Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η Google τιμά σήμερα τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο.




Η Google τιμά σήμερα τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο και του αφιερώνει το doodle της καθώς ο μεγάλος  Έλληνας σκηνοθέτης είχε γεννηθεί σαν σήμερα, στις  27 Απριλίου του 1935.
Ο απρόσμενος χαμός του προκάλεσε σοκ στη διεθνή κοινή γνώμη όταν χτυπήθηκε από μηχανάκι στη Δραπετσώνα την ώρα των γυρισμάτων της νέας του ταινίας «Η άλλη θάλασσα».
Ο σκηνοθέτης έφυγε σε ηλικία 77 χρονών αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο με πλήθος διακρίσεων και βραβείων τόσο για τις ταινίες του όσο και για τον ίδιο.
Ανάμεσα σε άλλα, «Ο Μεγαλέξανδρος» έλαβε το Χρυσό Λιοντάρι το 1980 στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, το «Τοπίο στην Ομίχλη» μοιράστηκε το Αργυρό Λιοντάρι Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας το 1988, «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» το 1995 έλαβε το Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών και οι κριτικοί του περιοδικού Time το ψήφισαν στις 100 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου ενώ η ταινία «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα» απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998.
Ο σκηνοθέτης έχει τιμηθεί και ο ίδιος με πολλά βραβεία καθώς και έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (Essex) ενώ το 1992 του απονεμήθηκε το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλική Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...