Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Παραπληγική τερμάτισε σε Μαραθώνιο με βιονικά πόδια


 

Χρειάστηκαν 16 μέρες για να τερματίσει στο Μαραθώνιο του Λονδίνου η Claire Lomas, η οποία υπέστη παράλυση από τη μέση και κάτω μετά από ατύχημα στην ιππασία το 2006. Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, ολοκλήρωσε τα 26,2 μίλια του Μαραθωνίου με τη βοήθεια “ρομποτικών” ποδιών.
 Στη γραμμή τερματισμού είχε στο πλάι της τη 13 μηνών κόρη της Μέισι και υποστηριζόταν από έναν ενήλικο βοηθό. Η Lomas ήλθε τελευταία, αλλά αυτό δε φάνηκε να την αποσχολεί γιατί αγωνίστηκε το ίδιο σκληρά με τους άλλους δρομείς. «Ήταν πολύ δύσκολο για μένα γιατί έπρεπε να αγωνιστώ και πνευματικά λόγω του ότι δεν αισθάνομαι τα πόδια μου και θα έπρεπε να επικεντρωθώ σε κάθε βήμα», δήλωσε η Lomas στο BBC.
 
Ωστόσο η Lomas δεν είναι η πρώτη παραπληγική που κατόρθωσε να τερματίσει σε Μαραθώνιο. Δεκάδες άλλοι έχουν τρέξει στο Μαραθώνιο του Λονδίνου όμως όλοι "έτρεξαν" σε αναπηρικές καρέκλες και μέσα σε λίγες ώρες, όχι σε μέρες. Πολλοί θεωρούν το επίτευγμα αυτό της Lomas πρωτοποριακό γιατί είναι η πρώτη φορά που «τρέχει» κάποιος στο Μαραθώνιο με ρομποτικά πόδια.

Τα ρομποτικά πόδια είναι βασισμένα σε μια βιονική συσκευή, τη ReWalk βάρους 18 κιλών που παρακολουθεί τη μηχανοκίνητη εξωσκελετική κίνηση. Η συσκευή αυτή στοιχίζει περίπου 70.000 δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου φτηνή και πολλοί παραπληγικοί θα προτιμούσαν μια αναπηρική καρέκλα. Ωστόσο το ReWalk και παρόμοιες συσκευές πρώτης γενιάς αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για τους ανθρώπους με μειωμένη κινητικότητα.
 
Η συσκευή ReWalk είναι απαιτητική στη λειτουργία. Η Lomas μπορούσε να περπατήσει μόλις 1,5 μίλια την ημέρα. Αυτό γιατί το ρομποτ κάνει όλη τη δουλειά και κινεί τα πόδια της. Από την πλευρά της, η Lomas, πρέπει να ελέγχει το μηχάνημα με το πάνω μέρος του σώματός της, όπως ακριβώς θα έκανε αν προσπαθούσε να ισορροπήσει σε πατερίτσες όπου χρειάζεται να καταβάλει μεγάλη δύναμη στους ώμους και στα χέρια.
  Σύμφωνα με τους κατασκευαστές οι συσκευές της επόμενης γενιάς θα δώσουν νέα όρια ελέγχου στο τρίπτυχο “νους- σώμα – συσκευή”.  Μέσα από πολλές δοκιμές ίσως σε κάποιους μήνες ή χρόνια δημιουργηθεί  μια νευρωνική σύνδεση με τα τεχνητά μέλη σαν ναεπρόκειτο για φυσική προέκταση του σώματος.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, εκτός από τις πρόοδους στην τεχνολογία είναι απαραίτητη μια καλύτερη κατανόηση του πώς ο εγκέφαλος μπορεί να αλληλεπιδράση με τα μηχανήματα. Όπως και να έχει, το επίτευγμα αυτό τη Lomas είναι μια πρώτη προσπάθεια ολοκλήρωσης Μαραθωνίου με βιονικά πόδια, αλλά φυσικά δε θα είναι και η τελευταία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...