Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Τι έγινε ρε παιδιά… δεν έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μας;

 

apo4201 Τι έγινε ρε παιδιά… δεν έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μας;

Πολλοί περίμεναν, ή έτσι έλεγαν τουλάχιστον, ότι τα πάντα θα καταρρεύσουν την επομένη των εκλογών έτσι και δεν ψηφίσουμε όπως μας υποδείκνυε ο Σόιμπλε. Ότι η χώρα θα καταστρεφόταν μεμιάς έτσι και δεν υπακούαμε τη… σοφή Λαγκάρντ. Ότι θα ερχόταν η συντέλεια εάν τολμούσαμε να αμφισβητήσουμε το μνημόνιο… Γιάννης Μακρυγιάννης
Κάποιοι έλεγαν ότι θα κλείσουν οι τράπεζες γιατί όλοι θα πάνε να σηκώσουν τις καταθέσεις τους, ότι θα παρακαλάμε να μας συγχωρήσουν οι ξένοι γιατί δεν πράξαμε το… σωστό. Μη σας πω ότι κάποιοι έλεγαν ότι θα γίνουμε… Βόρεια Κορέα έτσι και δεν ψηφίσουμε με… υπευθυνότητα και σύνεση… δηλαδή να δοξάσουμε το μνημόνιο.
Δεν ξέρω τι ακριβώς μεσολάβησε, αλλά τη Δευτέρα των εκλογών, που ανέδειξαν τον Τσίπρα
πρώτο μάγκα και θα έπρεπε να ανατριχιάσουν όλα τα παγκόσμια συστήματα, άκουσα τη Λαγκάρντ να λέει ξαφνικά ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης πρέπει να συνδέεται με χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, τον Ομπάμα να καταδικάζει τη λιτότητα – όπως μία μέρα νωρίτερα και ο Ολάντ – και ευρωπαίους αξιωματούχους να μιλάνε για τα όρια στα οποία έχει φτάσει ο ελληνικός λαός από τα σκληρά μέτρα.
Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου, αλλά μου φαίνεται ότι μετά την Κυριακή, έχουμε πάρει κάπως αλλιώς το δρόμο, βαράνε αλλιώς τα νταούλια.
Στις 6 Μαΐου ο ελληνικός λαός έκανε το πιο λογικό πράγμα – ούτε σοφό, ούτε τρελό, ούτε αυτοκτονικό. Μίλησε για πρώτη φορά μετά από δυόμισι χρόνια, που άλλαξαν τη ζωή του και την πορεία της χώρας και έστειλε ένα δυνατό μήνυμα: Ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, δεν αντέχει να τον ισοπεδώνουν οικονομικά, κοινωνικά, ηθικά, εθνικά και δημοκρατικά. Η πολιτική, που έχει επιβληθεί στη χώρα και εφαρμόζεται είναι άδικη, καταστροφική, προσβλητική και αδιέξοδη. Την επέλεξαν και την εφάρμοσαν κατά παράβαση κάθε δημοκρατικής νομιμότητας και μάλιστα επικαλούμενοι τη σωτηρία του, οι αυτόκλητοι σωτήρες. Δεν θα μπορούσε λοιπόν ο ελληνικός λαός παρά να βάλει δίπλα στη λέξη «έγκλημα» – που είναι τα όσα συνέβησαν στη χώρα – και τη λέξη «τιμωρία» – που συντελέστηκε με την αποδοκιμασία του δικομματισμού.
Παραλήπτες του μηνύματος είναι η τρόικα (ΔΝΤ και ΕΕ) και η διεθνής κοινότητα αφενός και αφετέρου τα κόμματα του δικομματισμού. Οι πρώτοι έδωσαν τη λάθος συνταγή, οι  δεύτεροι την υιοθέτησαν (το ΠΑΣΟΚ πλήρως και από την αρχή, η ΝΔ στη συνέχεια) αλλά την εφάρμοσαν και με το χειρότερο τρόπο.
Βλέπω ότι ο διεθνής παράγοντας αρχίζει να το μελετάει το μήνυμα και μάλιστα περισσότερο απ’ όσο θέλουν να κάνουν οι υμνητές του μνημονίου. Ίσως προσχηματικά, αλλά φαίνεται να αντιλαμβάνονται κάποιοι ξένοι ότι κάτι τρέχει στις δυτικές κοινωνίες, που καταπιέζονται υπερβολικά. Και αυτό ίσως έχει τη σημασία του για το μέλλον, πιθανόν δε το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου να παίξει το ρόλο του στις διεργασίες.
Λένε οι δικοί μας εδώ, ότι οι ξένοι μας την έχουν στημένη για να μας βγάλουν από το ευρώ και εμείς τους δίνουμε το άλλοθι με τις εκλογικές επιλογές μας. Μα, αν είναι έτσι, αργά ή γρήγορα θα τη βρουν την αφορμή. Δεν είναι λοιπόν καλύτερα να κάνουμε κάτι από το να συμπεριφερόμαστε σαν υπόδουλοι; Δηλαδή να γίνουμε και κερατάδες και δαρμένοι; Τουλάχιστον ας πέσουμε ηρωικά.
Τέλος ο δικομματισμός
Οι πολίτες έστειλαν όμως και ένα δεύτερο ηχηρό μήνυμα στις 6 Μαΐου, ότι το πολιτικό σύστημα έφαγε τα ψωμιά του, τελείωσε. Αφού δεν είχε τη δύναμη να αλλάξει μόνο του, το αλλάζουν οι πολίτες.
Παραλήπτες του δεύτερου μηνύματος είναι τα ξεπερασμένα κόμματα του λεγόμενου δικομματισμού, που κυβέρνησαν τη χώρα επί δεκαετίες, προσθέτοντας απείρως περισσότερα προβλήματα από εκείνα, που υποτίθεται ότι έλυσαν.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποδοκιμάστηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Πρόκειται ουσιαστικά για τη ληξιαρχική πράξη του πολιτικού τους θανάτου.
Μπορεί, υπό τον εκβιασμό και τις απειλές ότι πρέπει να καταστραφεί η χώρα αν δεν ψηφίσουν οι πολίτες τα κόμματα του μνημονίου σε τυχόν επαναληπτικές εκλογές, ένα τμήμα των ψηφοφόρων να επιστρέψει σε αυτά. Όμως το χάσμα είναι βαθύ.
Θα είναι χρήσιμο στις ηγεσίες τους να μελετήσουν το μήνυμα αυτό και ίσως και να καταλάβουν τι συμβαίνει επιτέλους στην ελληνική κοινωνία. Και κυρίως να γίνουν λιγότερο αλαζόνες και αμετροεπείς.
ΥΓ. Για να καταλάβει κανείς τι είπε ο ελληνικός λαός στους τροϊκανούς και όσους έφεραν τη χώρα σε αυτό το χάλι, ας ακούσει (στο youTube) το τραγούδι με τον Καραϊσκάκη, που απαντά στον Πανουργιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...