Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Πώς θα αποφύγετε τα πιο συχνά λάθη στις φορολογικές δηλώσεις


Μαρία Βουργάνα
Από την υποχρέωση να υποβάλουν μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις όλη τη «χαρτούρα» με τα δικαιολογητικά απαλλάσσονται όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας Taxisnet.
Εναν... «χαρτοπόλεμο», αποτελούμενο από βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις, αποδείξεις και άλλα δικαιολογητικά έγγραφα, υποχρεούνται να καταθέσουν φέτος στην Εφορία μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος όσοι φορολογούμενοι τις υποβάλουν
συμπληρωμένες χειρόγραφα. Τα είδη των δικαιολογητικών που θα χρειαστεί να προσκομίσει φέτος στην Εφορία ένας φορολογούμενος, για να αποδείξει τα αναγραφόμενα στη φορολογική του δήλωση ποσά εισοδημάτων, εσόδων και δαπανών αλλά και για να κατοχυρώσει δικαιώματα φοροαπαλλαγών. Το καινούργιο στοιχείο των φετινών δηλώσεων είναι ότι οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να στείλουν στην Εφορία σε κλειστό φάκελο τις εκατοντάδες αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που μάζεψαν το 2011. Ομως θα πρέπει να τις φυλάξουν στο σπίτι τους και σε περίπτωση που τους ζητηθεί να τις προσκομίσουν για έλεγχο στην Εφορία.
Από την υποχρέωση να υποβάλουν μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις όλη τη «χαρτούρα» με τα δικαιολογητικά απαλλάσσονται όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας Taxisnet.
Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει μεν να συγκεντρώσουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αλλά από εκεί και πέρα αρκεί να τα διαφυλάξουν στα σπίτια τους, ώστε να είναι σε θέση να τα προσκομίσουν στην Εφορία, εφόσον τους ζητηθούν για έλεγχο.
Σε κάθε περίπτωση, κατά την οποία από την εκκαθάριση μιας ηλεκτρονικά υποβληθείσας δήλωσης θα προκύψει επιστροφή φόρου μεγαλύτερη των 1.500 ευρώ, ο φορολογούμενος, για να εισπράξει το ποσό της επιστροφής, θα πρέπει, υποχρεωτικά, να προσκομίσει στην Εφορία για έλεγχο όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και όλες τις αποδείξεις που διαμορφώνουν το αφορολόγητο.
Σημειώστε ότι φέτος η υποβολή της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου είναι υποχρεωτική:
  • Για όλα τα φυσικά πρόσωπα, επιτηδευματίες που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και για κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία, που η δήλωσή του υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή.
  • Για φορολογούμενους που αποκτούν εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από αλλοδαπή κ.λπ., όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημά τους, που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός κι αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και όσοι μετέχουν σε ΟΕ και ΕΕ.
Τι να προσέξετε
Στα σημεία της φορολογικής δήλωσης που αφορούν τους τόκους στεγαστικών δανείων, τους φόρους που παρακρατήθηκαν, τις κατοικίες, τις δαπάνες που περιορίζουν τον τελικό φόρο, «σκοντάφτουν» κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι.
Πρόκειται για κωδικούς του εντύπου Ε1 όπου παρατηρούνται κατά τεκμήριο τα περισσότερα λάθη, και στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι φορολογούμενοι προκειμένου να συμπληρώσουν σωστά τη δήλωσή τους και να μην κληθούν εκ νέου από την εφορία.
Τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης είναι τα εξής:
1 Στον πίνακα 1 του εντύπου Ε1 γράφονται τα στοιχεία του φορολογουμένου και, σε περίπτωση εγγάμων, της συζύγου του. Επίσης, γράφονται προαιρετικά και τα στοιχεία του εκπροσώπου του φορολογουμένου.
2 Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι κάτοικος εξωτερικού, η αναγραφή των στοιχείων του εκπροσώπου του είναι υποχρεωτική.
3 Σε περίπτωση εγγάμων πρέπει να συμπληρώνεται απαραίτητα το τετραγωνίδιο με την ένδειξη «ΑΦΜ συζύγου». Σε καμιά περίπτωση, προκειμένου για έγγαμη, δεν θα αναγράφεται στο τετραγωνίδιο αυτό ο ΑΦΜ του συζύγου της.
4 Ο εν διαστάσει υπόχρεoς (πρώην σύζυγος) πρέπει να διαγράψει τα στοιχεία και τον ΑΦΜ της πρώην συζύγου του.
5 Η εν διαστάσει σύζυγος στη δήλωσή της πρέπει να αναγράφει μόνο τα στοιχεία που την αφορούν.
6 Πριν από την υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από τους πρώην συζύγους λόγω της διάστασης, πρέπει να έχει γίνει η υποβολή από αυτούς δήλωσης διακοπής των σχέσεων στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ.
7 Στην ένδειξη «ΑΦΜ εκπροσώπου» συμπληρώνεται ο ΑΦΜ του εκπροσώπου (κηδεμόνα, αντιπροσώπου, προσωρινού διαχειριστή, αντικλήτου κ.τ.λ.), εφόσον βέβαια αναγράφονται τα στοιχεία του εκπροσώπου στο σώμα της δήλωσης. Οταν στη δήλωση είναι συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου (προαιρετικά ή υποχρεωτικά), πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ δήλωσης σχέσεων φορολογουμένου με τα στοιχεία του εκπροσώπου.
8 Φορολογούμενοι που απαντούν «ΝΑΙ» στην ερώτηση 18 του πίνακα 2 του Ε1 «Είστε αξιωματικός ή ημεδαπό κατώτερο πλήρωμα εμπορικού πλοίου», εκτός από τον πίνακα 4Α «ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ», πρέπει να έχει συμπληρώσει το «ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ» προκειμένου να διενεργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης των Ναυτικών. Το «Δελτίο» αυτό συμπληρώνεται από τον ίδιο τον φορολογούμενο, σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, και από την αρμόδια ΔΟΥ σε περίπτωση υποβολής της δήλωσης σε υλική μορφή.
9 Αν ο υπόχρεος έχει απαντήσει «ΝΑΙ» στην ερώτηση 6 του πίνακα 2 «Υποβάλλεται η δήλωση από κληρονόμο του φορολογουμένου που απεβίωσε;», πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ δήλωσης σχέσεων μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου.
10 Στον πίνακα 4Γ της φορολογικής δήλωσης γράφονται τα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις. Οταν συμπληρώνονται οι κωδικοί αριθμοί 401-402 (καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση), 413-414 (ζημιά του ίδιου οικονομικού έτους από ατομική επιχείρηση), πρέπει απαραίτητα να συμπληρώνονται και οι κωδικοί 425-426 (ακαθάριστα έσοδα από ατομική επιχείρηση).
11 Στον πίνακα 4Δ, στον οποίο δηλώνονται τα εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα, όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί αριθμοί 501-502 (καθαρά κέρδη από ατομικό επάγγελμα) ή 511-512 (ζημιά του ίδιου οικονομικού έτους από ατομικό επάγγελμα), πρέπει απαραίτητα να συμπληρώνονται και οι κωδικοί 517-518 (ακαθάριστα έσοδα από ατομική ελευθέριου επαγγέλματος).
12 Στον πίνακα 5 γράφονται τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη του φορολογουμένου. Στην περίπτωση 1 του πίνακα αυτού γράφονται οι ετήσιες «αντικειμενικές δαπάνες» ή «τεκμήρια διαβίωσης». Οι δαπάνες της περίπτωσης 1 προσδιορίζονται με βάση την κατοχή ή χρήση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων του φορολογουμένου, της συζύγου του και των τέκνων τους που συνοικούν και τους βαρύνουν. Στην υποπερίπτωση (α) αναγράφονται στοιχεία για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για ιδιοκατοικημένη ή μισθούμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη κύρια κατοικία και για μία ή και δύο δευτερεύουσες κατοικίες. Στους κωδικούς αριθμούς 211-212, 218-219 και 225-226 συμπληρώνεται σε κάθε περίπτωση η επιφάνεια των κύριων και των βοηθητικών χώρων.
13 Στην περίπτωση 2 του πίνακα 5 γράφονται τα ποσά που καταβλήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, με εξαίρεση τις δαπάνες για αγορά ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών για τις οποίες ισχύει εξαίρεση από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μέχρι τις 31-12-2013. Επίσης αναγράφονται τα ποσά που καταβλήθηκαν για την εξόφληση πάσης φύσεως δανείων ή πιστώσεων γενικά, καθώς και οι δαπάνες για δωρεές χρηματικών ποσών, που θεωρούνται τεκμήρια εισοδήματος.
14 Αν κατά τη διάρκεια του έτους 2011 καταβλήθηκαν τόκοι για την εξόφληση δανείων ή πιστώσεων, καθώς και χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για την αγορά μη καταναλωτικών αγαθών, το ποσό αυτών των τόκων πρέπει να γραφεί στην περίπτωση 2ε του πίνακα 5, στους κωδικούς αριθμούς 727-728. Στο ποσό των τόκων αυτών (κωδικοί 727-728), πρέπει να προστεθούν και οι δεδουλευμένοι τόκοι με το χρεολύσιο που καταβλήθηκαν, μέσα στο έτος 2011, για την εξόφληση στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Στους ίδιους κωδικούς 727-728, πρέπει να γραφούν και οι τόκοι υπερημερίας που τυχόν καταβλήθηκαν για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων, καθώς και χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για αγορά μη καταναλωτικών αγαθών κατά το έτος 2011. Επίσης στους κωδικούς αυτούς πρέπει να γραφεί το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε το 2011 για τη χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε, με εξαίρεση τα ποσά δανείων που χορηγήθηκαν προς εταιρείες ή κοινοπραξίες ή κοινωνίες των οποίων ο υπόχρεος είναι ή μέτοχος. Αν ο υπόχρεος δεν προσθέσει μόνος του τους τόκους υπερημερίας, έχει υποχρέωση να τους προσθέσει η ΔΟΥ στους κωδικούς 323-324 της δήλωσης.
15 Στον πίνακα 7 δηλώνονται τα ποσά των δαπανών που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή από τον φόρο. Στην ένδειξη 8 αναγράφονται οι καταβληθέντες τόκοι στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Η του 10% των τόκων αυτών από τον φόρο εισοδήματος υπολογίζεται μέχρι ποσό δανείου 200.000 ευρώ. Γι' αυτόν τον λόγο, πρέπει, για τα δάνεια αυτά, να συμπληρώνονται και οι κωδικοί 069-070 με το συνολικό ποσό των δανείων που έχει λάβει ο κάθε σύζυγος για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας τους.
16 Στον πίνακα 8 δηλώνονται τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν ή προκαταβλήθηκαν στο όνομα του φορολογουμένου κατά τη διάρκεια του έτους 2011. Αν έχει δηλωθεί από τον υπόχρεο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (μισθοί, συντάξεις κτλ.) σε μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις 1,2,3 και 4 του πίνακα 4Α του εντύπου Ε1, δηλαδή στους κωδικούς 301-302, 303-304, 321-322 και 317-318, τότε αφού προστεθούν τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα αυτά, το σχετικό σύνολο γράφεται στους κωδικούς 313-314. Μετά, αφού προστεθούν τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν στα ίδια ως άνω εισοδήματα, το σύνολο που θα προκύψει γράφεται στους κωδικούς 315-316. Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5%.
17 Οι κωδικοί 603-604 και 605-606 συμπληρώνονται εφόσον στους σχετικούς πίνακες της δήλωσης 4Γ και 4Δ έχουν δηλωθεί εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα. Ο προκαταβληθείς ή ο παρακρατηθείς φόρος στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.
  • 1,5% το ανώτερο είναι η διαφορά που μπορεί να εμφανίζεται μεταξύ του αναλογούντος φόρου και του φόρου που έχει παρακρατηθεί
- Προσοχή
Τόκοι στεγαστικών, φόροι που παρακρατήθηκαν, κατοικίες και δαπάνες είναι συνήθως τα σημεία που «σκοντάφτουν» οι φορολογούμενοι
- Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγγαμοι
Πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώνεται το τετραγωνίδιο με την ένδειξη ΑΦΜ συζύγου. Σε καμία περίπτωση, προκειμένου για έγγαμη, δεν αναγράφεται στο τετραγωνίδιο αυτό ο ΑΦΜ του συζύγου της.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


Τι αλλάζει στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης


Αλλαγές περιλαμβάνει το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι κατά την υποβολή των δηλώσεών τους στην εφορία.
Συγκεκριμένα:
Στον πίνακα 2 καταργήθηκε ο κωδικός που συμπλήρωναν οι δημόσιοι υπάλληλοι
μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Επιπλέον, έχει προστεθεί νέος κωδικός τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1981 και μετά. Για τους φορολογούμενους αυτούς ισχύει το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ, εφόσον τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό.
Ακόμη, καταργήθηκε η ένδειξη στην οποία ο φορολογούμενος δήλωνε εάν κατά το προηγούμενο έτος ήταν νέος επιτηδευματίας ηλικίας κάτω των 35 ετών και τα καθαρά του κέρδη ήταν χαμηλότερα των 30.000 ευρώ. Για κάθε φορολογούμενο αυτής της κατηγορίας ίσχυε για το 2010 απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος. Η απαλλαγή αυτή καταργήθηκε αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2011, οπότε απαλείφθηκε και η σχετική ένδειξη από το έντυπο της φορολογικής δήλωσης.
Στον πίνακα 2 θα συμπληρωθούν καταθέσεις και ακίνητα που έχει ο φορολογούμενος.
Στον πίνακα 3 περιορίζεται η μείωση φόρου που ίσχυε για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67%. Το ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται περιορίζεται από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ και δεν αφαιρείται πλέον από το εισόδημα, αλλά προσαυξάνει το αφορολόγητο όριο.
Στον πίνακα 4 και συγκεκριμένα στο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα έχει προστεθεί ο κωδικός στον οποίο αναγράφονται οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ελευθέριο επάγγελμα.
Στον πίνακα 5 που αφορούν τα τεκμήρια διαβίωσης έχουν συμπεριληφθεί νέοι κωδικοί τους οποίους θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους.
Στον πίνακα 6 προστέθηκε ο κωδικός στον οποίο οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν τα εισοδήματα που εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αποζημίωση λόγω απόλυσης, εφάπαξ).
Στον πίνακα 7 έχει καταργηθεί ο κωδικός για τη δαπάνη δικηγόρου μετά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου. Επίσης έχει προστεθεί νέος κωδικός για τις δωρεές χρηματικών ποσών στο «λογαριασμό αλληλοβοηθείας για την απόσβεση του δημοσίου χρέους» και έχουν συγχωνευθεί οι κωδικοί που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

..................................................

Μέχρι τέλος Μαΐου οι διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις


Μέχρι το τέλος Μαΐου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις για προηγούμενες χρήσεις περίπου 700.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι θα έχουν έκπτωση από 90% έως και 100% στις χρηματικές ποινές.
Η ρύθμιση αφορά όσους είτε «ξέχασαν» να καταθέσουν έστω και μία δήλωση ΦΠΑ, Φόρου μισθωτών Υπηρεσιών, εισοδήματος και άλλες, είτε θέλουν να διορθώσουν λάθη στα υποβληθέντα έντυπα, οι οποίοι βαρύνονται με σημαντικά πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Πιο αναλυτικά, διαγράφονται όλες οι προσαυξήσεις, αν ο αρχικός φόρος καταβληθεί εφάπαξ, ενώ αν η κύρια οφειλή καταβληθεί σε δόσεις, προσαυξάνεται κατά 10% αν η φορολογική υποχρέωση προέκυψε έως και το 2008, και κατά 3%, αν προέκυψε από το 2009 μέχρι σήμερα. Οι δόσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 4 και να είναι μικρότερες των 300 ευρώ.
Παράλληλα, ο φόρος εισοδήματος θα καταβάλλεται εφάπαξ, χωρίς δόσεις, με την υποβολή της δήλωσης για τις επιχειρήσεις, και μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα.
Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οι υποθέσεις κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενιαίου τέλους ακινήτων, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγή, φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται με επιφύλαξη ή με τις οποίες δηλώνεται ζημία.

.........................................................................................

Γολγοθάς η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης


«Σκούρα» τα βρήκαν πέρυσι με την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης ένας στους δέκα φορολογούμενους.
Η πληθώρα των μεταβολών που επήλθαν στην φορολογική νομοθεσία  οδήγησε 450.000  φορολογούμενους να χαθούν μέσα στον λαβύρινθο των αλλαγών αυτών και να κάνουν σημαντικά λάθη κατά την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.
Πρόκειται για λάθη για  τα οποία όπως η ιστορία έχει διδάξει τις περισσότερες φορές κοστίζουν ακριβά στους  υπόχρεους. Όπως προκύπτει από τον  Οδηγό με τα συνηθέστερα λάθη που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, το  2011 οι φορολογούμενοι «παγιδεύτηκαν» σε 17 σημεία κατά την συμπλήρωσης της δήλωσης, με τα πιο σημαντικά να είναι αυτά που σχετίζονται με τα τεκμήρια δαπανών, τους τόκους από στεγαστικά δάνεια, οι κωδικοί που αφορούν στην κύρια και στις δευτερεύουσες κατοικίες κλπ.


Συγκεκριμένα:


1.         Σε 21.477 δηλώσεις έχει συμπληρωθεί η ένδειξη που αφορά συνταξιούχο ηλικίας άνω των 65 για τον υπόχρεο ή τη σύζυγο, χωρίς εισόδημα από συντάξεις που κανονικά δικαιούται και πρέπει να λαμβάνει.
2.         Σε 13.619 δηλώσεις έχει καταχωρηθεί ημερομηνία θανάτου στο Μητρώο και η δήλωση υποβάλλεται χωρίς την ένδειξη του αποβιώσαντα (κωδ.331) .
3.          Σε 16.859 δηλώσεις του οικ. έτους 2011 δεν υπήρχε η σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.  Παρατηρήθηκε μάλιστα ότι οι παρακρατηθέντες και προκαταβληθέντες φόροι από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα ήταν μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων εισοδημάτων. Να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5%. Επίσης, ο προκαταβληθείς ή ο παρακρατηθείς φόρος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.
4.         18.271 ιδιοκτήτες ακινήτων ξέχασαν να συμπληρώσουν την επιφάνεια των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ είχαν συμπληρωθεί τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες ιδιοκατοίκησης κλπ).
5.         32.313 παντρεμένοι που συμπλήρωσαν η ένδειξη "έγγαμος" και δεν συμπλήρωσαν τον ΑΦΜ συζύγου.
6.        Άλλοι 13.949 έχουν συμπληρώσει κωδικούς που αφορούν στη σύζυγο (πχ εισόδημα) αλλά δεν γράψανε τον ΑΦΜ της.
7.        Σε 9.870 δηλώσεις έχει παρατηρηθεί ότι ενώ η δήλωση υποβάλλεται ξεχωριστά από τη γυναίκα,  ο σύζυγος έχει συμπληρώσει και δικούς της κωδικούς.
8.         Επίσης σε 7.513 δηλώσεις δεν είχε διαγραφεί ο Α.Φ.Μ.της  πρώην συζύγου, στις περιπτώσεις υποβολής χωριστών δηλώσεων λόγω διάστασης των συζύγων.
9.         Σε 78.005 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί που αφορούν στην κύρια και στις δευτερεύουσες κατοικίες, εκτός από τους κωδικούς των ποσοστών συνιδιοκτησίας. Όταν η κύρια ή η δευτερεύουσα κατοικία είναι μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη, ο φορολογούμενος θεωρεί ότι δεν πρέπεινα συμπληρωθεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας.
10.         Σε 74.570 δηλώσεις δεν μεταφέρονται τα στοιχεία της μισθωμένης κύριας κατοικίας στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης.
11.         Σε 32.186 δηλώσεις δεν έχουν συμπληρωθεί οι μήνες ιδιοκατοίκησης της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών.
12.         Σε 25.859 δηλώσεις δεν συμφωνούν τα τετραγωνικά μέτρα της μισθωμένης κύριας κατοικίας που συμπληρώνονται στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης, με τα τετραγωνικά μέτρα του πίνακα δαπάνης ενοικίου.
13.         Σε 53.009 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί στοιχεία κυκλοφορίας αυτοκινήτων χωρίς αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
14.         Σε 5.897 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί μέτρα μήκους σκάφους χωρίς να αναγράφεται η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης.
15.         Σε 40.152 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας στον πίνακα δαπανών, αλλά «ξέχασαν» να μεταφέρουν σωστά τα ποσά στους κωδικούς 727-728 για τον προσδιορισμό ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης. Στους κωδικούς 727-728 συμπληρώνονται τα ποσά των τόκων και τα ποσά της αποπληρωμής του κεφαλαίου.
16. Σε 9.887 δηλώσεις υπάρχουν συμπληρωμένα στοιχεία "εκπροσώπου",χ ωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο (κηδεμόνα, αντιπροσώπου, προσωρινού διαχειριστή, αντικλήτου κ.τ.λ).
17.         Σε 7.227 δηλώσεις, ενώ είχαν συμπληρωθεί οι κωδικοί με τα ποσά των τόκων για συμβάσεις δανείων, δεν συμπληρώθηκαν οι κωδικοί 069-070με τα συνολικά ποσά των δανείων.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...