά τα ζωύφια σκοτώνονται ή κρύβονται βαθύτερα)
ΚΑΛΥΨΗ (για να μην πηγαίνουν έντομα και τρωκτικά)
ΜΙΚΡΑ ΤΕΜΑΧΙΑ (τα μεγάλα κομμάτια αργούν να διασπαστούν)
Με αυτές τις βασικές οδηγίες για ξεκίνημα θα δείτε ότι τα οργανικά απορρίμματα δεν αποτελούν πρόβλημα :
Θα πετάτε λιγότερα σκουπίδια
Τα απορρίμματα αυτά περιέχουν πολύ νερό και έτσι όταν διασπαστούν μένει το 5% – 10% του πρώτου όγκου τους
Το τελικό προϊόν είναι χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για τον κήπο σας.
Δαναός
πρώτης τάξεως λίπασμα να έχουμε για τον κήπο και τις γλάστρες μας.
Η διαδικασία λέγεται κομποστοποίηση και είναι πολύ απλή.
Όταν πετάμε υπολείμματα από φυτικές ύλες αυξάνουμε αδικαιολόγητα τον όγκο των απορριμμάτων και στερούμε από τον κήπο μας την ευκαιρία να αποκτήσει ένα δωρεάν λίπασμα.
Μέσα στη φύση δεν υπάρχουν φυτικές ή ζωϊκές ύλες που να μην αποσυντίθενται (διαλύονται). Όλα τα οργανικά συστατικά ξαναγυρίζουν στη γη αφού γίνουν τροφή για τους μικροοργανισμούς που λέγονται αποδομητές. Αυτό συμβαίνει με τα φύλλα, τα κλαδιά, τα νεκρά ζώα και τα υπολείμματά τους στο δάσος: Όλα γίνονται χώμα και μάλιστα χώμα που μυρίζει πολύ όμορφα κάθε φορά που βρέχει.
Εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε παρά να μιμηθούμε τις φυσικές διεργασίες για να κάνουμε κι εμείς θρεπτικό χώμα με πρώτη ύλη τα οργανικά απορρίμματά μας.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ
Σε κάποια άκρη του κήπου φτιάξτε έναν τόπο συγκέντρωσης οργανικών απορριμμάτων: Μπορεί να είναι ένας ρηχός λάκκος ή ένα τρύπιο δοχείο. Μερικοί φτιάχνουν χώρους από 4 παλέτες δεμένες μεταξύ τους με σύρμα. Υπάρχουν και πλαστικοί κάδοι ανακύκλωσης που μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και στο μπαλκόνι.
Ρίχνετε εκεί: Φρούτα και λαχανικά
Απορρίμματα κουζίνας
Αλεύρι, ρύζι
Δημητριακά, ψωμί
Υπολείμματα καφέ (ελληνικός, φίλτρου, εσπρέσο)
Υπολείμματα παρασκευής αφεψημάτων και τα έτοιμα φακελάκια μιας χρήσης.
Φίλτρα καφετιέρας
Υπολείμματα κηποτεχνίας (απανθισμένα
άνθη, φρεσκοπεσμένα φύλλα, κομμένα γκαζόν κ.α.)
Υπολείμματα κηποτεχνίας όπως ξερά φύλλα, ξερά κλαδιά ή αυτά που προκύπτουν από το κλάδεμα.
Άχυρο
Υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου (πριονίδι και ροκανίδι)
Χαρτί (αυγοθήκες, ρολό χαρτιού κουζίνας ,χαρτοσακούλες, χαρτοκιβώτια κ.α.)
Αυγά (το τσόφλι)
Στάχτη καυσόξυλων
Ξηροί καρποί και τα περιβλήματα, κοτσάνια, τρίχες και ότι άλλο οργανικό περίσσευμα.
Σκεπάζετε τα υλικά με μια φτυαριά χώμα ή με ένα παλιό καπάκι. Για να γίνει γρήγορα η διαδικασία χρειάζονται:
ΥΓΡΑΣΙΑ (για να επιβιώσουν οι μικροοργανισμοί)
ΟΞΥΓΟΝΟ (για να αναπνέουν τα ζωύφια)
ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ (στην παγωνιά τα ζωύφια σκοτώνονται ή κρύβονται βαθύτερα)
ΚΑΛΥΨΗ (για να μην πηγαίνουν έντομα και τρωκτικά)
ΜΙΚΡΑ ΤΕΜΑΧΙΑ (τα μεγάλα κομμάτια αργούν να διασπαστούν)
Με αυτές τις βασικές οδηγίες για ξεκίνημα θα δείτε ότι τα οργανικά απορρίμματα δεν αποτελούν πρόβλημα :
Θα πετάτε λιγότερα σκουπίδια
Τα απορρίμματα αυτά περιέχουν πολύ νερό και έτσι όταν διασπαστούν μένει το 5% – 10% του πρώτου όγκου τους
Το τελικό προϊόν είναι χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για τον κήπο σας.
Δαναός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου