Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Xωρίς φορολογική ενημερότητα 2 εκατ. πολίτες, που αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια! Η Εφορία έχει μπλοκάρει τις συναλλαγές τους



«Όμηροι» της Εφορίας είναι 2 εκατ. πολίτες , οι οποίοι εξαιτίας  της αδυναμίας που έχουν για την πληρωμή των έκτακτων φόρων και των εισφορών του Μνημονίου, η τελευταία δεν τους χορηγεί πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.
Το «μπλόκο» της Εφορίας με τη μη έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού, το οποίο είναι απαραίτητο για μια σειρά συναλλαγών,  όπως είναι η μεταβίβαση ακινήτου , η λήψη τραπεζικού δανείου, η είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο κ.ά, συμβαίνει ακόμη και στις περιπτώσεις που ένας φορολογούμενος χρωστά ακόμη και σεντς στην Εφορία…
Στα τμήματα εσόδων των ΔΟΥ είναι καθημερινό πλέον το φαινόμενο, πολίτες να έρχονται να παρακαλούν για να πάρουν φορολογική ενημερότητα προκειμένου ν’ ανοίξουν μια ατομική επιχείρηση, μια ΕΠΕ ή μια μικρή εταιρία «με ένα ευρώ». Δυστυχώς όμως η Εφορία δεν τους

βοηθά στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα, εάν προηγουμένως δεν εξοφλήσουν πλήρως το χρέος τους.
Πρόσφατα μάλιστα κάποιος φορολογούμενος πλήρωσε το χρέος του, δίνοντας στον ταμία της ΔΟΥ να μετρήσει 97 κέρματα του ενός λεπτού, όσα δηλαδή ήταν και ακριβώς και το ύψος της οφειλής του για την οποία δεν του δινόταν το πιστοποιητικό που ζητούσε.
Όσοι πολίτες έχουν ανάγκη το αποδεικτικό της Εφορίας προχωρούν σε ρύθμιση του χρέους τους εν συνεχεία πηγαίνουν και πληρώνουν μία ή ακόμη και δύο από τις πρώτες δόσεις, και ζητούν από τον Έφορο να τους δώσει φορολογική ενημερότητα διαρκείας τ ενός μήνα.
Άλλοι προσπαθούν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο και παίρνουν «βεβαίωση οφειλής», προσημειώνοντάς το ουσιαστικά στην Εφορία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών έως  τον Μάιο  η Εφορία είχε «μπλοκάρει» την έκδοση του  πιστοποιητικού σε  1,3 εκατ. οφειλέτες  που βρίσκονται στις «μαύρες λίστες» για τα χρέη. Από αυτούς τους οφειλέτες, 1 εκατ. υπολογίζεται πως χρωστούν τα 40 δισ. από τα 45 δισ. ευρώ συνολικά, δηλαδή 4.000 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας.
Στους 1εκατ. πολίτες περιλαμβάνονται μόνο όσοι τα χρέη τους έχουν μείνει απλήρωτα για τουλάχιστον 4 μήνες, μετά την τελευταία προθεσμία πληρωμής τους.  Ο πραγματικός αριθμός τους ξεπερνά το 1,3 εκατομμύρια πολίτες και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά εκατοντάδες χιλιάδες, μόλις οι φορολογούμενοι παραλάβουν και τα εκκαθαριστικά με το τριπλό χαράτσι το επόμενο διάστημα.
Αν συνυπολογιστούν και όσοι μπήκαν με τα χίλια ζόρια σε μια ρύθμιση που τελικώς θα τη χάσουν, ή και οι συνοφειλέτες αυτών τους οποίους επίσης «στριμώχνει» πια η Εφορία για να πληρώσουν αυτοί τα χρέη συγγενών ή πρώην συνεργατών τους, εκτιμάται πως φτάνουν συνολικά στα 2 εκατ. αυτοί που θα μείνουν χωρίς πιστοποιητικό ενημερότητας.
Να σημειωθεί ότι η μη έκδοση φορολογικής ενημερότητας από την Εφορία αποτελεί έμμεση πίεση προς  όλους τους οφειλέτες να πάνε να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αφού το σχετικό αποδεικτικό είναι απαραίτητο για μια σειρά συναλλαγών, όπως είναι:

·         Να εισπραχθούν χρήματα από το Δημόσιο ή να εξοφληθούν τίτλοι πληρωμής για ποσά ύψους άνω των 1.500,00 ευρώ.


·         Η σύναψη κάθε είδους δανείου από τις τράπεζες


·         Να μεταβιβασθούν ακίνητα (απαιτείται να έχει αποδεικτικό ο μεταβιβάζων) ή να πραγματοποιηθούν δωρεές ή γονικές παροχές ακινήτων (απαιτείται να έχει πιστοποιητικό  ο παρέχων).


·         Να μεταβιβασθούν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, μη επαγγελματικά μηχανοκίνητα θαλάσσια σκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα που εμπίπτουν στα τεκμήρια διαβίωσης φόρους εισοδήματος (απαιτείται να έχει πιστοποιητικό ο μεταβιβάζων).


·         Να συσταθούν εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων (απαιτείται να έχει πιστοποιητικό ο παρέχων το εμπράγματο δικαίωμα).


·         Να μεταφερθεί συνάλλαγμα άνω του ισοτίμου των 10.000 ευρώ, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που αφορούν εμπορικές συναλλαγές με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...