Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Choose4Greece: Ο ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου - Κάντε και εσείς το... «τεστ»



Οποιος έχει το... θάρρος να έρθει αντιμέτωπος με τις πολιτικές του θέσεις, μπορεί από σήμερα να επισκέπτεται την ηλεκτρονική πλατφόρμα συμβούλου ψήφου και να διαπιστώνει την εγγύτητα των δικών του απόψεων με αυτές των πολιτικών κομμάτων.
Την πλατφόρμα «Choose4Greece» σχεδίασε μια ομάδα ερευνητών, προερχόμενων από έξι ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, ενόψει των εθνικών εκλογών της 6ης Μαϊου.
Το «τεστ»  αφορά τόσο τους αναποφάσιστους πολίτες, όσο και τους πιο... συνειδητοποιημένους, καθώς μέσα από τα ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια που καλούνται να συμπληρώσουν (ανώνυμα), προκύπτουν απαντήσεις σε γραφήματα, που δείχνουν την πολιτική τους τοποθέτηση (αριστερά, δεξιά κλπ), με βάση τις απόψεις τους για μια σειρά από θέματα (οικονομία, κοινωνικές αξίες, εγκληματικότητα, περιβάλλον, παιδεία, εξωτερικές σχέσεις) και όχι με βάση τις παραδοσιακές οικογενειακές επιλογές ή τα απολύτως προσωπικά κίνητρα.
Παράλληλα, οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν ακριβώς για τις θέσεις των κομμάτων σε μία σειρά από πολιτικά ζητήματα. «Πρόκειται για μία διαδραστική, ψυχαγωγική και ενημερωτική εφαρμογή, με 30 προτάσεις, οργανωμένες σε θεματικές κατηγορίες. Η διατύπωση των προτάσεων έγινε μετά από μελέτες πολιτικών επιστημόνων, κοινωνικών ψυχολόγων και κοινωνιολόγων, ενώ η κωδικοποίηση των θέσεων των κομμάτων από ειδικούς επιστήμονες, σε συνδυασμό με τις απαντήσεις που έδωσαν τα ίδια τα κόμματα» αναφέρει η ερευνήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λία Σπυρίδου.
Στη δημιουργία της πλατφόρμας συμμετείχαν ερευνητές από πανεπιστήμια της Ζυρίχης, της Κύπρου, της Θεσσαλονίκης, της Βρετανίας και της Ολλανδίας. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται την τελευταία πενταετία για τις εκλογές σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο (φέτος στις εκλογές για τον δήμαρχο του Λονδίνου, στις τελευταίες εκλογές της Κύπρου, στην Αργεντινή, στην Ισπανία, στην Χιλή κ.α.), ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε πιλοτικά στις περιφερειακές εκλογές του 2010.
Οι ερευνητές αξιοποιούν τα αποτελέσματα των απαντήσεων των χρηστών- με βάση τα δημογραφικά στοιχεία τους (μορφωτικό επίπεδο, ηλικία κ.λπ.)- τα οποία συγκρίνουν με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, για ερευνητικούς σκοπούς. Πάντως, ένα αρκετά γενικευμένο συμπέρασμα των χρηστών της πλατφόρμας ανά τον κόσμο, όπως αναφέρει η κ. Σπυρίδου, είναι η επιβεβαίωση της υπόθεσης ότι η ψήφος των χρηστών διαφοροποιείται σημαντικά όταν φτάνουν στην κάλπη σε σχέση με το ποιες πραγματικά είναι οι πολιτικές τους πεποιθήσεις και προτιμήσεις.
Μπορείτε να κάνετε το «τεστ» πατώντας εδώ.

  http://www.choose4greece.com/questionnaire/questionnaire.php#.T41zz6IsFmY.blogger

 

Ποιοι είμαστε

Το Choose4Greece αποτελεί μια κοινή ακαδημαϊκή πρωτοβουλία που πραγματοποιείται από ερευνητές από τα παρακάτω πανεπιστημιακά ιδρύματα: α) Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου β) Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης γ) e-Democracy Centre, Center for Democracy Aarau, University of Zurich δ) Department of Public Administration, University of Twente και ε) Nuffield College, University of Oxford, στ) Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ο τεχνικός σχεδιασμός και η ανάπτυξη της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Κώστα Τζιούβα από το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο γραφικός σχεδιασμός έγινε από τον Claudio Mendoça. Η παρούσα πρωτοβουλία είναι μη κερδοσκοπική.

Κύριοι Ερευνητές

Δρ. Βασιλική Τρίγκα, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Dr. Fernando Mendez, University of Zurich
Δρ. Νικόλας Τσαπατσούλης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δρ. Κώστας Γεμενής, University of Twente
Δρ. Αφροδίτη Μπάκα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Δρ. Ηλίας Ντίνας, University of Oxford
Δρ. Λία Σπυρίδου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Δρ. Λία Φίγγου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


Επικοινωνία

E-mail: chooose4greece.com@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...