Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Οι Άγγλοι ακύρωσαν εκδήλωση αρχαίας Ελληνικής τριήρους από την Ολυμπιάδα!


Η συμμετοχή στην τελετή έναρξης της τριήρους «Ολυμπιάς», που είχε παραχωρηθεί από το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ακυρώθηκε από την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012. Η τριήρης, αντίγραφο πλοίου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, θα μετέφερε μέσω του Τάμεση την Ολυμπιακή φλόγα στο νεόκτιστο Ολυμπιακό Στάδιο του ανατολικού Λονδίνου.
Σύμφωνα με email του στελέχους της οργανωτικής επιτροπής και επικεφαλής των τελετών των Αγώνων, Μάρτιν Γκριν η τριήρης στον Τάμεση θα προκαλούσε μεγάλους
κινδύνους ασφαλείας για τον κόσμο, καθώς εκτιμάται ότι συγκέντρωνε υπερβολικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων στις όχθες και τις γέφυρες του ποταμού. Γνώστης των συζητήσεων που διημείφθησαν ώστε να ληφθεί η απόφαση ακύρωσης συμμετοχής του πλοίου στην τελετή έναρξης δηλώνει στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ότι εκφράστηκαν φόβοι ακόμα και για ανθρώπους που θα θέλουν να βουτήξουν στο ποτάμι.
Η οργανωτική επιτροπή δηλώνει ότι ποτέ δεν είχε επιβεβαιώσει ότι η τριήρης θα συμμετείχε στις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο η αμερικανική εταιρεία στην οποία το ελληνικό Ναυτικό είχε αναθέσει την ανακαίνιση της τριήρους απαντά ότι η απόφαση ελήφθη εντελώς απρόσμενα.
Η International Advantage Corporation έχει ήδη διαθέσει 150.000 ευρώ για εργασίες στην τριήρη, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε μια «γενική αίσθηση» ότι το σκάφος θα συμμετείχε στην τελετή έναρξης.
Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας αναμένεται να προβεί σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, λόρδο Κόε και το δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον. Κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος δηλώνει στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ότι η ακύρωσης (της συμμετοχής της τριήρους) ήταν μία «δυσάρεστη έκπληξη».
Παράλληλα, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού φέρεται να έχει ακυρώσει την εκδήλωση παράδοσης της φλόγας που προγραμματιζόταν να γίνει πάνω στην τριήρη «Ολυμπιάς» τον ερχόμενο μήνα.
Σημειώνεται ότι η τριήρης θα ήταν η μοναδική επίσημη ελληνική συνδρομή στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, πέρα από τους συμμετέχοντες αθλητές, καθώς όπως επισημαίνουν βρετανικά δημοσιεύματα η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει τη συμμετοχή της χώρας σε άλλες παράλληλές εκδηλώσεις.
Μιλώντας εξάλλου σε εκδήλωση για τις 100 ημέρες έως την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο λόρδος Κόε εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα να μην ταξιδέψει στο Λονδίνο η ελληνική αποστολή στίβου, μετά την απόφαση του ΣΕΓΑΣ για αναστολή των διοργανώσεων κλασικού αθλητισμού λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Ο Σεμπάστιαν Κόε χαρακτήρισε το ζήτημα «σοβαρό».
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος πάντως εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και ότι η ελληνική αποστολή θα είναι παρούσα στο Λονδίνο, αριθμώντας πάνω από 100 αθλητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...