Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

George Soros> Πως η Μέρκελ τορπίλισε την Ευρώπη και τώρα έχει 3 μήνες μόνο...


Η Ευρωπαική Ένωση που γεννήθηκε από την Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, μια νομισματική ένωση ποτέ δεν προχώρησε σε βάθος, ώστε να να μετατραπεί και σε πολιτική και οι ευθύνες της Γερμανίας. Αυτή είναι η ουσία των λόγων του επενδυτή Τζόρτζ Σόρος στη διάρκεια της ομιλίας του σε οικονομικό συνέδριο στο Trento της Ιταλίας."H διαδικασία κορυφώθηκε με τη συνθήκη του Μάαστριχτ και την είσοδο στο ευρώ. Ακολούθησε μια περίοδος στασιμότητας η οποία, μετά τη συντριβή του 2008, μετατράπηκε σε αποσύνθεση. Το πρώτο βήμα έγινε από τη Γερμανία όταν, μετά την πτώχευση της Lehman Brothers, η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως η "εικονική" εγγύηση που παρατείνεται σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κάθε χώρα ξεχωριστά και
όχι με ομαδικές ευρωπαϊκές ενέργειες. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές χρειάστηκαν πάνω από ένα χρόνο για να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις της εν λόγω δήλωσης, δείχνοντας ότι δεν είναι τέλειες..."

Η Γερμανία και η κεντρική της τράπεζα είναι απίθανο να βγάλουν την ευρωζώνη από την κρίση χρέους μέσα σε τρεις μήνες, αλλά μετά από αυτό το διάστημα, θα είναι πολύ αργά, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχους επενδυτής.
Ο Soros αναμένει από τις ελληνικές εκλογές τον Ιούνιο να προκύψει μια κυβέρνηση πρόθυμη να τηρήσει τις τρέχουσες συμφωνίες διάσωσης. «Η ελληνική κρίση πιθανότατα θα καταλήξει στην κορύφωσή της μέχρι το Φθινόπωρο. Μέχρι τότε η γερμανική οικονομία θα έχει επίσης αποδυναμωθεί τόσο, που θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για την Καγκελάριο Merkel να πείσει τη γερμανική κοινή γνώμη να δεχθεί οποιαδήποτε επιπλέον ευρωπαϊκή ευθύνη.  Και αυτό είναι που δημιουργεί το παράθυρο των τριών μηνών», πρόσθεσε.
Πρόσθεσε ακόμη πως όλο το μερίδιο των ευθυνών και των προσπαθειών προσαρμογής των ανισορροπιών της περιοχής έχουν πέσει στις ασθενέστερες χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης, αλλά στην πραγματικότητα ο πυρήνας της ευρωζώνης φέρει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κρίση.
«Οι χώρες στον πυρήνα της ευρωζώνης είναι υπεύθυνες για το σχεδιασμό ενός συστήματος με ατέλειες, για την εφαρμογή ελαττωματικών συνθηκών, για την προώθηση ελαττωματικών τακτικών και πάντα, όταν ήταν πολύ αργά», δήλωσε. Ο Soros ζήτησε τη δημιουργία άμεσα ενός πανευρωπαϊκού σχήματος ασφάλισης καθώς και την απευθείας πρόσβαση των τραπεζών στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, καθώς και την από κοινού εποπτεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Επίσης τόνισε την ανάγκη για τη λήψη μέτρων ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού των υπερβολικά χρεωμένων χωρών, προειδοποιώντας ότι εάν αυτό δεν γίνει, η στήριξη για τις μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία μπορεί να εξασθενίσει, καθιστώντας δύσκολο για την κυβέρνηση να τις φέρει εις πέρας.
«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να παράσχει κανείς μια μείωση στο κόστος χρηματοδότησης, αλλά όλοι χρειάζονται την ενεργή στήριξη της Bundesbank και της γερμανικής κυβέρνησης», δήλωσε. Ο George Soros πρόσθεσε ακόμη ότι η ευρωζώνη ίσως τελικά χρειαστεί μια χρηματοπιστωτική αρχή που να αναλάβει το μεγαλύτερο ρίσκο για κάποιες χώρες μεμονωμένα. Τόνισε δε πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρώπη έχει κατακερματιστεί και αναδιοργανώνεται μόνο του με τις εθνικές γραμμές, το οποίο σε μερικά χρόνια μπορεί να καταστήσει την διάσπαση της ευρωζώνης πιθανή σε μερικά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...