Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές ΟΑΕΕ και ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


Αλλαγές επέρχονται στις ασφαλιστικές εισφορές ΟΑΕΕ και ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο που ψήφισε η απελθούσα Βουλή.
Οι αλλαγές αφορούν:
- Την διευκόλυνση των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ να υπαχθούν προσωρινά μέχρι 31/12/2014 σε μία ή δύο κατώτερες κατηγορία από αυτή που ήδη ασφαλίζονται, προκειμένου να μειώσουν τις καταβλητέες εισφορές κάθε δίμηνο και να διευκολυνθούν στην περίοδο κρίσης που διέρχονται οι επιχειρήσεις. Δυνατότητα υπαγωγής έχουν οι ασφαλισμένοι που είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών τους και παράλληλα των δόσεων στην περίπτωση που έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Εάν δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών ή των δόσεων αυτοδίκαια επανέρχονται στην κατηγορία που βρίσκονται πριν την επιλογή κατώτερης κατηγορίας.
Από 1/1/2015 και μετά επαναφέρεται η ασφαλιστική κατηγορία πριν τη μείωση.
- Σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένοι, για τους οποίους εκκρεμεί διαδικασία εξυγίανσης - και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές προς το Ι.Κ.Α., μπορούν, αφού υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Απριλίου 2012 να υπαχθούν στον προσωρινό διακανονισμό, ενώ η προθεσμία αναστολής λήψης αναγκαστικών μέτρων παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.
Επίσης, από 1 Ιουνίου 2012, οι επιχειρήσεις οφείλουν να καταβάλουν υποχρεωτικά, τη μισθοδοσία, τις εισφορές και το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών ταυτόχρονα μέσω τραπεζών ώστε να ελέγχεται αν οι εισφορές που καταβάλλονται αντιστοιχούν στους μισθούς.
Στην περίπτωση που οι εργοδότες καθυστερούν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, μέχρι τέλους του μεθεπόμενου μήνα από τότε που κατέστησαν απαιτητές, δεν θα μπορεί να ενημερώνεται ο Ατομικός Λογαριασμός Ασφαλισμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...