Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ο Φρανσουά Ολάντ ανέλαβε την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας


 
Ο Φρανσουά Ολάντ ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος της Γαλλίας, αναλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας από τον Νιοκολά Σαρκοζί και στη συνέχεια πετάει για το Βερολίνο για την πρώτη του συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.
Στην τελευτή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Ηλύσια Πεδία παρέστησαν περίπου 400 καλεσμένοι. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο ο Φρανσουά Ολάντ έφτασε στις 10.00 στο προεδρικό μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Νικολά Σαρκοζί.
Ο Φρανσουά Ολάντ εξελέγη στις 6 Μαΐου με το 51.6% των ψήφων, είναι ο έβδομος πρόεδρος της V Γαλλικής Δημοκρατίας για πενταετή θητεία στα ηνία μίας χώρας που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος που περνά το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων σε διάστημα 17 ετών.
Η μεταβίβαση της εξουσίας έγινε κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό γραφείο, όπου ο απερχόμενος παρέδωσε στον νέο πρόεδρο τις διαδικασίες που συνδέονται με την αποτρεπτική πυρηνική δύναμη της Γαλλίας και άλλους απόρρητους φακέλους. Η τελετή ολοκληρώθηκε με 21 κανονιοβολισμούς.
Ο Φρανσουά Ολάντ που έχει υιοθετήσει τη ιδέα μίας «φυσιολογικής προεδρίας» επέλεξε μία λιτή τελετή ανάληψης των εξουσιών που θα σηματοδοτήσει μία πενταετία που ανοίγει εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.
Στην τελετή μόνο η σύντροφός του Βαλερί Τριρβελέρ, αλλά όχι τα τέσσερα παιδιά του, σε αντίθεση με την εικόνα που είχε επιλέξει να προβάλλει το 2007 ο Νικολά Σαρκοζί με την παρουσία σύσσωμης της οικογένειάς του.
Μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας και πριν αρχίσει η τελετή της ορκωμοσίας, ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην πρόεδρος πλέον, αναχώρησε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Ολάντ και η σύντροφός του Βαλερί Τριερβελέρ τον συνόδευσαν ως το κατώφλι της προεδρικής κατοικίας. Ο Σαρκοζί αναχώρησε με αυτοκίνητο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, την Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί.
Ο νέος πρόεδρος θα επιβιβασθεί στη συνέχεια, σύμφωνα με την παράδοση, στην ανοικτή Citroen για να κάνει τη διαδρομή μέσω της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου όπου θα ανάψει τη φλόγα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Στη συνέχεια θα αποτίσει φόρο τιμής σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες της γαλλικής ιστορίας για να υπενθυμίσει τις προτεραιότητες της προεδρίας του, «εκπαίδευση» και «κοινωνική ενσωμάτωση": τον Ζιλ Φερί, πατέρα της δημόσιας «δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης» και τη Μαρί Κιουρί, πολωνικής καταγωγής, γαλλίδα επιστήμονα που τιμήθηκε με το διπλό Νομπέλ Φυσικής και Χημείας.
Στη συνέχεια ο Φρανσουά Ολάντ θα μεταβεί στο δημαρχείο του Παρισιού, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Μπερτράν Ντελανοέ, ο οποίος έχει καλέσει τους Παριζιάνους να έλθουν να υποδεχθούν τον νέο πρόεδρο.
Ο Φρανσουά Ολάντ θα ανακοινώσει στη συνέχεια σήμερα το όνομα του πρωθυπουργού του. Υποψήφιοι για το αξίωμα φέρονται οι Ζαν-Μαρκ Ερό, επικεφαλής της σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας και η ηγέτις του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί.
Ο Ολάντ θέλει να «ανοίξει ένα νέο δρόμο στην Ευρώπη
Στην ορκωμοσία του ο Φρανουσά Ολάντα δήλωσε ότι θέλει να «ανορθώσει τη Γαλλία με δικαιοσύνη» και να «ανοίξει ένα νέο δρόμο στην Ευρώπη».
«Απευθύνω στους Γάλλους ένα μήνυμα εμπιστοσύνης. Είμαστε μια μεγάλη χώρα που ήξερε ανέκαθεν να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις», πρόσθεσε ο Ολάντ, υποσχόμενος ότι υπό την προεδρία του «όλοι οι Γάλλοι θα ζουν μαζί χωρίς διακρίσεις, γύρω από τις ίδιες αξίες, αυτές της Δημοκρατίας».
Ο Ολάντ δήλωσε ακόμη πως θα καλέσει τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας του να υποστηρίξουν ένα σύμφωνο που θα συνδυάζει τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος και οικονομικά κίνητρα.
«Θα προτείνω στους ευρωπαίους εταίρους μου ένα σύμφωνο που συνδέει την απαραίτητη μείωση του ελλείμματος με την αναγκαία τόνωση της οικονομίας», τόνισε ο Ολάντ.
Συνάντηση με Μέρκελ στο Βερολίνο
Αργότερα ο νέος πρόεδρος θα αναχωρήσει αεροπορικώς για το Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση γνωριμίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα και των διαφωνιών των δύο ηγετών ως προς το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Πριν εκλεγεί, ο Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει την πρόθεσή του για επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου για τον εμπλουτισμό του με μέτρα για την ανάπτυξη, προοπτική προς την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν κατηγορηματικά αντίθετη.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Αγγελα Μέρκελ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ και υποστήριξε με επιμονή τον Νικολά Σαρκοζί. Μετά την εκλογή του, η Μέρκελ δήλωσε ότι θα τον υποδεχθεί «με ανοικτές αγκάλες».Η σημερινή γαλλο-γερμανική συνάντηση κορυφής θα αρχίσει το απόγευμα στην καγκελαρία και θα ολοκληρωθεί με δείπνο.
Ο Φρανσουά Ολάντ προτίθεται να ορίσει πρωθυπουργό τον Ζαν-Μαρκ Ερό
Εν τω μεταξύ, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να ορίσει εντός της ημέρας έναν από τους στενούς του συνεργάτες στη θέση του πρωθυπουργού, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Μαρκ Ερό, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ο πρόεδρος της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Αγορών, και φίλος του εκλεγμένου προέδρου, Ζαν-Πιερ Ζουγέ.
"Ναι, πιστεύω ότι θα ανακοινωθεί σύντομα. Θεωρώ ότι υπάρχει ένα μεγάλο φαβορί, σύμφωνα με τον Τύπο, και παραμένει μεγάλο φαβορί», είπε. Από τις 6 Μαΐου, ο Ζαν-Μαρκ Ερό θεωρείται από τον γαλλικό Τύπο ο επικρατέστερος για το αξίωμα.
Αλαίν Ζιπέ: Θα δούμε αν ο Σαρκοζί θα αποχωρήσει από την πολιτική ζωή
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί σκέφτεται το μέλλον του στην πολιτική ζωή της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Αλέν Ζιπέ υπουργός Εξωτερικών του Σαρκοζί και ηγετικό στέλεχος του UMP.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter για την αποχώρηση του Σαρκοζί από την πολιτική σκηνή, ο Ζιπέ είπε: «είναι δική του απόφαση. Θα κρατήσει για λίγο αποστάσεις και μετά θα δούμε. Μπορώ να σας πω ότι το σκέφτεται».
Ο ίδιος επισήμανε πως έχει συζητήσει με τον Σαρκοζί το πολιτικό του μέλλον.
Ο Σαρκοζί είχε δηλώσει πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών πως σε περίπτωση ήττας του θα εγκαταλείψει την πολιτική. Μετά τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ, δεν θέλησε να αποκαλύψει τις πραγματικές του προθέσεις, τροφοδοτώντας φήμες για παραμονή του στην γαλλική πολιτική σκηνή.
Πηγή: ΑΜΠΕ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...