Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Η Εγκυκλοπαίδεια του μέλλοντος, όπως τη φαντάστηκαν το 1982

Η Εγκυκλοπαίδεια του μέλλοντος, όπως τη φαντάστηκαν το 1982Πριν από ακριβώς ένα μήνα η εγκυκλοπαίδεια Britannica ανακοίνωσε ότι τερματίζει την έντυπη έκδοσή της μετά από 244 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας. Σε μια προσπάθεια να αποτίσει φόρο τιμής στο γεγονός, ο Bob Stein από το «Ινστιτούτο για το Μέλλον του Βιβλίου» δημοσίευσε μια σειρά από εικόνες που σχεδιάστηκαν 30 χρόνια πριν, και συγκεκριμένα το 1982, και απεικονίζουν το πώς θα μπορούσε να είναι η «Έξυπνη Εγκυκλοπαίδεια» των μελλοντικών γενεών.



Έχοντας δημιουργηθεί από τον ίδιο τον Stein σε συνεργασία με τον Alan Kay της Atari και τον Glenn Keane της Disney, οι εικόνες αναπαριστούν ανθρώπους που χρησιμοποιούν την εγκυκλοπαίδεια ως ένα φορητό εργαλείο που μπορεί να συνδεθεί με τηλεοράσεις, ακουστικά ή ακόμα και εξομοιωτές πτήσεων της Atari.
Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο οι τρεις τους φαντάζονται την εγκυκλοπαίδεια να έχει πολλαπλές χρήσεις, αφού οι εικόνες την απεικονίζουν ως εργαλείο εκπαίδευσης (οι μαθητές στο μουσείο φυσικής ιστορίας που παίρνουν συμπληρωματικές πληροφορίες για τα εκθέματα), ζωντανής ενημέρωσης (κατά τη διάρκεια ενός σεισμού ενημερώνει αμέσως για την έντασή του και δίνει συμβουλές αντιμετώπισης), δουλειάς (ο οινοπαραγωγός που προσπαθεί να καταλάβει πώς θα μπορούσε να βελτιώσει τη σοδειά του) ή ακόμα και διασκέδασης (σε ένα μπαρ, δυο άντρες παρακολουθούν ποδόσφαιρο και προσπαθούν να αναλύσουν το παιχνίδι μέσω της συσκευής).

Η Εγκυκλοπαίδεια του μέλλοντος, όπως τη φαντάστηκαν το 1982Όπως ο ίδιος ο Stein εξηγεί, παρόλο που έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους ως προς τις ασύρματες συσκευές, αυτό που δεν κατάφεραν να δουν ήταν το γεγονός ότι πλέον χρησιμοποιούμε αντίστοιχες συσκευές όχι μόνο για να αναζητούμε πληροφορίες, αλλά και για να επικοινωνούμε μεταξύ μας. «Χάσαμε εντελώς την πιο σημαντική πτυχή ενός δικτύου, ότι θα συνέδεε ανθρώπους με άλλους ανθρώπους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...