Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Οι πρώτες σκέψεις για το Euro 2012




 
Οι πρώτες σκέψεις για το Euro 2012 Αφού πλέον ξέρουμε τους νικητές του Champions League, του Europa League, τους πρώτους των πρωταθλημάτων, τους διεκδικητές των τελικών Κυπέλλων σε κάθε χώρα δεν μένει παρά να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το Euro 2012 στην Πολωνία και Ουκρανία. Όλη η Ευρώπη θα κινείται στον ρυθμό των Εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση και το ενδιαφέρον των φιλάθλων θα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Προϊστορία
Για να ξεκινήσουμε την ενασχόληση μας με το Euro της φετινής χρονιάς θα πρέπει να κάνουμε μία γρήγορη ανασκόπηση της διοργάνωσης. Η ΟΥΕΦΑ κατάφερε να διοργάνωση το πρώτο τουρνουά το 1960 και αφού ήδη είχαν διοργανωθεί το Κόπα Αμέρικα, το Κόπα Άφρικα και το Κύπελλο Εθνών στην ΑσίαΗ Γαλλία ήταν η πρώτη διοργανώτρια χώρα και ακολούθησαν , ανά τετραετία, το 1964 στην Ισπανία, το 1968 στην Ιταλία, το 1972 στο Βέλγιο, το 1976 στην Γιουγκοσλαβία, το 1980 στην Ιταλία το 1984 στην Γαλλία , το 1988 στην Δ. Γερμανία , το 1992 στην Σουηδία , το 1996 στην Αγγλία , το 2000 στην Ολλανδία και το Βέλγιο , το 2004 στην Πορτογαλία και το 2008 στην Αυστρία – Ελβετία.
Το πολυπόθητο κύπελλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου
Το πολυπόθητο κύπελλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου
Οι ομάδες που έχουν κατακτήσει τον τίτλο είναι :
  • Γερμανία (1972, 1980, 1996)
  • Ισπανία (1964, 2008)
  • Γαλλία (1984, 2000)
  • ΕΣΣΔ (1960)
  • Ιταλία (1968)
  • Τσεχοσλοβακία (1976)
  • Ολλανδία (1988)
  • Δανία (1992)
  • Ελλάδα (2004)
Οι τρόποι διεξαγωγής εξελίσσονταν μέσα στο χρόνο για να φτάσουμε το 2012 να συμμετέχουν 16 ομάδες χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων ο κάθε ένας. Από το 2016 οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα είναι 24 λόγω των νέων κρατών που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη.
Euro 2012
Η φετινή διοργάνωση έχει όλες τις ομάδες φαβορί των προκριματικών ομίλων αφού κάποιο από τα αουτσάϊντερ δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία των παραδοσιακών δυνάμεων:
  • Από τον 1ο προκριματικό Όμιλο, την πρόκριση πήρε η Γερμανία με 10 νίκες σε 10 αγώνες και 34-7 τέρματα. Άφησε δεύτερη την Τουρκία με 17 βαθμούς και την έστειλε στα μπαράζ.
  • Στο 2ο Όμιλο, η Ρωσία κατέκτησε την πρώτη θέση με 23 βαθμούς με δεύτερη την Ιρλανδία (Έϊρε) , η οποία πήρε την πρόκριση σε αγώνα μπαράζ με την Εσθονία (0-4 και 1-1-).
  • Στον 3ο Όμιλο, η Ιταλία προκρίθηκε εύκολα εις βάρος των αντιπάλων της με 26 βαθμούς. Σε 10 αγώνες είχε 8 νίκες και 2 ισοπαλίες.
  • Ο 4ος Όμιλος κράτησε το ενδιαφέρον της πρόκρισης μέχρι και το τελευταίο παιχνίδι όπου αναμετρήθηκαν η Γαλλία με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το ισόπαλο 1-1 έστειλε του Γάλλους με απ’ ευθείας πρόκριση στα γήπεδα της Πολωνίας-Ουκρανίας και τους Βόσνιους σε αγώνα μπαράζ με τους Πορτογάλους από τους οποίους αποκλείστηκαν. Ο πρώτος αγώνας έληξε 0-0 και στην Λισσαβώνα γνώρισαν βαριά ήττα με 6-2.
  • Στο 5ο Όμιλο, η πρόκριση της Ολλανδίας δεν αμφισβητήθηκε από τις υπόλοιπες ομάδες και με 9 νίκες και 1 ήττα στο τελευταίο παιχνίδι βρέθηκε στην τελική φάση. Δεύτερη και με απ’ ευθείας πρόκριση και η Σουηδία αφού ήταν η καλύτερη δεύτερη όλων των Ομίλων με 24 βαθμούς 8 νίκες ,2 ήττες και 31-11 τέρματα.
  • Στον Όμιλο της Εθνικής Ελλάδος , τον 6ο, η απ’ ευθείας πρόκριση παίχτηκε μέχρι το τελευταίο παιχνίδι. Ήδη είχε γείρει η πλάστιγγα υπέρ της Ελλάδας μετά την νίκη επί της Κροατίας με 2-0 στο Καραϊσκάκη αλλά χρειαζόταν και βαθμός στον εκτός έδρας αγώνα με την Γεωργία. Τελικά με νίκη 1-2 έκλεισε τους αγώνες της στην πρώτη θέση με την Κροατία να παίζει αγώνα μπαράζ με την Τουρκία. Πήρε την πρόκριση με νίκη 3-0 και ισοπαλία 0-0 στον δεύτερο αγώνα.
  • Στον 7ο Όμιλο, η Αγγλία με 5 νίκες και 3 ισοπαλίες προκρίθηκε εύκολα χωρίς να νιώσει απειλή. Το Μαυροβούνιο στην δεύτερη θέση μετά από μάχη με την Ελβετία. Στον αγώνα μπαράζ ηττήθηκε και στα δύο παιχνίδια από την Τσεχία (1-0 , 2-0).
  • Ο 8ος Όμιλος, αποδείχτηκε ο πιο αμφίρροπος σε σχέση με όλους τους άλλους. Τελικά η Δανία πήρε την πρώτη θέση και την απ’ ευθείας πρόκριση ενώ την δεύτερη θέση κατέλαβε η Πορτογαλία , που ισοβάθμησε με την Νορβηγία, λόγω διαφοράς τερμάτων. Προκρίθηκε στα τελικά σε αγώνα μπαράζ εις βάρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
  • Στον 9ο και τελευταίο Όμιλο, η Ισπανία με 8 νίκες σε 8 αγώνες επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό του φαβορί. Η δεύτερη Τσεχία μπήκε στα μπαράζ αφήνοντας στην τρίτη θέση την Σκωτία. Προκρίθηκε εις βάρος του Μαυροβουνίου.
Μετά την κλήρωση οι Όμιλοι που σχηματίστηκαν είναι οι εξής:
Οι όμιλοι του Euro 2012
Οι όμιλοι του Euro 2012
Σε πρώτη ανάγνωση σ’ αυτό το Euro συμμετέχουν κατά τεκμήριο οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης γιατί δεν υπήρξαν εκπλήξεις στους προκριματικούς αγώνες. Όλα τα φαβορί επιβεβαίωσαν την ανωτερότητα έναντι των αντιπάλων τους. Οι Όμιλοι που προέκυψαν από την κλήρωση έχουν ο καθένας το δικό του συντελεστή δυσκολίας και όπως προκύπτει στην φάση των 8 θα έχουμε απουσίες σημαντικών ομάδων.
Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε την πρώτη προσέγγιση θα δούμε ότι όλοι οι Όμιλοι είναι ισορροπημένοι με βάση την δυναμικότητα των ομάδων. Από τον πρώτο όμιλο και οι τέσσερις ομάδες διεκδικούν με ίσες πιθανότητες την πρόκριση στους οκτώ με βαρόμετρο την παρουσία της διοργανώτριας Πολωνίας. Αν η έδρα παίξει ρόλο τότε περισσεύει μία θέση για τις τρεις σχεδόν ισοδύναμε ομάδες , με λίγο καλύτερη την Ρωσία και με λιγότερες πιθανότητες την νεανική Τσεχία.
Στον δεύτερο όμιλο και πιο δύσκολο της διοργάνωσης, η Γερμανία φαντάζει να έχει τον πρώτο λόγο στην υπόθεση πρόκριση. Η Ολλανδία , φιναλίστ στο Mundial 2010 στην Ν. Αφρική, έχει κάθε λόγο να αμφισβητήσει την υπεροχή της ενώ η Πορτογαλία είναι εξαρτώμενη από την απόδοση των μεγάλων αστεριών της. Επιτυχία της Δανίας θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη.
Στον τρίτο όμιλο Ισπανία και Ιταλία έχουν τον πρώτο λόγο στην υπόθεση πρόκριση και δύσκολο φαντάζει μία εκ των Κροατία ή Έϊρε να καταφέρουν να μπούνε σφήνα ανάμεσά τους.
Ο τέταρτος όμιλος είναι ένας γρίφος για δυνατούς λύτες. Από την μία δύο μεγάλα ονόματα η Γαλλία και η Αγγλία και από την άλλη η συνδιοργανώτρια Ουκρανία με την πάντα υπολογίσιμη Σουηδία. Η Γαλλία δεν πείθει ότι έχει ξεπεράσει την κοιλιά των τελευταίων χρόνων , η Αγγλία όπως πάντα ξεκινάει με όνειρα και ελπίδες αλλά κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα βρεθεί, η Ουκρανία δεν παρουσιάζει κάτι καινούριο και μόνο η έδρα σε πρώτη φάση είναι το ισχυρό της όπλο και η Σουηδία πάντα μια καλή ομάδα που όμως δεν έχει γράψει κάποια σημαντική επιτυχία στην μέχρι τώρα παρουσία της σε μεγάλες διοργανώσεις.
Οι πολλές απορίες μας θα αρχίσουν απαντώνται με την συγκρότηση των ομάδων και τα παιχνίδια προετοιμασίας που θα δώσουν πριν την έναρξη του τουρνουά. Θα παίξει μεγάλο ρόλο , όπως σε όλα τα τελευταία χρόνια τουρνουά, η κατάσταση που θα βρεθούν οι κουρασμένοι αστέρες των ομάδων φαβορί. Μία απαιτητική χρονιά για τους περισσότερους με περίπου 50 αγώνες ο καθένας μέσα στην χρονιά.
Όταν ανακοινωθούν οι τελικές επιλογές παικτών της κάθε ομάδας θα αναρτήσουμε πίνακα με τις συμμετοχές του καθενός για να καταλάβουμε το μέγεθος της προσπάθειας που θα καταβάλουν οι παίκτες σε μία περίοδο που η ξεκούραση είναι απαραίτητη ενόψει της νέας περιόδου.
Συμπέρασμα
To Euro 2012 αναμένεται ως ένα ποδοσφαιρικό θέαμα που θα γεμίσει τις καλοκαιρινές μας βραδιές και θα γίνει αφορμή για να συνεχίσουμε να συζητάμε για ποδόσφαιρο. Ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου ξεκινάει με φαβορί αλλά ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον τελικό νικητή. Καλές ομάδες, ομάδες με ιστορία στον θεσμό, ομάδες που φιλοδοξούν να πετύχουν κάτι παραπάνω από την μέχρι τώρα πορείας του, παίκτες που θέλουν να αναδειχθούν μέσα από τον υψηλού επιπέδου ανταγωνισμό, προπονητές που θέλουν να αποδείξουν ότι η δουλειά του ομοσπονδιακού τεχνικού έχει να προσφέρει στην εξέλιξη του παιχνιδιού, είναι το μείγμα που όλοι εμείς καλούμαστε να δούμε και να αναλύσουμε, να συζητήσουμε.
Ευχή όλων να δούμε καλούς αγώνες ,να χαρούμε το ποδόσφαιρο με όλες τις συγκινήσεις που μας προσφέρει απλόχερα. 

απο  overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...