Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Τα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα ..

 


 Μεταξύ των πρώτων ειδήσεων του διεθνούς Τύπου παραμένει και σήμερα η Ελλάδα, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Για νέες εκλογές που θα βυθίσουν τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα, μιλούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Στη Βρετανία, μικρές πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης δίνει το BBC, εν αναμονή της σημερινής σύσκεψης των αρχηγών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εάν ο Φώτης Κουβέλης δώσει τελικά το «πράσινο φως», θα προκύψει κάποιας μορφής κυβέρνηση, η οποία ωστόσο θα είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο. «Εάν απαντήσει αρνητικά, η χώρα θα κάνει βουτιά στο σκοτάδι» και θα προκηρύξει εκλογές σε τέσσερις εβδομάδες, σημειώνει.
Σε περίπτωση διενέργειας νέων εκλογών, ο Economist θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το πώς η χώρα θα διαχειριστεί την μη τήρηση του μνημονίου. Οι νέες κάλπες, παρότι ενδέχεται να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο, μπορεί να τη φέρουν και πιο κοντά στην έξοδό της από την ευρωζώνη, προειδοποιεί το περιοδικό.
Αυξανόμενες βαίνουν οι πιθανότητες εξόδου της Αθήνας από τη νομισματική ένωση, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί αδυνατούν να βρουν κοινό τόπο και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη θέση, είναι η εκτίμηση του Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα και εντεινόμενων αντιδράσεων από τον ισπανικό λαό.
Όλα τα βλέμματα των Ευρωπαίων είναι στραμμένα στον νέο Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Ωστόσο, εν μέσω ισχυρών πιέσεων από τους Γερμανούς ψηφοφόρους, οι οποίοι ζητούν ολοένα πιο επιτακτικά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η Αγκελα Μέρκελ δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει τη στάση της, εκτιμά η εφημερίδα.
Για πρώτη φορά, οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες συζητούν ανοιχτά πώς πρέπει να διαχειριστούν μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καθώς οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας βρίσκονται σε τέλμα, αναφέρουν οι Financial Times.
Τα σχόλια των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν από τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής. Αισθητή έχει γίνει, μάλιστα, η μεταστροφή της στάσης της κεντρικής τράπεζας, η οποία μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν προβλέπουν την έξοδο μέλους από την ένωση και η διάσπαση θα μπορούσε να επιφέρει ανεπανόρθωτο οικονομικό πλήγμα στα κράτη μέλη.
«Υποθέτω ότι είναι δυνατό ένα φιλικό διαζύγιο -εάν χρειαστεί- αν και θα ήταν λυπηρό», δήλωσε στους FT ο Λουκ Κοέν, διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου.
Η εφημερίδα The Independent παραθέτει τα σχόλια του καθηγητή Θεόδωρου Πελαγίδη από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. «Οι Έλληνες βρίσκονται με ένα υπέρογκο χρέος πίσω τους και τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ μπροστά τους. Δεν έχουν τα όπλα να αντιληφθούν την πραγματικότητα, το μόνο που θέλουν είναι να γυρίσουν τον χρόνο πίσω», υποστηρίζει ο καθηγητής Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ, τα μηνύματα από την ΕΚΤ, τη γερμανική κυβέρνηση και τους άλλους εταίρους της Ελλάδας από την ΕΕ γίνονται ολοένα πιο επιτακτικά, υπό την απειλή ότι δεν θα εκταμιευθεί η τελευταία δόση των 130 δισ. ευρώ. «Στέλνουν μηνύματα στις αγορές ότι η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», καταλήγει η εφημερίδα.
Στη Γερμανία, η έγκριτη επιθεώρηση der Spiegel κυκλοφορεί αύριο με τίτλο «Akropolis adieu» και στο εξώφυλλό της απεικονίζεται η Ακρόπολη διαλυμένη σε ερείπια και οι δύο μεγαλύτεροι κίονές της, πάνω στους οποίους έχει προσκρούσει και έχει θρυμματιστεί το ευρώ.
Το αφιέρωμα του περιοδικού στη νέα όξυνση της ελληνικής οικονομικής κρίσης αποτελείται από 12σέλιδο ένθετο με κύριο τίτλο «Αποχαιρετισμός στο ευρώ» και υπότιτλο «Μετά τις πρόσφατες εκλογές της οργής, η Ευρώπη αναζητά ένα σχέδιο Β για την Ελλάδα. Η μέχρι τώρα πολιτική διάσωσης απέτυχε. Όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται ότι η Αθήνα θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση», σύμφωνα με την ελληνόφωνη έκδοση του Deutsche Welle.
Με την ομοιοπαθητική μέθοδο παρομοιάζει το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία μιλά για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην αρχή και βελτίωση στη συνέχεια.
«Η Ελλάδα δε διαθέτει αποτελεσματική διοίκηση, υποφέρει από τη γραφειοκρατία, τη νοοτροπία αυτοεξυπηρέτησης, τη φοροδιαφυγή, ενώ υπάρχει έλλειψη ανταγωνιστικών προϊόντων. Για να αλλάξουν όλα αυτά απαιτούνται 10-15 χρόνια, ένα χρονικό διάστημα που για πολλούς Έλληνες συνεπάγεται απώλεια της θέσης εργασίας, οικονομικά προβλήματα και αγωνία για το μέλλον. Εάν οι άνθρωποι δεν το θέλουν αυτό, τότε η χώρα τους πρέπει να βγει από την ευρωζώνη. Εάν θέλουν να παραμείνουν, τότε απαιτείται ριζική αναδιάταξη, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής επιδείνωσης».
Στα περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ακόμη κι ο δυνητικός διάδοχος του Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε, είπε σε χθεσινή του συνέντευξη ότι εάν υπάρχουν στην Αθήνα ιδέες για το πώς μπορεί να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης, αυτό μπορεί να συζητηθεί. Οι ιδέες του Τσίπρα ωστόσο συμβαδίζουν με τις μεθόδους που οδήγησαν στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Όλο και πιο πιθανή η έξοδος των Ελλήνων από το ευρώ», τιτλοφορείται σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Bild που σημειώνει: «Τα ελληνικά κόμματα συνέχισαν να μαλώνουν χθες για το σχηματισμό κυβέρνησης, νέες εκλογές γίνονται όλο και πιο πιθανές. Εν τω μεταξύ στο Βερολίνο προετοιμάζονται για την έξοδο των Ελλήνων».
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το δίκτυο Bloomberg αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα ότι το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει έρθει στο προσκήνιο της συζήτησης για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, καθώς οι αξιωματούχοι αρχίζουν να σταθμίζουν τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν από την υλοποίηση ενός τέτοιου ενδεχομένου.
Το δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών της ΕΕ, σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό. Ο αναπληρωτής διοικητής της Σουηδικής Κεντρικής Τράπεζας Περ Γιάνσον δήλωσε, σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Παρασκευή, ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης συζητούν το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και το πώς θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από αυτό.
«Βαθιά αβεβαιότητα περιβάλει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα», σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο CNN, λόγω της έλλειψης εξουσίας η οποία μπορεί να ωθήσει τη χώρα εκτός της ευρωζώνης.
«Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να παρασύρει και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η οικονομία της ευρωζώνης είναι ευάλωτη και οποιοδήποτε οικονομικό σοκ είναι πιθανό να βυθίσει την περιοχή σε βαθιά ύφεση, κάτι που θα μπορούσε να διαδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο», προειδοποιεί το CNN.
«Οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας στην Ελλάδα εξανεμίστηκαν την Κυριακή, παρασύροντας τη χώρα σε νέες εκλογές, γεγονός που εντείνει τις αμφιβολίες σχετικά με το εάν θα παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και αν θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της», αναφέρουν οι New York Times.
Στο άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στον ιστότοπο της εφημερίδας επισημαίνεται ότι βαθαίνει το χάσμα στην Ευρώπη ανάμεσα στη δημοκρατία και τις δυνάμεις της αγοράς. Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα επιμένουν ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντανακλά την επιθυμία του λαού ενάντια στο μνημόνιο. Ωστόσο, οι ηγέτες πρέπει να βρουν έναν τρόπο ώστε να μην αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους πιστωτές της χώρας, γεγονός που θα προκαλούσε πάγωμα των δανείων και αδυναμία πληρωμής συντάξεων και μισθών από το δημόσιο, επισημαίνουν οι NYT.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...