Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΤΕΣΧΥΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Την επιστροφή των τίτλων ιδιοκτησίας της Αστικής Σχολής Γάλατα στη διοίκηση του ομώνυμου ομογενειακού ιδρύματος, ανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις κ. Εγκεμέν Μπαγίς.
  Στις 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη
επιστροφή περιουσίας, στο πλαίσιο του νόμου που ετέθη σε εφαρμογή στον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του υπουργού.
Με την τροποποίηση του νόμου περί ιδρυμάτων λύθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αφορά στην περιουσία ιδρυμάτων που ανήκουν σε μειονότητες.  Βάσει αυτού του νόμου ή Συνέλευση των Ευαγών ιδρυμάτων πήρε την απόφαση να επιστρέψει την Ελληνική Σχολή Γαλατά στο ομώνυμο ίδρυμα. Η απόφαση πάρθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2012 και συνακόλουθα ο τίτλος ιδιοκτησίας του ηλικίας 126 ετών σχολικού κτιρίου επεστράφη στο ίδρυμα την 22η Μαρτίου 2012.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την βαθιά ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή. Μιλώντας με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Φανάρι ο Πατριάρχης σημείωσε ότι  <<χάρη στην τολμηρή ηγεσία του κ. Ερντογάν, αλλά και της Κυβερνήσεώς του, αναπνεύσαμε σε πολλά θέματα. Ακόμη χθες, πήραμε και τον τίτλο ιδιοκτησίας ενός μεγαλοπρεπούς κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου του Γαλατά, το οποίο είχε κατασχεθεί από τις Αρχές>>.
Η επιστροφή του κτιρίου της Σχολής του Γαλατά θεωρείται στο Φανάρι συμβολική, όχι μόνο γιατί αποτελεί την πρώτη έμπρακτη επιστροφή σημαντικής περιουσίας , αλλά και διότι βρίσκεται δίπλα τους τρεις ιστορικούς ναούς του Γαλατά που έχουν καταλάβει οι λεγόμενοι Τουρκοχριστιανοί.
Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...